Engelli Amcasını Unutmadı, Türkiye'nin Lider Engelli Asansör Firması Oldu

Türkiye’nin önde gelen asansör, yürüyen merdiven firmalarından, AKE Asansör Yürüyen Merdiven ve Engelli Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Keskin, askerde ayaklarını kaybeden ve 20 yıl sırtında taşıdığı amcasının zorlu hayatını gözü önüne getirerek, engelli sistemlerinin üretimine başladı.

Engelli Amcasını Unutmadı, Türkiye'nin Lider Engelli Asansör Firması Oldu
1995 yılında kurulan ve sırasıyla, asansör kabini, otomatik kapı, dikey tip platform, yürüyen merdiven ve son olarak engelli sistemleri üzerine üretime başlayan AKE, bugün dünyada ve Türkiye’de sektörde saygın bir yere geldi.

1987 yılında Antalya’ya geldiğini belirten Keskin, o dönemde kentte ya ticaret ya turizmci ya da meslek sahibi olunması gerektiğini belirterek, kendisinin bir yakınıyla asansör işine girdiklerini söyledi.



Küçük bir dükkandan kısa sürede büyüyerek 1995 yılında Asansör Keskin’i (AKE) kurduklarını kaydeden Keskin, “Sektöre yenilik, çağdaş modern sistemleri getirmeye çalıştık. 2002 yılında asansör otomatik kapıyı yapan yoktu, ithal ediyorduk. 2004 yılından Almanya’ya fuara gittim. Engellilerin hayatını kolaylaştırmak için üretilen sistemleri gördüm. O an aklıma 1940 yılında, soğukta askerde iki ayağını kaybeden amcam geldi. 20 sene sırtımızda taşıdık. Keşke bu sistemler daha önce gelseydi ve amcam da yararlanabilseydi diye düşündüm. Firma yetkilileri ise görüşerek engelli sistemlerinin ithalatına başladım” dedi.

"YÜZDE 40 AVANTAJ SAĞLADI"

3 yıl engelli sistemlerini ithal ettiklerini aktaran Keskin, “İthal olduğu için maliyetleri yüksekti. Bu da Türkiye’de sistemin satışında zorluklar çıkarıyordu. Türkiye’deki engellilerimize daha ucuza hizmet verebilmek için, imalatı kendimiz yapmak için harekete geçtik. İmalatı Antalya’da yapmaya başladık. Böylelikle fiyatta yüzde 40 avantaj sağladık. Maliyet düştü, alım gücü yükseldi. Engelli sisteme talep arttı” diye konuştu.

"64 İLİ ENGELLİ SİSTEM KURUYOR"

Türkiye’de 64 ilde kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra özel sektör yapılarına engelli sistemler kurduklarını belirten Keskin, “Engelli deyince akla sadece ayağı ve eli olmayan gelmesin. Yaşlı ve hasta olan vatandaşlarımız da var. Onların ulaşımı için çözüm ürettik. Erişebilirliği arttırdık, insanlarımızın gönlünü kazandık. Bizim için en büyük gururdur” ifadelerine yer verdi.

"AVRUPA’DAN ALDIK ONLARA DA İHRAÇ EDİYORUZ"

İthal ettikleri sistemleri 40 ülkeye ihraç etmeye başladıklarını vurgulayan Keskin, “ Avrupa’dan engelli sistemleri alıyorduk, şimdi Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz. 350 çalışanımız var. Ülkemiz için mücadele ediyoruz. Marka kavramını, Türkiye’den dünyaya taşımanın gururunu yaşıyoruz. Teknolojiyi takip ediyoruz ve paylaşıyoruz. İthalatı kesmek için mücadele ediyoruz. Her ürettiğimiz ürünümüz yüzde yüz Türk malıdır” şeklinde konuştu.

Genel Müdür Yardımcısı Canan Gürkan, engelli asansörleri temininde son dönemde büyük bir artış yaşandığına dikkat çekti.

Engelli yasasının gündeme gelmesiyle birlikte taleplerde artış yaşandığını aktaran Gürkan, son 3 yılda insanların bilinçlendiğini söyledi.



"ENGELLİ SİSTEM SATIŞI YÜZDE 70 ARTTI"

Türkiye’de engelli bireylerin erişebilirliklerinin sağlanması noktasında duyarlılığın arttığını aktaran Gürkan, “ Son 1 yılda engelli asansör satışının yüzde 70 arttığını görüyoruz. Tüm yapılarda herkesin erişime ihtiyacı var. Dikey platformlar, merdiven tipi platformları her türlü yapıya uyguluyoruz. İster kamu ister özel mülk olsun, yapının özelliğini bozmadan asansörleri yerleştiriyoruz” dedi.

"HEPİMİZ POTANSİYEL ENGELLİYİZ"

Ar-Ge faaliyetlerinin ardından engelli platformlarını yüzde yüz Türk malı olarak kendilerinin üretmeye başladığını kaydeden Gürkan, “Bunu kaygılardan uzak, sosyal sorumluluk projesi olarak düşündük. Çünkü hepimiz birer potansiyel engelliyiz. Erişim hakkı hepimize ait. Yerli üretime geçerek, maliyeti düşürdük. Amacımız herkesin bu ürünlerini kullanabilsin. İhtiyacı olan herkesi ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Engellilerin ulaşımını kolaylaştırmak için birçok binada rampa uygulamasının yapıldığını aktaran Gürkan, “Bazı yerlerde ise sadece engelli sistemimiz olsun amacıyla yapılıyor. Biz yerli Türk firması olarak, bu engelli sistemlerini üretmeye başladık. Maliyetleri ciddi oranda düşürdük. Herkesin engellilerimizi düşünmesini istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA