Kastamonu'da 5. Ahşap Fuarı Törenle Açıldı
Bu yıl 5’incisi gerçekleştirilen Kastamonu Ahşap Fuarı, kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Kuzeykent Mahallesi’nde bulunan kapalı pazar yerinde oluşturulan fuar alanında düzenlenen törenle, ziyaretçilerine kapılarını açan Kastamonu Ahşap Fuarı’nın açılış kurdelesini Vali Şehmus Günaydın, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Mustafa Gökhan Gülşen ve Metin Çelik, TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Kantarcı, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, STK’lar ve çok sayıda davetli katıldı.
Daha sonra fuar alanındaki stantları gezen Vali Günaydın ve beraberindekiler, stant görevlilerinden el emeği göz nuru olarak yapılan ürünler hakkında bilgiler aldılar.
Törende Vali Şehmus Günaydın, şehitlere rahmet dileyerek başladığı konuşmasında, “Her sene bu tanıtım günlerimiz gelişerek hem Kastamonu hem ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Burada geçmiş yıllardan gelen ahşap kültürünü gelecek yıllara aktarmanın yanında bu güzellikleri tüm Türkiye’ye tanıtmak büyük önem arz ediyor. Bursa’dan, İzmir’den gelen misafirlerimiz var. Ekonomik olarak ahşabın önemini gördükleri gibi zarafetini ve güzelliğini de onlara bir fırsat olarak sunuyoruz” dedi.
Bütün toplantılarda ve sempozyumlarda ‘Ülkemizde turizmi 12 aya çıkartalım’ ifadelerini kullandıklarını aktaran Vali Günaydın, “Bunun yapılabileceği ender vilayetlerinden bir tanesi Kastamonu’dur. Ilgaz’da kayak turizmimiz var. Abana, Çatalzeytin, Abana, Bozkurt’ta çok güzel sahillerimiz var buralarda yaz turizmini yaşıyoruz. Bunun dışında Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri ilimizde meftun, onun getirdiği inanç turizmi var. Evliyalar şehri olmamızdan dolayı inanç turizmi var. Eserlerimiz var. Kastamonu’nun binlerce yıllık geçmişine dayalı tarihi var. BU tarihi birikimin de ortaya konulmasıyla kültür turizmi var. Bu gün arkeoloji müzemiz Türkiye’nin en iyi arkeoloji müzelerinden bir tanesidir. Çivisiz Camiimiz var. Yaklaşık 700 yıllık camimizdir. Bu camimiz dünya kültür miras listesinde adaydır. Var gücümüzle çalışıyoruz. Eksiklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. En kısa sürede Kasaba Camiimizi de dünya miras listesine girmek için çabalıyoruz” şeklinde konuştu.
“TERÖRÜ ŞİDDETLE LANETLİYORUZ”
Kastamonu denilince akla birçok önemli özelliklerin geldiğini söyleyen TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar ise, “Kastamonu denilince akla bir çok önemli özellikleri gelmektedir. Evliyalar diyarı, şehitler diyarı olan bir memleket. Ülkemizin değişik yerlerinde yaşanan terör olaylarında çok sayıda askerimiz ve polisimiz hayatını kaybetti. Bu terör olaylarını sahiplenen, onlara destekleyen herkesi şiddetle kınıyorum. Bu millet aziz bir millettir. Bu tür yaşanan olaylara cesaretle, liyakatle ve sadakatle karşısında dik duruşu gösterecektir. Bundan sonra huzur ve mutluluğumuz hiçbir şekilde bozulmayacaktır. Bu güne kadar sadece hammadde üretimiyle hizmet ettiğimiz ahşapla bundan sonra sanatkarların da artmasıyla Kastamonu’nun görünmeyen yüzünün bir sebeple ortaya çıkacağına inanıyorum. Ecdadın bize yadigar olarak bıraktığı konaklarımızın restorasyonlarının hızlı şekilde yapılarak insanlarımızın bu konaklarda misafir olmasının ardından kendi dünyalarında ahşabı yaşayacaklardır. İnsanlarımızın daha fazla Kastamonu’ya gelebilmesi için hammaddenin sadece kendi bölgemizde yeterli gelmiyor. Adımların da hızlı şekilde yerine getirilmesi söz konusudur” ifadelerini kullandı.
