Avusturya'da Diyanet Vakfı'ndan Kurban Toplantısı

VİYANA - Türkiye Diyanet Vakfı, "2015 Yılı Vekaletle Kurban Programı Yurtdışı Toplantıları" kapsamında Avusturya'nın Viyana kentinde program düzenledi.

Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Merkezi'nde düzenlenen programda, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Yaşar Yiğit, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, Viyana Din Hizmetleri Müşaviri Fetih Mehmet Karadaş, din görevlileri, cami dernek yetkilileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Yiğit, Türkiye'de il ve ilçelerimizdeki 182 merkezde, yurtdışında da 76 ülkenin 450 bölgesinde yapılacak kurban kesimleriyle ilgili bilgi verdi.

Kurban ibadetinin önemine dikkati çeken Yiğit, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'dan da çok sayıda vekalet kurban talebinin kendilerine ulaştığını bu anlamda yurt dışında yaşayan Türk toplumunun da kurban konusunda hassas olduğunu vurguladı.

Yiğit, şöyle konuştu: "Ülkemiz insanının gönlü zengindir. 2 milyonu aşkın Suriyeli kardeşimize 4 yıldır gönlünü ve sofrasını açtı. Kardeşlik ve barış dedi, hiçbir ayrım gözetmeksizin her muhacire ensar oldu. Kurban ve benzeri nice etkinliklerle de Afrika'da Asya'da Balkanlardaki kardeşlerimize milletimizin muhabbetini, selamlarını götürüyoruz. Bu bayramda da her ne kadar kendimiz farklı coğrafyalara giremesek de ihtiyaç sahibi kardeşlerimize hediyelerimizi, kurbanımızı, gönlümüzün zenginliklerini oralara ulaştırabiliriz."

Bütün ibadetlerde ihlasın olmazsa olmazlardan olduğunu vurgulayan Yiğit, "İhlas varsa namaz bir anlam ifada ediyor, oruç ve kurban bir anlam ifade ediyor. İhlas, yapmış olunan bir amelde Allah'tan başka hiçbir kimsenin şahit tutulmaması olarak tanımlanır. Bu itibarla kurbanımız, hasılı bütün ibadetlerimizin Allah için olması gerekir. Aksi takdirde, ibadetin şekil şartlarını taşıması, o ibadetin kabulu için yeterli değildir. Kurban insanlığın tarihiyle yaşıt, ihlasın test edildiği en önemli ibadetlerdendir. Kurban, Hazreti İbrahim'de sadakat, Hazreti İsmail'de teslimiyet. Peygamber Efendimiz'de (sas) ise kurban bir uhuvvete, muhabbete ve infaka dönüşmüştür" dedi.

Kurban ibadetine Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak çok önem verdiklerini belirten Yiğit, "10 binlerde olan vekaletle kurban sayımız 150 binlere çıktı. Bu yıl 200 bin vekalet kurbanı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yiğit'in ardından katılımcılara sunum yapan Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İsmail Palakoğlu ise kurban vekalet sayısında geçen yıl yaşanan yüzde 52'lik artışla 135 bin 394'e yükseldiğini söyledi.

Palakoğlu, bugüne kadar 686 bin 920 hisse kurbanın kesim ve dağıtımının gerçekleştiğini belirterek, 2014 yılında bir önceki yıla göre kurban vekalet sayısının da yurt içinde yüzde 62 artış gösterdiğini ifade etti.

Rakamların yurt dışında da yüzde 41 oranında arttığına işaret eden Palakoğlu, kesimlerin büyükelçilikler, müşavirlikler, ataşelikler, müftülükler, TİKA, yurt dışındaki dini idareler ve partner kuruluşlar işbirliğiyle yapıldığını kaydetti.

Viyana Din Hizmetleri Müşaviri Fetih Mehmet Karadaş, vekaletle kurban kesimi programı ile gönüllülük hareketi başlattıklarını belirterek desteklerinden dolayı din görevlilerine, cami dernek yetkililerine ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine teşekkür etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Yaşar Yiğit, Viyana Din Hizmetleri Müşaviri Fetih Mehmet Karadaş'a vekaletle kurban programına katkılarından dolayı plaket verdi.

Kaynak: AA