KTO Başkanı Hiçyılmaz Açıklaması

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Ekonomi ve politikada sıkıntılı günler yaşayan Türkiye’nin, büyüme oranının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ile moral bulduğunu açıkladı.

KTO Başkanı Hiçyılmaz Açıklaması
2015 yılının ikinci çeyreğinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) oranının, 2014 yılının aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 3,8 yükseldiğini belirten Hiçyılmaz, “Böylece ilk altı ayda Türkiye ekonomisi yüzde 3,1 büyümüş oldu. 2014 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamı yüzde 2,9, 2012 yılı rakamı ise yüzde 2,1 olarak gerçekleşmiştir” dedi.

Üretim yöntemine göre iktisadi faaliyetlerdeki büyüme oranlarının incelendiğinde yılın ikinci çeyreğinde en hızlı büyüyen sektörün yüzde 6,7 ile tarım sektörü olduğunu vurgulayan Hiçyılmaz, “Hizmetler ve sanayi sektörü aynı hızla yüzde 4,1 büyüme kaydetmiştir. Sanayi sektörü içinde yer alan imalat sanayi 2014 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,9 büyürken, bu yıl yüzde 5 düzeyinde bir büyüme oranını yakalamıştır. İnşaat sektöründe ise büyüme ivmesi yavaşlamış; geçen yıl ikinci çeyrekte yüzde 3,4 büyüyen sektör, 2015 yılında yüzde 2,0 büyüyebilmiştir. Ancak bu bile sektör açısından önemlidir. Zira hatırlanacağı üzere inşaat sektörü bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,8 küçülme yaşamıştır. Ancak sektörün geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,4 büyüdüğü göz önüne alındığında ve bu çeyrekten sonra ki gelişmelere bakıldığında, inşaat sektöründe bir düşüş içerisine girdiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

GSYH’ya harcama yönü ile bakıldığında büyümenin yurtiçi tüketime dayalı olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Hiçyılmaz, “İkinci çeyrekte hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, sabit fiyatlarla yüzde 5,6 arttı ve GSYH’dan da yüzde 65,6 pay aldı. Devletin nihai tüketim harcamaları da yüzde 7,2 oranında yükseldi” ifadelerini kullandı.

Yılın ikinci çeyreğinde asıl beklenmeyen büyüme hızının yatırım harcamalarında gerçekleştiğini kaydeden Hiçyılmaz, “Yatırım harcamaları bu çeyrekte geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 9,7 yükseldi. Kamu sektörü yatırımları yüzde 1 artarken, özel sektör yatırım harcamaları yüzde 11,4 yükseldi. Özel sektör üstelik bu artışı daha çok yüzde 15,5 oranında bir artış ile makine-teçhizat yatırımlarından sağladı. İnşaat harcamalarındaki büyüme yüzde 3,4’te kaldı. Mal ve hizmet ihracatı, 2015 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 2,1 azaldı. Mal ve hizmet ithalatı ise 2015 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 1,6 oranında yükseldi. Bu gerçekleşmeler neticesinde dış talebin milli gelire katkısı sınırlı kaldı ve büyüme oranını aşağıya çekti” şeklinde konuştu.

Hiçyılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Netice itibariyle, GSYH büyüme oranı beklenin üzerinde bir yükseliş kaydetti.

Bunun nedeni de yurtiçi tüketim ve yatırım harcamalarındaki artış oldu. Bu büyümenin ne kadar kaliteli olup olmadığı tartışmaya açıktır. Ancak, Türkiye son 25 çeyrek dönemde kesintisiz büyümeyi başarmıştır. Diğer yandan küresel kriz nedeni ile hala birçok ülkenin istikrarlı büyüme eğilimi yakalayamadığı da göz önüne alındığında yılın ikinci çeyreğinde yakalanan yüzde 3,8’lik büyüme oranı daha da kıymetli hale gelmektedir.”
Kaynak: İHA