ATSO Başkanı Çetin Açıklaması Enflasyon Aylık Ve Yıllık Bazda Türkiye Ortalamasının Altında

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Temmuz Ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çetin, “İç ve dış talepte durgunluk enflasyonu sınırlıyor, büyümeyi destekleyecek politikalar ve siyasi istikrar önem kazanıyor” dedi.

ATSO Başkanı Çetin Açıklaması Enflasyon Aylık Ve Yıllık Bazda Türkiye Ortalamasının Altında
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Temmuz Ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATSO Başkanı Davut Çetin, "2015 Temmuz ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,09, Yİ-ÜFE’de yüzde -0,32 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 6,81, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 5,62 olmuştur” şeklinde konuştu.

EV EŞYASI FİYATLARI ARTTI

Ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 1,60 ile ev eşyası grubunda gerçekleştiğini dile getiren ATSO Başkanı Çetin, “Bunu yüzde 1,21 ile lokanta ve oteller, yüzde 1,16 ile alkollü içecekler ve tütün izlemiştir. Giyim ve ayakkabı grubunda ise yüzde -4,97 düşüş gözlenmiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 13,80 ile lokanta ve oteller, yüzde 9,31 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 9,25 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleştiği görülmektedir. Temmuz 2015’te endekste kapsanan 426 maddeden, 59 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 245 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 122 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

“ZAM ŞAMPİYONU LİMON”

Temmuz ayının zam şampiyonunun yüzde 40,50’lik artışla limon olduğunu belirten Çetin, en çok düşüşü ise yüzde -37,63 ile erikte yaşandığını söyledi.

Başkan Çetin, “Artışta limonu sırasıyla yüzde 30,85 ile sivri biber, yüzde 23,68 ile yurtiçi turlar, yüzde 11,57 ile kayısı izlemiştir. En fazla düşüş ise yüzde -37,63 ile erik, yüzde -26,93 ile kiraz ve yüzde -22,60 ile karpuzda yaşanmıştır. Yİ-ÜFE ise, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde -0,32, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,15 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,62 olmuştur” ifadelerine yer verdi.

“DURGUNLUK ENFLASYONU BASKILIYOR”

Küresel ekonomide ve iç piyasada durgunluğun yurtiçi enflasyonu da baskıladığı dile getiren Davut Çetin konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dünya ekonomisinde durgunluk petrol, metaller ve bazı tarımsal girdiler gibi emtia fiyatlarında ortalama olarak 2011 yılına göre yüzde 48, son bir yılda yüzde 29 düşüş yaratmıştır. Dünya ekonomisinde enflasyon henüz bir risk faktörü değildir. Türkiye, dünyadaki emtia fiyatları düşüşünden döviz kurundaki artış nedeniyle sınırlı ölçüde yararlanmaktadır. Buna rağmen iç piyasadaki ve ihracattaki durgunluk Türkiye’de de enflasyonu düşürmektedir. Bu ortamda Türkiye’de de yıllık enflasyonun gerilemesi sürpriz değildir.”

“ET FİYATLARINDA YÜZDE 28’E ULAŞAN ARTIŞ”

Temmuz ayı enflasyonundaki gerilemede giyimde ve meyve-sebze fiyatlarındaki mevsimlik düşüşlerin yanı sıra akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğunu söyleyen ATSO Başkanı Çetin, “Bununla birlikte et fiyatlarında yıllık yüzde 28’e ulaşan artışlar gıda fiyatlarının risk unsuru olmaya devam ettiğini göstermektedir. Dolayısıyla gıda fiyatları için sektörel önlemlerin alınması, ancak makro-ekonomik politikada önceliğin durgunlukla mücadeleye verilmesi gereklidir. Veriler büyümeyi destekleyecek politikaların acil hale geldiğini ve bu anlamda en önemli faktörün de siyasi istikrar olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır” dedi.

“BATI AKDENİZ BÖLGESİ”

Bölgede TÜFE oranı, aylık yüzde -0,17, yedi aylık yüzde 5,20 ve yıllık bazda yüze 6,37 olarak gerçekleştiğini dile getiren ATSO Başkanı Davut Çetin konuşmasını şöyle tamamladı:

“Enflasyon aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında, yedi aylık bazda ise üzerinde kalmıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan TR61 Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda 22’nci sırada, yedi aylık bazda 8’inci sırada, yıllık bazda ise 19’uncu bölge konumunda yer almıştır. Bölgemizde ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artış yüzde 1,51 ile ev eşyası, yüzde 1,14 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 0,54 ile lokanta ve oteller harcama gruplarında olmuştur. Turizmde yaşadığımız gerileme Temmuz ayında lokanta ve otel grubu enflasyonuna yansımış bulunmaktadır. Türkiye genelinde bu gruptaki aylık değişim yüzde 1,21 iken Batı Akdeniz’de yüzde 0,54 düzeyinde gerçekleşmiştir. Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış yüzde 15,75 ile lokanta ve oteller, yüzde 9,21 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 8,56 ile de eğitim gruplarında gerçekleşmiştir. En fazla düşüş ise yüzde -5,84 ile giyim ve ayakkabı grubunda gözlenmiştir.”
Kaynak: İHA