Ertuğrul Fırkateyni'nin 125. Seyir Yıl Dönümü

Ertuğrul Fırkateyni'nin 125. seyir yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Ertuğrul'un İzinde Deniz Kuvvetleri ve Diplomasi Sempozyumu" başladı.

Sempozyumun Beşiktaş'taki Deniz Müzesi Komutanlığı'nda yapılan açılışında, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, davetlilere hitap etti.

Bostanoğlu, 2-4 Haziran'da Japonya'ya ziyarette bulunduğunu belirterek, çok iyi bir ev sahipliğiyle karşılandıklarını söyledi.

Japon misafirleri Türkiye'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını anlatan Bostanoğlu, "Bilindiği üzere, geçmişte tarihe mal olmuş, farklı milletlerin kaderlerinde dönüm noktası haline gelmiş abide gemiler vardır. Kazanılan zaferler, yaşanılan hüzün ve acılarla özdeşleşmiş bu abide gemiler arasında Ertuğrul Fırkateyni'nin çok müstesna bir yeri bulunmaktadır. Ertuğrul Fırkateyni, çıktığı bu sonsuzluk serüveninde tek bir milletin değil, başta Türk-Japon halkları olmak üzere, rotası üzerinde uğramış olduğu bütün ülke halklarının kalplerinde ve zihinlerinde derin izler bırakmıştır" diye konuştu.

Japonya ziyaretinde Ertuğrul Fırkateyni'ne ve şehitlerine duyulan saygıya tanıklık ettiğini dile getiren Bostanoğlu, şöyle devam etti:

"125 yıl önce bugün Kuşimoto açıklarında yakalandığı tayfun sonucunda batan Ertuğrul Fırkateyni'nin aziz şehitleri, tıpkı Sakura çiçeği gibi, hayatlarının baharında aramızdan ayrılmıştı. Bu nedenle Ertuğrul'un kahraman denizcileri ve çok vefalı Japon halkı, Sakura çiçekleri gibi, her yıl kalplerimizde açmakta, hatıraları ise Türk-Japon halklarının gönlünde 125 yıldır en güzel şekilde yaşatılmakta ve icra edilen faaliyetlerle bu kutsal mirasın genç kuşaklara daha iyi aktarılması hedeflenmektedir."

Bostanoğlu, Gediz Fırkateyni'nin Ertuğrul'un izlediği rota ve limanları kapsayan 122 günlük seyrinden 31 Temmuz'da döndüğünü anımsatarak, bu seyahat esnasında Türk bayrağını dost denizlerde dalgalandırdıklarını ve şehitlere selamlarını ilettiklerini kaydetti.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi ise haftada iki gün Türkçe dersi aldığını fakat Türkçe hitap edecek kadar konuşamadığını söyleyerek, sözlerine başladı.

Yokoi, Türk-Japon ilişkilerinin başlama sürecini anlatarak, facianın ardından iki ülke halkının bu olayı kuşaktan kuşağa aktardığını ifade etti.

İran-Irak Savaşı sürerken, 1985'te Tahran'da mahsur kalan Japon vatandaşların tahliyesinde dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından iki uçak gönderildiğini hatırlatan Yokoi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O sırada Tahran'da bulunan çok sayıda Türk vatandaşı, Ertuğrul Fırkateyni kazasında Japonların göstermiş olduğu nezakete karşılık uçağa binmeyip kara yoluyla sınırı geçerek ülkelerine dönmüşlerdi. Bu yıl Türkiye ve Japonya'nın iş birliğiyle bu dostluk hikayesini konu alan 'Ertuğrul' adlı sinema filminin çekimleri tamamlanmıştır. Film, Türkiye'de kasım ayında gösterime girecektir. Herkesin bu filmi izlemesini temenni ederim. Ertuğrul Fırkateyni'ne dayanan dostluk bağlarımız, bugün hayatta olan bizlere kadar uzanmıştır. 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nin ardından, Japonya Deniz Kuvvetleri'ne ait savaş gemileriyle prefabrike konutlar getirildi."

Yokoi, aralarında uzak mesafeler bulunan, Asya'nın doğu ve batısında yer alan ülkelerin dostluklarının bir kazayla başlamış olmasının dünyada az rastlanan bir durum olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından, Emekli Oramiral Metin Ataç'ın başkanlığında sempozyumun ilk oturumu gerçekleştirildi.

Öte yandan, Bostanoğlu, Yokoi ve diğer davetliler, Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya seyrinin 125. yıl dönümü anısına Marmara Denizi'ne çelenk bıraktı.

Etkinlikler kapsamında iki gün sürecek sempozyumda, yerli ve yabancı birçok davetli, Ertuğrul Fırkateyni kazasının iki ülke ilişkilerindeki yerini konu alan sunumlar gerçekleştirecek.

Sultan 2. Abdülhamid'in emriyle 1890 yılında Türkiye'den Japonya'ya giden ve bu ülkenin Kuşimoto kıyılarında batan Ertuğrul Fırkateyni'nde 531 Türk denizci şehit olmuştu.

Kaynak: AA