Antalya'da Bıçakçı Ve Kömürcülerde Bayram Hareketliliği

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte Antalya’da bıçak bileyicilerin işleri de hareketlendi.

Antalya'da Bıçakçı Ve Kömürcülerde Bayram Hareketliliği
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Antalya Tarihi Sobacılar Çarşısı’ndaki bıçakçılarda hareketli günler yaşanıyor. Kurbanlıklarını alan vatandaşlar, bir yandan da kesecekleri bıçakları hazırlama telaşına düştü. Çarşıda yeni bıçak alanların yanı sıra birçok kişi de eski bıçaklarını bileyletmeye uğraşıyor. Demircilik ve bıçak sanatının geçmişi uzun yıllara dayandığı çarşıda, maharetli ustalar mutfak, kurban, çakı ve avcı bıçağı gibi birçok bıçak çeşidini ustalıkla şekillendiriyor.

Yaklaşık 150 yıldır atalarından kalan mesleği sürdüren Özen Bıçakçılar, bir bıçağın yaklaşık 300 çekiç darbesi ile şekillendiğini belirtti.

Babasıyla birlikte dedelerinden kalan bıçak bileyleme mesleğine devam ettiklerini belirten Bıçakçılar, “Kurban Bayramı nedeniyle işlerimiz açıldı. Yeni bıçak almak istemeyen vatandaşlar, ellerindeki bıçak ve satırları bileyletmek için bize getiriyor. Yaklaşık 15 gündür işlerimiz açıldı. Müşterilerin taleplerine 4 bileyleme çarkı ile yetişmeye çalışıyoruz. İyi bileylenen bıçak ile kurbanın kesimi daha kolay yapılır. Günde ortalama bin bıçak, 200 satır bileyliyoruz” dedi.

Bıçağın 3, satırın 5 TL’den bileylendiğini aktaran Bıçakçılar, “Bileyleme yanında yeni bıçak ve satırlarımızı 15 ile 70 TL arasında satıyoruz. El işi olan ürünlerimiz, kalitesiyle bilinir. Ucuz olduğu için tercih edilen Çin malı bıçakları sağlıksız ve kalitesiz olduğundan kurbanlık kesimi sırasında hayvana büyük zarar veriyor. Kişi mağdur oluyor. Vatandaşımızın taleplerine yetişebilmek için bayramın ikinci gününe kadar açık kalacağız” diye konuştu.

Öte yandan bir bayram hareketliliğinin yaşandığı yer kömürcüler oldu.

10 yıldır kömürcülük yapan Hüseyin Ölçer, eski satışlarının olmadığını belirterek, "Kömürün kilogramını 3 liradan veriyorum. Geçen yıl 3 ton kömür sattım. Bu yıl 6 ton kömür satmayı hedefliyorum. Eskiden vatandaş 20 kilogram kömür alırdı. Şimdi ise 2-3 kilogram satıyorum. Ama çok kömür alan var. Bayramla birlikte işlerimiz hareketlendi. Mangalın fiyatı ise 30 ile 150 TL arasında değişiyor" dedi.

Kaynak: İHA