Çene Eklemleri Sorunlarının En Büyük Etkeni Stres

Gün içinde veya gece dişleri sıkmaya neden olan kronik stres, çene eklemlerinde ağrı hissine ve çene eklemi rahatsızlıklarına neden oluyor.

Çene Eklemleri Sorunlarının En Büyük Etkeni Stres
Birçok hastalığın sebebi olan stres çene eklemi sorunlarının da başlıca nedeni. Gün içinde veya gece dişleri sıkmaya neden olan kronik stres, çene eklemlerinde ağrı hissine ve çene eklemi rahatsızlıklarına neden oluyor. Bu durumun genç ve orta yaşlı bireyler ile daha çok kadınlarda görüldüğünü söyleyen İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seda Yılmaz, ‘’Kronik strese bağlı olarak uyku esnasında ya da gün içerisinde istem dışı ortaya çıkan diş sıkma veya gıcırdatma hareketi dişlere hasar verdiği gibi çene eklemine de ciddi zararlar verir. Stres, kontrol altında tutulduğunda hayatı daha üretken hale getirmek için motive edici bir etken iken, kişilerde ortaya çıkan aşırı stres vakaları zihinsel, ruhsal ve fiziksel açıdan sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Stresin fiziksel yapı üzerindeki etkilerinden bir tanesi istemsiz kas kasılmalarıdır. Yüz kaslarının normalden fazla kasılması ve gün içinde biriken stresin gece veya gündüz açığa çıkarak dişlerin bilinçsizce sıkılması çene eklemi rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır” diye konuştu.

ÇENE EKLEMi RAHATSIZLIĞININ BELİRTİLERİ

Çene eklemi rahatsızlıklarının yüzde ve kulakta ağrı hissi, kulak çınlaması, ağız açma sırasında veya çiğneme yaparken zorluk çekilmesi ve ağrı duyulması, çenelerde devamlı bir gerginlik hissi, boyun-baş ağrısı, anormal eklem sesleri gibi şikayetlerin varlığı ile anlaşabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Seda Yılmaz, ‘’Bu şikayetler, stres gibi psikososyal faktörler, diş sıkma-gıcırdatma, tırnak yeme gibi parafonksiyonel alışkanlıklar, çeneler arası ilişkideki bozukluklar ya da gelişimsel anomalilerden kaynaklanabilmektedir. Yapılan klinik ve radyolojik muayene ile çene eklemi rahatsızlığının doğru tanısı konur ve buna yönelik tedavisi planlanır’’ diyerek konuşmasını sürdürdü.

EKLEM RAHATSIZLIĞININ TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Çene eklemi rahatsızlığında semptomlar ilerlemeden, diş sıkmanın farkına varılmasıyla ağız diş ve çene cerrahisi uzmanına başvurmak gerektiğini ifade eden Yılmaz, eklem rahatsızlığı evresinin tedavi açısından önemine dikkat çekti. Kullanılan en yaygın yöntemin ağız ölçüsü alınarak oluşturulan ve dişlerin birbirine değmesini engelleyen gece plağı olduğunu söyleyen Yılmaz, ‘’ Bu yöntemle tedaviye geç cevap veren hastalara stres terapisi, kas gevşetici, antidepresan ilaç uygulaması, fizyoterapi gibi ek tedaviler uygulanarak çiğneme kaslarını rahatlatılır’’ dedi.

Kaynak: İHA