FKÖ Yönetim Kurulundaki İstifalar

Siyasi analistler, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmud Abbas'ın buradaki görevinden istifa ederek, iç politikada "kartların yeniden karılmasını" hedeflediğini öngörüyor.

Ramallah'taki Stratejik ve Politik Araştırmalar Merkezi Genel Direktörü Hani el-Mısri, FKÖ Yönetim Kurulu Başkanı Mahmud Abbas ile 9 üyenin cumartesi günü "Ulusal Konseyin" olağanüstü toplanması için görevinden istifasını, AA muhabirine değerlendirdi.

Abbas'ın iç ve dış sorunların farkında olduğunu, bu çerçevede en kısa zamanda Ulusal Konseyin toplanmasını ve yeni üyelerle FKÖ Yönetim Kurulu oluşturulmasını istediğini dile getiren Mısri, "Abbas, sürecin gerektirdiklerine uygun şekilde davranıyor. İç çıkarların gerçekleştirilmesi ve bölünmenin bitirilmesi konuları başta olmak üzere askıdaki meseleleri çözmede oynadığı rolü aktifleştirmek için FKÖ'yü canlandırmaya ve iskeletini yeniden oluşturmaya çalışıyor" dedi.

İsrail'le görüşmelere değinen Mısri, şunları kaydetti:

"Filistin Devlet BaşkanıHamas'ın İsrail ile uzun vadeli ateşkes konusunda anlaşabileceği yönünde basında çıkan haberlerden korkuyor ve Hamas'ın bu girişimini Gazze ile Batı Şeria'yı birbirinden ayırabilecek ferdi bir karar olarak görüyor. Bu duruma karşı çıkılması gerektiğini düşünüyor. Filistin davasının, uluslararası ve bölgesel değişimler ışığında İsrail yerleşim birimlerine ve ayrıma karşı çıkma ile Filistin dosyalarının desteklenmesi konusunda rol oynaması için FKÖ iskeletinin yeniden şekillendirilmesine çok ihtiyacı var. Hamas başta olmak üzere bütün grupların, ortak siyasi bir program oluşturmaya katılması gerekir."

- "Yeni bir icra komitesi"

Ramallah'taki Beyrut Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Kasım Abdussettar da "Abbas, Ulusal Konseyin beklenen olağanüstü oturumunda, FKÖ'de kendisine ve kararlarına muhalefet etmeyecek kişilerden yeni bir icra komitesi kurmayı hedefliyor" ifadelerini kullandı.

Bu süreçte Abbas'ın daha önce yürütme konseyinin genel sekreteri olan Yasir Abdurabbu ile Muhammed Dahlan'a yakın kişiler başta olmak üzere kendisine muhalif hiç kimseyi istemediğini belirten Abdussettar, Abbas'ın kendi isteğine göre yeni bir siyasi süreç arayışında olduğunu söyledi.

Abdussettar, Devlet Başkanı Abbas'ın, Filistin'deki tüm grupları ve güçleri içine alarak, FKÖ'nün rolünü gerçek anlamda etkinleştirebileceğini, sorunların boyutlarını da göz önüne alarak, iç düzenlemelere gidebileceği görüşünü dile getirdi.

Batı Şeria merkezli El-Eyyam gazetesi yazarı Talal Avkel ise "Abbas'ın ne istediğini ne düşündüğünü kimse bilmiyor. Ancak açık olan bir şey var ki içinde bulunulan durum, zorlukları aşma ve gelecekte yeni politikalar belirleme konusunda FKÖ'nün gücünü aşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Abbas'ın tercih ve programlarına göre yeni bir siyasi döneme hazırlandığını dile getiren Avkel, "Abbas, uzun yıllar barış müzakereleri, buna çözüm bulma, Hamas ile uzlaşma gibi konularda yaşanan başarısızlık ve hayal kırıklığının akabinde siyasi olarak halefini hazırlıyor olabilir" şeklinde konuştu.

- "Kimseyi dışlama amacı yok"

Fetih hareketi yöneticilerinden Yahya Rabah ise istifaların herhangi bir kişi ya da grubu dışlama amacı taşımadığını savunarak, "Abbas, iç meselelerdeki konuların düzenlenmesi için Ulusal Konseyin olağanüstü toplanmasını istiyor" dedi.

Hamas'ın da içinde olduğu tüm Filistinli grupların, "askıda kalan" sorunların çözümüne ve ulusal çerçevede siyasi portrenin çizilmesine katkı sağlamasını isteyen Rabah, gruplardan FKÖ'nün yeniden yapılandırılması konusuna destek vermelerini temenni etti.

Geçen hafta yapılan açıklamada, FKÖ Yönetim Kurulu Başkanı Abbas ile 9 üyenin, Filistin Ulusal Konseyi'nin olağanüstü toplanması için görevinden istifa ettiği bildirilmişti.

Bazı kesimler, istifaları, "Abbas'ın bazı yönetim kurulu üyelerini diskalifiye ederek, yeni bir kurul oluşturmaya çalıştığı" şeklinde yorumlamıştı.

Abbas'ın istifasını "ulusal uzlaşıya sırt çevirmek" şeklinde değerlendiren Hamas da Abbas'ı, yönetim kurulunu yeniden yapılandırarak, tek taraflı siyasi kararl alma politikası izlemek ve muhaliflerin olmadığı yeni bir yönetim kurulu oluşturmakla suçlamıştı.

Yurt içi ve dışındaki Filistinlileri temsil eden Filistin Ulusal Konseyi 740 üyeden oluşuyor.

Yılda bir toplanan Konsey, Hamas ve İslami Cihad hareketleri hariç Filistinli tüm tarafları, Filistin Yasama Meclisi üyelerini, birliklerin ve sendikaların temsilcileri ile bağımsız kişileri bünyesinde barındırıyor.

Ulusal Konseyin yönetmeliğine göre, yönetim kurulu üyelerinin üçte birinin vefatı ya da istifa etmesi durumunda yeni üye seçimi için olağanüstü toplantıya gidiliyor.

Kaynak: AA