Çiftçiye Alternatif Ürün; Astronot Yiyeceği

Bilecik'te, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından astronotların beslenmesinde kullanılan, protein ve temel aminoasitlerin tamamını içeren tek bitki olma özelliğine sahip "kinoa", bölge çiftçisine alternatif ürün olarak sunuluyor.

Bilecik'in Cumalı köyünde 10 dekarlık alanda deneme amaçlı ekilen kinoa, çok çeşitli yemeklerde kullanılabiliyor. Kinoa yaprakları, ıspanak gibi yapraklı sebze olarak da tüketilebiliyor.

Üretim maliyeti düşük olan ve kilosu 8 liradan pazarlanan kinoa, Bilecikli çiftçinin ekonomisine de katkı sağlayacak.

Bilecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buğdaydan iki kat, pirinçten üç kat daha fazla protein değerine sahip olan kinoa bitkisinin aynı zamanda birçok minerali de içerdiğini söyledi.

Bitkinin ABD'de astronotların beslemesinde kullanıldığı için "astronot besleyici bitki" olarak da bilindiğini anlatan Yıldız, "Kinoa bitkisi yüksek miktarda protein ve temel aminoasitlerin tamamını içeren tek bitkisel gıda olmasından dolayı NASA, bitkiyi astronotların beslenmesinde kullanıyor. Birçok hayvansal kaynaklı proteinleri içerebilen tek bitki. Yüzde 20'lere kadar varan protein değerinin olması, mineral maddelerden kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir içermesi bunu besleyicilik açısından ve bir de yapısında insanı tok tutan, tokluk hissi veren bir durum söz konusu. Onun için de astronotların beslenmesinde kullanılmış ve o sebeple bu ismi almış" diye konuştu.

Yıldız, kinoanın yapısındaki proteinin kilo almayı da engellediğini vurguladı.

- "Kilosu 8 liradan satılıyor"

Yıldız, bitkinin ABD ve Avrupa'da daha ziyade un ve pasta sanayisinde kullanıldığını anlattı. Kinoanın, ABD'de ve Avrupa ülkelerinde kilogramı 1,5 dolara satıldığını ifade eden Yıldız, "Bitkinin toprak açısından seçici olmadığı gibi çok fazla gübre, ilaç isteyen bitki değil, dolaysıyla girdi maliyeti de çok düşük. Şu anda pazarlamasını tohumu temin eden kişiler kendileri alacaklar. Tohumu verenlerin kilosunu 8 liradan alacaklarını vadetmeleri güzel. Normalinde en düşük seviyede dekara 200 ila 400 kilogram civarında ürün elde edilebilmekte. Sulama imkanları ve bakımı artırıldıkça 500 ila 700 kiloya kadar çıkabilmektedir" ifadelerini kullandı.

Üreticilerden Yaşar İşlek de Cumalı köyünde çiftçilik yapan Bülent Tepe, Mehmet Emin Uygun ve Arif Karaman ile 30 dönüm araziye kinoa bitkisinin ekimini gerçekleştirdiklerini belirterek, daha önce yetiştirdikleri ürünlerden istenen verimi alamamaları üzerine alternatif ürünlere yöneldiklerini, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün teklifiyle kinoa bitkisini ektiklerini söyledi.

Kaynak: AA