Okul Kantinlerinde Satılan Ürünler İçin Yeni Kısıtlama Yolda

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, öğrencilerin okul kantinlerindeki sağlıksız ürünlere erişimini engellemek için 2011 yılında yaptığı düzenlemeyi yenileyerek, okul kantinlerinde bulundurulması ve bulundurulmaması gereken ürünleri yeşil, turuncu ve kırmızı gruplar halinde yeniden belirledi.

2011 yılında okul kantinlerin bazı ürünlerin satışını engellemek suretiyle çocukların sağlıksız ürünlere erişiminin kısıtlandığını hatırlatan Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlı Kurumu Başkan Yardımcısı Bekir Keskinkılıç, 2011 yılında yapılan düzenlemede eksik kalan bazı çalışmaları tamamladıklarını kaydetti.

“Biz erken yaşlarda sağlıklı beslenme alışkınlıklarını edinmemiş olursak, hareketli bir yaşam tarzını alışkanlık haline getirmemiş olursak belli hastalıklara yakalanma ihtimali artıyor” açıklamasında bulunan Bekir Keskinkılıç, okullarda yiyecek ve içecek standartlarını belirleyen düzenlemenin henüz bir tebliğ şeklinde olduğunu belirterek; Milli Eğitim Bakanlığının bu çalışmayı değerlendireceğini ifade ederek, “Zaman itinde çeşitli güncellemeler yapılabilir. Hedefimiz eğitim süreci içinde çocuklarımızın sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanabilecekleri, neleri yiyip, nelerden uzak durmaları gerektiğini öğrenebilecekleri bir destekleyici ortam oluşturmak. Bunu başarabilirsek geleceğimize daha güvenli bakmış olacağız” dedi.

2013 yılı içinde ilköğretim çağı öğrencileri arasında 7-8 yaş grubunda beslenme alışkanlıkları araştırması yaptıklarını kaydeden Keskinkılıç, “Maalesef gördüğümüz çocuklarımızın daha bu yaşlarda kilo problemleri ile baş başa kaldığı. Teknolojik gelişmeler hareket alışkanlıklarımızı azaltıyor. Elektronik aletlere bağımlılığımız artıyor. Bu aynı zamanda kas ve kemiklerimiz için başka alarmlara yol açıyor” diye konuştu.

Bu destekleyici ortamın sadece okul sınırları içinde olduğunu belirten Keskinkılıç, “Yaptığımız çocuğun etrafına duvar örmek değil, biz istiyoruz ki çocuklarımıza doğruyu gösterelim” açıklamasında bulundu.

KANTİNLERDE BULUNDURULMASI ÖNERİLEN VE ÖNERİLMEYEN ÜRÜNLER

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlı Kurumu tarafından hazırlanan okul kantinlerinde yiyecek ve içecek standartları çalışmasında yer alan yiyecek ve içecekler sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere üç gruba ayrıldı.

Okul kantinlerinde her gün bulundurulması gereken ve besin değeri yüksek yiyecek ve içeceklerin yer aldığı yeşil grupta; meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler, kuru meyveler, kuru yemişler, içme suyu, doğal minareli su, taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, yoğurt, ayran, peynir günlük haşlanmış yumurta, çeşnili ekmekler, tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, karışık tahıllı ekmek.

Okul kantinlerinde bulundurulması önerilmeyen ve kırmızı grup içinde bulunan yiyecekler arasında ise; enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı, kolalı içecekler, aromalı doğal minareli içecekler, aromalı şurup, içecek tozu, su, meyveli içecekler, meyveli içecek tozu, meyveli doğal minareli içecek, yapay soda, sporcu içecekleri, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi, kızartmalar, patates cipsi, tüm çikolata türleri, tüm şekerleme türleri, eklenmiş kafein ve guarana içeren ürünler, kremalı, çikolata dolgulu, jöleli kekler ve pastalar, hamurlu ve şerbetli tatlılar, tatlandırıcı içeren yiyecekler, krema, Hindistan cevizi sütü ve kreması, çay ve kahve tarzı içecekler bulunuyor.

Dikkatle seçilmesi gereken ve bazı önemli besin öğelerini içeren, aynı zamanda yüksek miktarda enerji doymuş yağ, tuz ve şeker de içerebilen yiyecekler turuncu grupta yer alıyor. Yiyecek ve içeceklerin porsiyonlarının küçük tutulması, etiketlerinin dikkatli okunması ve tüketim sıklığına dikkat edilmesi gereken turuncu grupta ise şu yiyecekler bulunuyor; kahvaltılık gevrekler, unlu mamuller, yağsız işlenmiş etler, et ürünleri, makarnalar, fırında pişmiş patates ürünleri, sadece liselerde bulundurulacak olan en fazla 375 ml çay ve kahve tarzı içecekler, dondurma, sütlü buz, bitkisel yağlı sütlü buz, yenilebilir buzlu ürünler, ezilmiş, kırılmış buzlu ürünler, toplam enerji içeriği 200 kkal aşmayan ürünler,yağdan gelen enerjisi toplam enerjisinin yüzde 35’ini aşmayan ürünler, doymuş yağdan gelen enerjisi toplam enerjinin yüzde 10’unu aşmayan ürünler, doğal ve eklenmiş şekerden gelen enerjisi toplam enerjisinin yüzde 35’ini aşmayan ürünler, sodyum içeriği 200 mg’ı aşmayan ürünler.
Kaynak: İHA