“KASTAMONU’DA ARTIK AHŞAP KÜLTÜRÜ VAR”
Kastamonu’da Ahşap Fuarının 5’incisini düzenlediklerini hatırlatan AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen de, şunları söyledi:
“2011 yılında düzenlediğimiz bir fuar etkinliğimiz var. Kastamonu orman açısından Türkiye’nin en zengin ili. Bu zenginlik sadece ağaçla kalmamış, sanatla birleşmiş. Konaklarımızla da önemli sanat eserleri oluşmuş. Kastamonu’nun önemli ahşap etkinliği, ahşap kültürü var. Biz Kastamonulular olarak zenginliklerimizden yeteri kadar istifade edemiyoruz. Turizmle ilgili çok önemli zenginliklerimiz var ama daha yeni yeni değerlendirmeye başladık. Bizler Kastamonulular olarak bu zenginliklerimizi ortaya çıkarma ve tanıtmakta biraz eksik kalmışız. Bu eksikliği gidermek, tamamlamak adına güzel bir etkinlikti bu ahşap fuarı. Sanırım ondan bu yana ağaç kolunda önemli gelişmeler var. Ümit ediyorum, ahşabın başkenti olma yolunda bu tanıtımlar bizi adım adım arzuladığımız yere götürür. Bu fuarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bunu biraz daha özel sektörün sahiplenmesini diliyorum.”
“KASTAMONU’NUN ADINI DUYURMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Kastamonu’nun adını bu tür etkinliklerle duyurmaya çalıştıklarını aktaran AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ise, “Ülkece zor günler yaşıyoruz. Söze bununla başlıyoruz. Terörle mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Bu vatan için şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin baş sağlığı diliyorum. Hainler asla emellerine ulaşamayacaklar. İlkini 2011 yılında belediyemizin karşısındaki otoparkta tertiplediğimiz ahşap fuarımızın beşincisini hep birlikte açıyoruz. Zaman çok hızlı ilerliyor. Fuar üzerinde çok değişik şeyler söyleniyor. Yapılan her şey mutlaka fayda sağlanıyor. Hiçbir şey olmasa Kastamonu’nun adının ahşap üzerinde duyurulmasına mutlaka katkısı oluyor. Firmalarımız buralarda ürünlerini sergiliyorlar. Gelen giden ziyaretçiler mutlaka bunlardan istifade ediyorlar. Bundan sonra da aynı şekilde geliştirilerek devamını diliyorum. Kastamonu’da ahşap üzerine ham madde sıkıntımız yok. Şu anda Türkiye’nin yüzde 17’sinin üretimi Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nde yapılıyor. Kastamonu’nun adını bu şekilde duyurmaya devam etmeliyiz.”
“AHŞAP, BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Kastamonu’nun yüzde 65’inin ormanlarla kaplı olduğuna dikkat çeken Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, ahşabın sergilenmesinin daha da yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Kastamonu’da ahşabın bol olduğunu söyleyen Tahsin Babaş, şunları kaydetti: “Kastamonu’nun yaklaşık yüzde 65’i ormanlarla kaplı olan bir ildir. Geçiminin bir kısmını da orman ürünlerinden sağlayan bir il. Bunun yanında Kastamonu, tarihi dokusuyla, kültürel dokusuyla tamamen sivil mimarinin ahşap üzerinde oluşturduğu konaklarıyla var olan bir şehir. Sivil mimari örneği bin 500 civarında Kastamonu’da konağımız var. Hepsi ahşap. Ama zamanında koruyamamışız ve korumakta sıkıntılar çekmişiz. Birçoğu tahrip olmuş. Ama biz bunu durdurmaya çalışıyoruz. Valim ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlar bu konuda bize destek veriyorlar. Bu bizim için milat oldu. Bundan sonra Kastamonu’daki ahşap ürünleri, kültürel değerler korunmaya başlandı. Ve onarılıp gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Ben şunu söylüyorum. Vizyon projen ne deyince Kastamonu’nun tarihi ve kültürel dokusunu yaşatmak diyorum. Çünkü Kastamonu’nun geleceğini de ekonomisini de burada görüyorum. Ahşap ve ahşap ürünleri bunun bağlamında kültürel değerler hem ekonomiye hem de kültüre katkı veren değerlendir. Ahşap ürünlerini iyi işlemeli, iyi sunmalıyız. Ahşap tanıtım günleri bizim için ilimiz için çok önemlidir. Bunun değerini anlamak ve anlatmak zorundayız. Bizim en büyük eksikliğimiz anlatmakta ve göstermektir. Elimizden geldiğince ahşap ürünlerini sergilemeye çalıştık. Ancak yeterli değil, ilgi de yeterli değil. Herkesi davet ediyoruz ama istediğimiz ilgiyi göremiyoruz. Biz ahşap hayranıyız. 1.5 yıl oldu belediye başkanı seçileli. Her gün bir konaktayız. Bu konağı nasıl tamir ederiz, gelecek nesillere nasıl taşıyabiliriz. Bunun çalışmasını yapıyoruz. Başarılı da olacağız. Ben buradan özellikle esnaflarımıza sesleniyorum. Lütfen bu konuda çekinmeyin. Ahşabımızı üretmeliyiz. Biz buradayız. Hepimiz gönül veriyoruz. Ama belli bir yerde de tıkanıyoruz. Bu tıkanıklığı gidermeli ve sebebini de araştırmalıyız. Çözüm yolları üretip bu sorunları kısa zamanda çözmeliyiz.”
“İHRACAATIMIZ YETERSİZ”
Türkiye’nin mobilya sektöründe 2 milyar dolar ihracat yapmasına rağmen yetersiz kaldığını ifade eden Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan da, el imalatı sektöründe Türkiye’nin bütün dünya ülkeleriyle yarışabileceğini hatırlattı. Kastamonu için federasyon olarak gerekli gayreti vereceklerini aktaran Ali Rıza Ercan, şöyle konuştu:
“Bu gün birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımızın olduğu bu günde şehitlerimizin ruhlarının şad olmasını Cenabı Allah’tan niyaz ediyor, geride bıraktıklarına sabırlar diliyorum. Katamonu’da beşinci ahşap tanıtım günleri bu fuarın hayırlar getirmesini diliyorum. Türkiye mobilya ihracatında 2 milyar dolara yakın ihracat yapan bir ülkedir. Ancak 2 milyar dolar büyük bir rakam gibi gözükse bile sadece İtalya’nın 20 milyar dolar olduğunu görünce ne kadar az ve yetersiz olduğunu görüyoruz. Her şeyden önce el imalatı mobilya sektöründe dünya sektöründe rekabet edemeyeceğimiz hiçbir ülke yok. Ancak el imalatına verilen değerin dış pazarlarında pazarlanmasından yana yaşadığımız sıkıntılardan dolayı devletimize gerek ithalat ve gerekse ihracat sıkıntılarını anlatmamıza rağmen sıkıntıyı yaşıyoruz. Kastamonu özellikle el imalatı olarak el sanatlarının ön plana çıkartılıp kendi imalatlarının yurt dışı pazarlarına açılması noktasında biz üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız. Bu fuarımızın açılışında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Türkiye’nin, dış ve iç mihrakların birleşerek oluşturduğu zor günleri yaşadığına dikkat çeken Kastamonu Ağaç İşleri Odası Başkanı Ergin Can ise, şöyle devam etti:
“Ülkemiz yine dış ve iç mihrakların birleşerek oluşturduğu zor günler yaşamaktadır. Ülkemiz üzerinde oynanan hain oyunlar en kısa zamanda bertaraf edilecektir. Bu kara günler geçtiğinde hesaplar sorulduğunda timsah gözyaşları dökenler pişman olacaktır. Kastamonu bu gün de devletinin yanındadır ve her daim göreve hazırdır. Bu vesile ile yaratandan askerlerimize ve polislerimize bu zor günlerinde yardımcı olmalarını diliyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet yaralılarımıza şifalar diliyorum.”
