AK Parti Genel Başkanı Ve Başbakan Davutoğlu Açıklaması (4)

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün yapılan 4,5 G ihalesine ilişkin, "Bu çapta bir ihaleyi gerçekleştirebilmek ve bunu tamamıyla şeffaf, rekabetçi ortamda şirketlerin katılımıyla bu ölçekte bir kazanç elde etmek ancak sağlıklı ekonomilerde başarılabilir" dedi.

Davutoğlu, parti genel merkezinde düzenlenen AK Parti İletişim Merkezi (AKİM) "2 Milyon Güler Yüz" ödül töreninde konuştu.

Dünya ekonomik krizden geçerken Türkiye'de ekonomik istikrar için gereken her türlü çabayı gösterdiklerini belirten Davutoğlu, Türkiye'de ekonomik kriz beklentisi içinde olanların dün yapılan 4,5G ihalesiyle şaşkınlığa düştüklerini söyledi.

Yapılan ihalede 13,2 milyarın devlet hazinesine girdiğini vurgulayan Davutoğlu, "Bu ekonomimizin dinamizmine olan güveninin işareti. Bu çapta bir ihaleyi gerçekleştirebilmek ve bunu tamamıyla şeffaf, rekabetçi ortamda şirketlerin katılımıyla bu ölçekte bir kazanç elde etmek ancak sağlıklı ekonomilerde başarılabilir. Bazıları Türkiye'yi 'geçici hükümetler dönemi, ara rejim' olarak adlandırarak, kriz ülkesi olarak göstermeye çalışıyor ama herkes bilsin ki AK Parti iş başındayken, AK Parti kadroları siyasetin içinde ve önündeyken Türkiye'ye kimse ekonomik, siyasi kriz yaşatamaz" diye konuştu.

-"Herkes baksın 7 Haziran'dan bu yana yaşananlara"

Hükümet kurma çalışmaları için 7 Haziran seçimleri sonrası bütün siyasi partiler ve sivil toplum kesimleriyle görüşmeye başladıklarını anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Önce Meclis Başkanımızı seçtik, arkasından Meclis Divanını oluştururduk. Her şeyi meşruiyet çerçevesi içinde yaptık. Dün yapılan bazı yorumları gördüğümde, milletimizin bu yapılan yorumlar üzerinden son 2,5 ayı nasıl iyi değerlendireceğini bir kez daha idrak ettim. Herkes baksın 7 Haziran'dan bu yana yaşananlara. Hiçbir zaman meşruiyet çizgisinden, siyasi ahlak ve nezaket çizgisinden ayrılmadık. 7 Haziran'ın gecesinde Genel Merkez'de balkondan yaptığım konuşmada 'Ülkeye yönetim boşluğu yaşatmayacağız ve hükümet kurma sorumluluğu içinde herkesle görüşeceğiz' dedik. O günden bugüne bizimle görüşmek isteyen herkesle görüştük. Görevi aldığımızda her kapıyı çaldık. Herkesle temas içinde olduk ve gerçek anlamda bir siyasi nezaket dersi verdiğimize inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine görevi tevdi etmesinin ardından Meclis'te temsil edilen partilerin genel başkanlarıyla açık, şeffaf ve ilkeli görüşmeler yaptığını dile getiren Davutoğlu, "Bu görüşmelerde konuşulanları halkın unuttuğunu zannedenler, AK Parti'ye, şahsıma yönelik ve Cumhurbaşkanı'na yönelik bazı ağır ithamlarda bulunuyorlar ama tekrar tekrar hatırlatacağız" dedi.

- "Bize koalisyon teklifi yapılmadı demek vakaya aykırıdır"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile 13 Temmuz'da görüşme yaptıklarını söyleyen Davutoğlu, hükümet oluşumu için zemin yoklama kararı aldıklarını ve ekibinin çalışmaya başladığını ifade etti.

