Türkiye İle Ruanda Arasında Güvenlik Anlaşması

İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Türkiye ve Ruanda arasında imzalanan güvenlik alanlarını içeren protokolle, terör ve organize suçlar, göçmen kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer sınır aşan suçlarla mücadele konularında iş birliği yapacaklarını bildirdi.

Türkiye ve Ruanda arasında güvenlik alanlarını içeren protokol, İçişleri Bakanı Öztürk ve Ruanda İç Güvenlik Bakanı Sheikh Mussa Fazil Hareriman'ın katıldığı törenle imzalandı. Gölbaşı'ndaki Vilayetler Evi'nde gerçekleşen imza töreninde konuşan Bakan Öztürk, Türkiye'nin Afrika ülkeleri ile iş birliğini güçlendirmek istediğini belirterek, "2014 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı '2. Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi' ve Sayın Cumhurbaşkanımızın Etiyopya, Somali, ve Cibuti'yi ziyareti Afrika'ya açılım politikamız açısından yeni bir aşamadır" dedi.

Ruanda ile iki ayrı anlaşmaya imza attıklarını kaydeden Öztürk, iki ülke arasında imzalanan anlaşma ile terör, organize suçlar, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer sınırları aşan suçlarla mücadele konularında iş birliği yapılacağını söyledi.

Öztürk, polis eğitimi konusunda da iş birliğine gideceklerini belirterek, bu çerçevede personel değişimi ve eğitiminin de gerçekleşeceğini ifade etti.

Ruanda İç Güvenlik Bakanı Sheikh Mussa Fazil Harerimana ise konuşmasında, anlaşmada yer alan hususların bir an önce hayata geçirilmesi temennisinde bulundu. Konuşmaların ardından iki bakan güvenlik işbirliği protokolünü imzaladı.

Öztürk, imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, "Yüksekova'da meydana gelen olaylar sırasında sivil kayıp olduğu iddiaları haberleri geldi. Size gelen bilgi var mı?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Öztürk, "Orada sivil kayıp olduğuna dair bize ulaşan bir bilgi yok" dedi. Öztürk, bir gazetecinin Yarbay Mehmet Alkan'a yönelik bir soruşturma açılıp açılmadığının sorulması üzerine de, "Biz soruşturma yapmıyoruz. Silahlı Kuvvetler tarafından yürütülen bir soruşturma var" cevabını verdi.

Kaynak: AA