Osmanlı Saraylarını Süsleyen 'Sim Sırma' Tescillenecek

Osmanlı padişahlarından Çelebi Mehmed'in eşi Emine Hatun ve Fatih Sultan Mehmed'in eşi Sitt-i Mükrime Hatun'un çeyizleri arasında bulunan Maraş işi "sim sırma" tescilleniyor.

Geçmişi Selçuklular dönemine kadar uzanan ve Osmanlı'dan bu yana çeyizlerdeki en nadide parçalar arasında yer alan Kahramanmaraş'a özgü geleneksel el sanatı "sim sırma" ile "Maraş file nakışı"nın tescillenmesi için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesince Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvuru yapıldı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Züver Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Maraş burma bileziğinden sonra, sim sırma ve Maraş file nakışına da patent alınması halinde, dünyada bu değerlerin Kahramanmaraş ile anılacağını söyledi.

Sim sırmanın ilk defa, Çelebi Mehmed ve Fatih Sultan Mehmed'e gelin giden Dulkadiroğlu beyinin kızı Emine Hatun ile Sitt-i Mükrime Hatun ile saraya taşındığını anlatan Çetinkaya, o dönemlerde Osmanlı Sarayı'nda sim sırmanın önemli bir unsur haline geldiğini aktardı.

Saraydakilerin dikkatini çeken sim sırmanın daha sonraları Rumeli'ye kadar uzandığını dile getiren Çekinkaya, şunları kaydetti:

"Zamanla Anadolu'da evlenen her genç kızın sandığında sim sırma yer almıştır. Bu da Kahramanmaraşımızın tarihten gelen bir değeridir. Belediye olarak bunu tescillememizin hem kent adına hem de bu işin gelecek nesillere aktarılması adına önemli olduğunu düşünüyoruz. Sadece gelinlerin sandığında değil, beylerin cepkenlerinde, bayanların ayakkabı ve para keselerinde, hayatın birçok aşamasında sim sırma yer almıştır."

- Geçmişte sadece zenginler kullanabiliyordu

Popüler kültürle biraz ötelenmiş olsa da sim sırmayı tekrar yaşama kazandırmak için tescil çalışması yürüttüklerini vurgulayan Çetinkaya, açtıkları kurslarla sim sırmayı gelecek nesillere aktarmış olduklarını söyledi.

Geçmişte sadece zenginlerin kullanabildiği nadide eserin bugün toplumun bütün kesimlerine yayılmasını istediklerini ifade eden Çetinkaya, bu işin patentinin alınmasının da hem tescil anlamında hem de Kahramanmaraş'ın markalaşması adına katkısı olacağına inandığını kaydetti.

Çetinkaya, Büyükşehir Belediyesi olarak dünyaya bir kültür olarak yayılan sim sırmayı yaşatmak için çalışma yaptıklarını belirtti.

Maraş file nakışı hakkında da bilgi veren Çetinkaya, file nakışının genellikle kasnak ve gergef adı verilen tahtadan yapılma malzemeler üzerine kumaşın giydirilerek yapılmasından oluşan bir nakış türü olduğunu anlattı.

Çetinkaya, "Çok eskiden beri süregelen Maraş file nakışı, genellikle yatak örtüsü, sandık örtüsü, dolap örtüsü olarak kullanılırken, günümüzde ise gümüşlük, tepsi içleri, karyola etekleri ve sehpa örtüsü olarak kullanılmaktadır" dedi.

Kaynak: AA