Irak'ta Kaçırılan Türk İşçiler

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Irak'ın başkenti Bağdat'ın Sadr ilçesinde kaçırılan 18 Türk işçinin durumunun 24 saat esasından kriz merkezi anlayışıyla takip edildiğini söyledi.

Bilgiç, AA muhabirinin kaçırılan Türk işçilerin durumuna ilişkin sorusuna, talihsiz gelişmenin ardından Iraklı yetkililerle yapılan görüşmelerde, kaçırılan Türk işçilerin en kısa zamanda güvenli bir şekilde kurtarılmasının talep edildiğini belirterek, "Durum 24 saat esasından kriz merkezi anlayışıyla takip edilmektedir" yanıtını verdi.

Tanju Bilgiç, Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı'nın Türk işçilerin kaçırılmasının ardından derhal Irak Başbakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile telefonda görüştüğünü, sonrasında Irak Savunma Bakanı, Bağdat Operasyonlar Merkezi Komutanı ve İç İstihbarat Başkan Yardımcısı ile temasa geçtiğini söyledi.

Bağdat Büyükelçisi Kaymakcı'nın Meclis Ala, Sadr Grubu, Bedir Örgütü ve Bağdat Valiliği yöneticileriyle de görüştüğünü ifade eden Bilgiç, tüm bu görüşmelerde Türk işçilerin sağ salim kurtarılmaları amacıyla yardım, vatandaşlarımızın can güvenliğini tehlikeye düşürebilecek herhangi bir eylemden sakınılması ve güvenlik birimlerinin eşgüdüm içerisinde hareket etmesinin talep edildiğini dile getirdi.

Bilgiç, ayrıca, Irak Başbakanlığının Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliğine, Türk işçilerin kurtarılması çalışmalarını koordine etmesi amacıyla Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin talimatıyla güvenlik ve istihbarat birimlerinden oluşan bir araştırma komisyonunun kurulduğu bilgisini verdiğini aktardı. Bilgiç, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 4 Eylül'de Iraklı mevkidaşını arayarak, gelişmeler hakkında bilgi aldığını ve İbadi'ye Türk işçilerin biran evvel kurtarılması beklentilerini, gerekirse Türkiye'nin Iraklı güvenlik makamlarına her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu söylediğini hatırlattı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, şunları kaydetti:

"Bunların yanı sıra bakanlığımızca da devamlı temas halinde kalınan kaçırılan vatandaşlarımızın aileleri gelişmelerden haberdar edilmekte, talep eden ailelerle bizzat görüşülmekte, ilaveten aileler düzenli olarak aranmakta ve olası gelişmeler hakkında bilgilendirilmektedir. Ayrıca, işveren firmayla temaslarımız da kesintisiz devam etmekte, çalışmalar eşgüdüm içerisinde sürdürülmektedir."

Bağdat'ın Sadr bölgesinde 1 Eylül gecesi bir Türk müteahhitlik firmasına bağlı çalışan 18 Türk işçi, kimliği bilinmeyen üniformalı bir grup tarafından kaçırılmıştı.

Kaynak: AA