Kastamonu’da düzenlenen fuarda, masif ahşap, kent mobilyaları, ahşap el oyma ve mobilya dekorasyon ve endüstriyel ürünler sergileniyor. Yüzölçümünün yüzde 65’nini ormanlarla kaplı olduğu Kastamonu’da, ahşaba yeterli ilginin gösterilmesi ve tanıtılması için düzenlenen Ahşap Fuarı, 13 Eylül 2015 Pazar gününe kadar devam edecek.
Kaynak: İHA
Daha sonra fuar alanındaki stantları gezen Vali Günaydın ve beraberindekiler, stant görevlilerinden el emeği göz nuru olarak yapılan ürünler hakkında bilgiler aldılar.
Törende Vali Şehmus Günaydın, şehitlere rahmet dileyerek başladığı konuşmasında, “Her sene bu tanıtım günlerimiz gelişerek hem Kastamonu hem ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Burada geçmiş yıllardan gelen ahşap kültürünü gelecek yıllara aktarmanın yanında bu güzellikleri tüm Türkiye’ye tanıtmak büyük önem arz ediyor. Bursa’dan, İzmir’den gelen misafirlerimiz var. Ekonomik olarak ahşabın önemini gördükleri gibi zarafetini ve güzelliğini de onlara bir fırsat olarak sunuyoruz” dedi.
Bütün toplantılarda ve sempozyumlarda ‘Ülkemizde turizmi 12 aya çıkartalım’ ifadelerini kullandıklarını aktaran Vali Günaydın, “Bunun yapılabileceği ender vilayetlerinden bir tanesi Kastamonu’dur. Ilgaz’da kayak turizmimiz var. Abana, Çatalzeytin, Abana, Bozkurt’ta çok güzel sahillerimiz var buralarda yaz turizmini yaşıyoruz. Bunun dışında Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri ilimizde meftun, onun getirdiği inanç turizmi var. Evliyalar şehri olmamızdan dolayı inanç turizmi var. Eserlerimiz var. Kastamonu’nun binlerce yıllık geçmişine dayalı tarihi var. BU tarihi birikimin de ortaya konulmasıyla kültür turizmi var. Bu gün arkeoloji müzemiz Türkiye’nin en iyi arkeoloji müzelerinden bir tanesidir. Çivisiz Camiimiz var. Yaklaşık 700 yıllık camimizdir. Bu camimiz dünya kültür miras listesinde adaydır. Var gücümüzle çalışıyoruz. Eksiklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. En kısa sürede Kasaba Camiimizi de dünya miras listesine girmek için çabalıyoruz” şeklinde konuştu.
“TERÖRÜ ŞİDDETLE LANETLİYORUZ”
Kastamonu denilince akla birçok önemli özelliklerin geldiğini söyleyen TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar ise, “Kastamonu denilince akla bir çok önemli özellikleri gelmektedir. Evliyalar diyarı, şehitler diyarı olan bir memleket. Ülkemizin değişik yerlerinde yaşanan terör olaylarında çok sayıda askerimiz ve polisimiz hayatını kaybetti. Bu terör olaylarını sahiplenen, onlara destekleyen herkesi şiddetle kınıyorum. Bu millet aziz bir millettir. Bu tür yaşanan olaylara cesaretle, liyakatle ve sadakatle karşısında dik duruşu gösterecektir. Bundan sonra huzur ve mutluluğumuz hiçbir şekilde bozulmayacaktır. Bu güne kadar sadece hammadde üretimiyle hizmet ettiğimiz ahşapla bundan sonra sanatkarların da artmasıyla Kastamonu’nun görünmeyen yüzünün bir sebeple ortaya çıkacağına inanıyorum. Ecdadın bize yadigar olarak bıraktığı konaklarımızın restorasyonlarının hızlı şekilde yapılarak insanlarımızın bu konaklarda misafir olmasının ardından kendi dünyalarında ahşabı yaşayacaklardır. İnsanlarımızın daha fazla Kastamonu’ya gelebilmesi için hammaddenin sadece kendi bölgemizde yeterli gelmiyor. Adımların da hızlı şekilde yerine getirilmesi söz konusudur” ifadelerini kullandı.
