TZOB Başkanı Bayraktar Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı ette fiyatları aşağı çekmenin yolunun ithalat olmadığını belirterek, "Üretim maliyetleri düşürülemez ve buna bağlı olarak verimlilik artırılamazsa et fiyatların gerilemesi mümkün değildir" ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, genel enflasyon oranının üzerinde artış gösteren tüm gıda fiyatlarının yakından takibi ve bu konuda gerekli tedbirlerin gecikmeksizin alınması talimatını hatırlattı.

Kırmızı et üretiminin son 5 yıldır sürekli artmasına rağmen, burada yaşanan sıkıntının tam anlamıyla atlatılamadığına dikkati çeken Bayraktar, "Geçen yıl toplam kırmızı et üretimimiz, yüzde 1,2 artışla 1 milyon tonu aştı. Bu yılın ilk 3 aylık döneminde de üretim, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 13,8 artışla 210 bin 475 tona yükseldi. Üretim destekleri artarak sürerse, et ve süt piyasasında istikrar sağlanırsa, et ithalatı söylemleriyle üreticiler tedirgin edilmezse kırmızı ette bir sorunumuz olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, Türkiye'nin bu noktada yeterli altyapıya sahip olduğunun altını çizdi.

- "Üretim maliyetleri düşürülüp verimlilik artırılmalı"

Bayraktar, perakende fiyatların, et ithalatını isteyen lobilerin en çok kullandığı argümanlardan biri olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"Üretici maliyetlerini dikkate almayan bu kesimler, karar vericileri tedirgin ederek ithalatı açtırma, tatlı para kazanma yoluna sürekli başvurmaktadırlar. Sorunun temelinde girdi maliyetleri ve verimlilik yatmaktadır. Üretim maliyetleri düşürülemez ve buna bağlı olarak verimlilik artırılamazsa et fiyatların gerilemesi mümkün değildir.

Et fiyatları, üreticiden tüketiciye ulaşana kadar önemli oranda artmaktadır. Dana karkasın, temmuz ayı itibarıyla 25 lira 35 kuruş olan üretici kilogram fiyatı, tüketiciye ulaşana kadar 12 lira 3 kuruş artarak, 37 lira 38 kuruşa çıkmaktadır. Kuzu karkasın aynı ay itibarıyla 23 lira 25 kuruş olan üretici kilogram fiyatı, tüketiciye 18 lira 39 kuruş fazlasıyla 41 lira 54 kuruştan satılmaktadır.

Temmuz itibarıyla son bir yılda, üreticinin sattığı dana karkasın kilogram fiyatı 6 lira artarak 19 lira 35 kuruştan 25 lira 35 kuruşa yükselmiştir. Bu dönemde tüketici fiyatları da 6 lira 61 kuruş artmış ve 30 lira 77 kuruştan 37 lira 38 kuruşa çıkmıştır. Yine temmuz itibarıyla son bir yılda, üreticinin sattığı kuzu karkasın kilogram fiyatı sadece 2 lira 44 kuruş artarak 20 lira 81 kuruştan 23 lira 25 kuruşa yükselmiştir. Bu dönemde tüketici fiyatları da 4 lira 3 kuruş artmış ve 37 lira 51 kuruştan 41 lira 54 kuruşa ulaşmıştır."

- "Besi hayvanı fiyatları geçen yıla göre pahalandı"

TZOB Başkanı Bayraktar, üretici et fiyatlarının artmasındaki en önemli faktörlerin besi hayvanı ve yemdeki fiyat artışları olduğunu anlatarak, "Maliyetin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan besi hayvanı fiyatları, geçen yıla göre yüzde 50'lere varan oranlarda pahalandı. Yem fiyatları da son 5 yılda yüzde 65,3 artışla enflasyonun üzerinde arttı. Ucuz besi hayvanı sağlamak ve yem fiyatlarını düşürmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Et ithal etmenin ülke hayvancılığına ve perakende fiyat düşüşlerine etki etmediğini belirten Bayraktar, bu durumun birçok işletmenin kapanmasına neden olduğunun geçmiş tecrübelerle sabit olduğunu kaydetti.

Bayraktar, süt sektöründe istikrarın sağlanması durumunda damızlık hayvanların kasaba gitmeyeceğine dikkati çekerek, besi hayvanı ithalatı için de dışarı yönelmeye gerek kalmayacağını bildirdi. Bayraktar ayrıca, et ithalatının olması durumunda üreticinin perişan olacağını da savunarak, sektörün büyük yara alacağı uyarısında bulundu.

Girdi maliyetlerinin azaltılması açısından yem fiyatlarının önemli bir yer tuttuğunu belirten Bayraktar, bu noktada meraların da büyük önem taşıdığına işaret etti.

Kaynak: AA