'Türkiyelileşme Politikası Silahların Gölgesinde Sürdürülemez'

Sosyolog - yazar Mücahit Bilici, bu süreçte HDP'nin şiddeti asla kabul etmemesi ve demokrasiyi savunması gerektiğini söyledi.

City University of New York John Jay College Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve yazar Bilici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PKK'nın çatışmasının siyasi alanı manevrasız bıraktığını, bundan dolayı HDP'nin, seçim döneminde dillendirdiği "Türkiyelileşme" politikasını silahların gölgesinde sürdürebilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Türkiyelileşme politikasının barış sürecinin atmosferinde anlamı ve karşılığı olan bir politika olduğunu ifade eden Bilici, "Şu an için HDP'nin en acil ihtiyacı PKK'ya karşı özerkliğini ilan etmesi, silahın devrinin bittiğini vurgulamasıdır" dedi.

Bilici, PKK tabanı ile HDP tabanının kısmen örtüşmesini terörizm suçlaması veya mahcubiyeti için bir gerekçe görenlerin yanıldığını savunarak, "Evet aynı taban ama HDP silahları aşma ve demokratik bir dil geliştirmenin adresi olarak öne çıkabilir ve çıkmalı" diye konuştu.

Bilici, barışın gücünün savaşın gücünden daha büyük olduğunu, yanlışı yıkmada şiddetin bir hissesi varsa, doğruyu inşada hiçbir katkısı bulunmadığını aktardı.

- "HDP'ye destek veren herkes PKK'ya destek vermez"

Bilici, AK Parti-HDP koalisyonunun seçim sonrası en ideal durum olacağını düşündüğünü ancak böyle bir gelişme olmadığını söyledi.

HDP'ye destek veren herkesin PKK'ya destek vermeyeceğini dile getiren Bilici, "Türkiye'deki meşru kanallar, Kürtlerin eşitlik ve egemenliğini savunması ve kazanması için yeterince açıktır. Kürtlerin bugün ihtiyaç duyduğu şey sivil haklar mücadelesidir" ifadelerini kullandı.

Bilici, KCK'nın silahları susturması için HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kişi olarak yapabileceklerinin sınırlı olduğunu dile getirerek, "Devam eden bu çatışma sürecinde HDP şiddeti asla kabul etmemeli ve demokrasiyi savunmalı" diye konuştu.

Kaynak: AA