“KASTAMONU’DA ARTIK AHŞAP KÜLTÜRÜ VAR”
Kastamonu’da Ahşap Fuarının 5’incisini düzenlediklerini hatırlatan AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen de, şunları söyledi:
“2011 yılında düzenlediğimiz bir fuar etkinliğimiz var. Kastamonu orman açısından Türkiye’nin en zengin ili. Bu zenginlik sadece ağaçla kalmamış, sanatla birleşmiş. Konaklarımızla da önemli sanat eserleri oluşmuş. Kastamonu’nun önemli ahşap etkinliği, ahşap kültürü var. Biz Kastamonulular olarak zenginliklerimizden yeteri kadar istifade edemiyoruz. Turizmle ilgili çok önemli zenginliklerimiz var ama daha yeni yeni değerlendirmeye başladık. Bizler Kastamonulular olarak bu zenginliklerimizi ortaya çıkarma ve tanıtmakta biraz eksik kalmışız. Bu eksikliği gidermek, tamamlamak adına güzel bir etkinlikti bu ahşap fuarı. Sanırım ondan bu yana ağaç kolunda önemli gelişmeler var. Ümit ediyorum, ahşabın başkenti olma yolunda bu tanıtımlar bizi adım adım arzuladığımız yere götürür. Bu fuarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bunu biraz daha özel sektörün sahiplenmesini diliyorum.”
“KASTAMONU’NUN ADINI DUYURMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Kastamonu’nun adını bu tür etkinliklerle duyurmaya çalıştıklarını aktaran AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ise, “Ülkece zor günler yaşıyoruz. Söze bununla başlıyoruz. Terörle mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Bu vatan için şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin baş sağlığı diliyorum. Hainler asla emellerine ulaşamayacaklar. İlkini 2011 yılında belediyemizin karşısındaki otoparkta tertiplediğimiz ahşap fuarımızın beşincisini hep birlikte açıyoruz. Zaman çok hızlı ilerliyor. Fuar üzerinde çok değişik şeyler söyleniyor. Yapılan her şey mutlaka fayda sağlanıyor. Hiçbir şey olmasa Kastamonu’nun adının ahşap üzerinde duyurulmasına mutlaka katkısı oluyor. Firmalarımız buralarda ürünlerini sergiliyorlar. Gelen giden ziyaretçiler mutlaka bunlardan istifade ediyorlar. Bundan sonra da aynı şekilde geliştirilerek devamını diliyorum. Kastamonu’da ahşap üzerine ham madde sıkıntımız yok. Şu anda Türkiye’nin yüzde 17’sinin üretimi Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nde yapılıyor. Kastamonu’nun adını bu şekilde duyurmaya devam etmeliyiz.”
“AHŞAP, BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Kastamonu’nun yüzde 65’inin ormanlarla kaplı olduğuna dikkat çeken Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, ahşabın sergilenmesinin daha da yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Kastamonu’da ahşabın bol olduğunu söyleyen Tahsin Babaş, şunları kaydetti: “Kastamonu’nun yaklaşık yüzde 65’i ormanlarla kaplı olan bir ildir. Geçiminin bir kısmını da orman ürünlerinden sağlayan bir il. Bunun yanında Kastamonu, tarihi dokusuyla, kültürel dokusuyla tamamen sivil mimarinin ahşap üzerinde oluşturduğu konaklarıyla var olan bir şehir. Sivil mimari örneği bin 500 civarında Kastamonu’da konağımız var. Hepsi ahşap. Ama zamanında koruyamamışız ve korumakta sıkıntılar çekmişiz. Birçoğu tahrip olmuş. Ama biz bunu durdurmaya çalışıyoruz. Valim ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlar bu konuda bize destek veriyorlar. Bu bizim için milat oldu. Bundan sonra Kastamonu’daki ahşap ürünleri, kültürel değerler korunmaya başlandı. Ve onarılıp gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Ben şunu söylüyorum. Vizyon projen ne deyince Kastamonu’nun tarihi ve kültürel dokusunu yaşatmak diyorum. Çünkü Kastamonu’nun geleceğini de ekonomisini de burada görüyorum. Ahşap ve ahşap ürünleri bunun bağlamında kültürel değerler hem ekonomiye hem de kültüre katkı veren değerlendir. Ahşap ürünlerini iyi işlemeli, iyi sunmalıyız. Ahşap tanıtım günleri bizim için ilimiz için çok önemlidir. Bunun değerini anlamak ve anlatmak zorundayız. Bizim en büyük eksikliğimiz anlatmakta ve göstermektir. Elimizden geldiğince ahşap ürünlerini sergilemeye çalıştık. Ancak yeterli değil, ilgi de yeterli değil. Herkesi davet ediyoruz ama istediğimiz ilgiyi göremiyoruz. Biz ahşap hayranıyız. 1.5 yıl oldu belediye başkanı seçileli. Her gün bir konaktayız. Bu konağı nasıl tamir ederiz, gelecek nesillere nasıl taşıyabiliriz. Bunun çalışmasını yapıyoruz. Başarılı da olacağız. Ben buradan özellikle esnaflarımıza sesleniyorum. Lütfen bu konuda çekinmeyin. Ahşabımızı üretmeliyiz. Biz buradayız. Hepimiz gönül veriyoruz. Ama belli bir yerde de tıkanıyoruz. Bu tıkanıklığı gidermeli ve sebebini de araştırmalıyız. Çözüm yolları üretip bu sorunları kısa zamanda çözmeliyiz.”
