Açlık Grevindeki Filistinli Tutuklunun 'Zorla Beslenmesi'

Filistin Sağlık Bakanı Cevad Avvad, 53 günden bu yana açlık grevi yapan İsrail hapishanesinde tutuklu avukat Muhammmed Allan'ın zorla beslenmesinin onun "idamı" olacağını savundu.

Sağlık Bakanı Cevad Avvad tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail parlamentosu tarafından onaylanan 'tutukluları zorla besleme' kanununun uygulanması Allan'ın idamı anlamına gelir" ifadesine yer verildi.

Allan için yarın akşam itibarıyla başlayacak olan "zorla besleme" uygulamasının ölüme götürecek bir tür işkence olduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Esirlerin zorla beslenmesi ölümüne sebep olacak bir tür işkencedir aynı zamanda insanın tedaviyi kabul etmeme, vücudu üzerindeki özgürlük hakkını ve onurunu ihlal sayılır. Bu uygulama, uluslararası anlaşmaların tümüne aykırıdır."

Söz konusu işlemin yapılışı sırasında da bir takım tehlikelerin doğacağı vurgulanan açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Esirlerin burnundan zor kullanarak midesine hortum salmak suretiyle yapılacak besleme, kişinin hayatını tehlikeye atacaktır. Bu işlem sırasında esire şiddet uygulanacak ve elleri bağlanacak. Yemek borusu ve mide de bu işlem sırasında zarar görecektir."

Öte yandan, İsrail Askeri Savcılığının, Allan'ın avukatına yarın akşamdan itibaren müvekkiline "zorla gıda takviyesi" yapılacağı bilgisini ilettiği belirtildi.

-"Anne de açlık grevine başlıyor"

Bu arada, Allan'ın annesinin de açlık grevine başlayacağı belirtilirken, AA muhabirine konuşan baba Allan, eşinin İsrail makamlarının oğlunu ziyaretine izin vermemesi sebebiyle açlık grevine başlayacağını bildirdi.

Baba Allan, eşinin ayrıca oğluna deste olmak amacıyla Soroka Hastanesi önünde oturma eylemine başlayacağını da sözlerine ekledi.

Nablus kentinde ikamet eden avukat Muhammed Allan (30), 16 Kasım 2014'te tutuklanmış, geçen temmuz ayında ise "idari tutukluluğunu" protesto amacıyla açlık grevine başladığını duyurmuştu.

İsrail parlamentosu Knesset, 30 Temmuz'da , Filistinli tutuklu ve mahkumların "zorla beslenmesine" imkan tanıyacak yasa tasarısı onaylamıştı.

İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor.

Kaynak: AA