Cezayir'de 'İslami Akımları Birleştirme' Projesine Tepkiler

Cezayir'de, Adalet ve Kalkınma Cephesi Partisi Başkanı Abdullah Caballah'ın öncülüğünde, Müslüman lider ve aktivistler tarafından geliştirilen "İslami akımları birleştirme projesi" siyasi parti ve hareketlerin farklı tepkilerini de beraberinde getirdi.

AA muhabirine konuşan İslami aktivist İzzeddin Cerrafe, söz konusu projenin davet ve siyaset olmak üzere iki kısımdan oluştuğunu, parti ile örgütlere değil şahıslar ve sivil topluma açık olduğunu belirtti. Projenin teşkilat yapısının henüz netleşmediğini söyleyen Cerrafe, sivil toplum kuruluşları ve aydınların da projelerine olumlu yaklaştığını dile getirdi.

Cerrafe, dış etkenler ve globalleşmeyle gerileyen toplumsal değerlerin, faaliyetlerinin merkezinde olacağını vurgulayarak, "İslami değerleri de savunmak amacıyla daha geniş stratejik" anlayışla hareket edileceğine dikkati çekti.

Toplumsal Barış Hareketi Partisi, Nahda Hareketi ve Ulusal Islah Hareketi partilerinin 2012'de "Yeşil Cezayir Bloğu" adı altında birleşerek girdiği genel seçimlerde parlamentodaki 466 sandalyeden 49'unu aldığını hatırlatan Cerrafe, "Seçimlere hile karıştırılmasına rağmen İslami partileri birleştirme girişiminden doğan ve söz konusu partilerin parlamentodaki en büyük temsilcisi sayılan bu koalisyon, birleşmenin mümkün olabileceğinin kanıtıdır" ifadelerini kullandı.

- "Projenin başarılı olacağına inanıyoruz"

Adalet ve Kalkınma Cephesi Partisi milletvekillerinden Lahdar Bin Hılaf da projeyle ilgili olarak, "Başarılı olacağına inandığımız için projeye dahil olduk. Bu, hareketleri değil şahısları bir araya getirme projesidir amacı da vatana hizmet etmektir" diye konuştu.

Hılaf, projenin başarıya ulaşmasıyla geçmişte yapılan hataların düzeltilmek istendiğini vurguladı.

- "Birleşmek için şartlar uygun değil"

Projeye dahil olmayacaklarını açıklayan Nahda Hareketi Siyasi Büro üyesi Muhammed Hudeybi ise gerekçe olarak, "ülkenin içinde bulunduğu durumun ideolojik fikirler ortaya koymaya müsait olmamasını" gösterdi.

Parti olarak amaçlarının, tüm muhalif akım, şahsiyet ve partileri birleştirmek olduğunu söyleyen Hudeybi, "Ülkede gerçek anlamda demokratik açılım olduğunda, söz halkın olduğunda muhafazakarların birleşmesinden, ittifaktan bahsedilebilir. Ancak şuan şartlar uygun değil" diye konuştu.

El-Hıvar Gazetesi Editörü Muhammed Yakubi girişimin başarılı olma şansıyla ilgili olarak "Şu dönemde Müslümanları bir araya getirmek bir hayal çünkü bu siyasi hassasiyet kötü bir çatışma ve ayrılık modeli ortaya koydu. Bölünmemiş bir İslami parti bile yok. Bu bölünmeler tek sebebin liderlik ve çıkar savaşı olduğunu ortaya koyuyor" görüşünü savundu.

İslami akımları bir araya getirme projesinin 2017 genel seçimleriyle alakalı olduğunu ileri süren Yakubi, "İslamın siyasi çekişmelere karıştırılmaması ve İslam'ın koruyucuları olduklarını iddia eden kişilerin siyaset arenasında boy göstermemesi için halka program ve fikir sunulmalı" ifadesini kullandı.

Cezayir'de muhalif Adalet ve Kalkınma Cephesi Partisi'nin öncülüğünde, geçen çok sayıda İslami hareketin katılımıyla "İslami akımları birleştirme" projesi başlatılmıştı.

Kaynak: AA