“İHRACAATIMIZ YETERSİZ”
Türkiye’nin mobilya sektöründe 2 milyar dolar ihracat yapmasına rağmen yetersiz kaldığını ifade eden Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan da, el imalatı sektöründe Türkiye’nin bütün dünya ülkeleriyle yarışabileceğini hatırlattı. Kastamonu için federasyon olarak gerekli gayreti vereceklerini aktaran Ali Rıza Ercan, şöyle konuştu:
“Bu gün birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımızın olduğu bu günde şehitlerimizin ruhlarının şad olmasını Cenabı Allah’tan niyaz ediyor, geride bıraktıklarına sabırlar diliyorum. Katamonu’da beşinci ahşap tanıtım günleri bu fuarın hayırlar getirmesini diliyorum. Türkiye mobilya ihracatında 2 milyar dolara yakın ihracat yapan bir ülkedir. Ancak 2 milyar dolar büyük bir rakam gibi gözükse bile sadece İtalya’nın 20 milyar dolar olduğunu görünce ne kadar az ve yetersiz olduğunu görüyoruz. Her şeyden önce el imalatı mobilya sektöründe dünya sektöründe rekabet edemeyeceğimiz hiçbir ülke yok. Ancak el imalatına verilen değerin dış pazarlarında pazarlanmasından yana yaşadığımız sıkıntılardan dolayı devletimize gerek ithalat ve gerekse ihracat sıkıntılarını anlatmamıza rağmen sıkıntıyı yaşıyoruz. Kastamonu özellikle el imalatı olarak el sanatlarının ön plana çıkartılıp kendi imalatlarının yurt dışı pazarlarına açılması noktasında biz üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız. Bu fuarımızın açılışında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Türkiye’nin, dış ve iç mihrakların birleşerek oluşturduğu zor günleri yaşadığına dikkat çeken Kastamonu Ağaç İşleri Odası Başkanı Ergin Can ise, şöyle devam etti:
“Ülkemiz yine dış ve iç mihrakların birleşerek oluşturduğu zor günler yaşamaktadır. Ülkemiz üzerinde oynanan hain oyunlar en kısa zamanda bertaraf edilecektir. Bu kara günler geçtiğinde hesaplar sorulduğunda timsah gözyaşları dökenler pişman olacaktır. Kastamonu bu gün de devletinin yanındadır ve her daim göreve hazırdır. Bu vesile ile yaratandan askerlerimize ve polislerimize bu zor günlerinde yardımcı olmalarını diliyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet yaralılarımıza şifalar diliyorum.”
Kastamonu’da düzenlenen fuarda, masif ahşap, kent mobilyaları, ahşap el oyma ve mobilya dekorasyon ve endüstriyel ürünler sergileniyor. Yüzölçümünün yüzde 65’nini ormanlarla kaplı olduğu Kastamonu’da, ahşaba yeterli ilginin gösterilmesi ve tanıtılması için düzenlenen Ahşap Fuarı, 13 Eylül 2015 Pazar gününe kadar devam edecek.