Ekibinin açık bir görüşle çaba sarf ettiğini aktaran Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uzun istikşafi görüşmeler sonrasında tekrar Sayın Kılıçdaroğlu ile oturduk ve koalisyon ihtimali üzerine konuştuk. O görüşmelerde son derece seviyeli yürütülen istişarelere rağmen yapılan bazı yorumlar dolayısıyla görüşlerimi de açık bir şekilde ifade etmek istiyorum. Eğer görüşmeler esnasında 'AK Parti'nin uyguladığı dış politika 180 derece değişmelidir, tamamıyla aksi istikamette yön alındı, AK Parti'nin eğitim politikaları tamamıyla değişmelidir' denirse oradan bir zemin çıkmayacağı ortaya çıkar. Bunu da Sayın Kılıçdaroğlu ile çok açık bir şekilde paylaştık. Bir koalisyon hedefiyle masaya oturduk fakat bu hedefin gerçekleşmesi ihtimalinin azlığı, derin görüş ayrılıkları ortaya çıktığında 'Gelin birlikte seçim hükümeti, kapsamlı reformlar yapacak bir seçim hükümeti ile seçime gidelim' dedik, onu da Sayın Kılıçdaroğlu ve ekibi uygun görmedi. Ancak şimdi bize koalisyon teklifi yapılmadı demek vakaya aykırıdır."

- "7 Haziran'dan bu yana ortaya konan her ihtimale sadece 'hayır' demiştir"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmelere değinen Davutoğlu, "İlk anda, daha 7 Haziran gecesi başka partileri görevlendirmeler, 'Şunlar, şunlar koalisyon kursun, biz bu işin içinde yokuz, bize millet ana muhalefet partisi görevi verdi' diyen Sayın Bahçeli'dir. Her konuşmasında kapıları kapatan yeni fikirlere imkan ve ihtimal dahi vermeyen sayın Bahçeli'dir" diye konuştu.

Davutoğlu, görüşmelerinde Bahçeli'nin, yapacakları dört teklife de arka arkaya, daha kendileri teklif yapmadan, "hayır" diyeceğini ifade ettiğini söyledi.

Bahçeli'nin nezaketine itimadı bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, "Herhalde bu söylediğimin gerçek dışı olduğunu iddia edemeyecektir. Daha müzakereye başlamadan, terörle mücadele anlamında bazı bilgi alışverişi yapıldıktan sonra açık bir şekilde 'Sayın Başbakan sizinle bir koalisyon kurmayız, seçim hükümeti kurmayız, sizin azınlık hükümetinize destek vermeyiz, erken seçim teklifi gelirse buna da hayır deriz', yani Meclis içinde olabilecek bütün formüllerin hepsine 'hayır' diyen Sayın Bahçeli'dir" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Bahçeli'nin 7 Haziran'dan bu yana ortaya konan her ihtimale sadece "hayır" dediğini belirterek, "Sayın Bahçeli'den hayırlı işlerde işbirliği beklerdim de böylesi sürekli 'hayır' demesini beklemezdim. Gelin beraber hayırlı bir yola çıkalım dedik ama bundan kastettiğimiz şerrin karşılığı olarak hayırlı bir yoldu. O ise her yola 'hayır' dedi" değerlendirmesinde bulundu.

- "Bu Anayasa'yı biz yazmadık"

Hükümet kurma için tanınan 45 günlük süre bitmeden, "Üç parti ya da iki parti oturalım, bir hükümet kuralım ve biz seçim kararı alalım. Türkiye Büyük Millet Meclisi halkın seçtiği bir Meclis olarak seçim kararını kendi alsın, Sayın Cumhurbaşkanımıza bunu bırakmayalım" çağrısı yaptığını ve herkese kapısının ve gönlünün açık olduğunu ifade ettiğini hatırlatan Davutoğlu, ancak bu çağrısına yanıt alamadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim kararı aldığını, sonra birden bir "fırtınanın koptuğunu" belirten Davutoğlu, "Sanki her aşamada 'hayır' diyen kendileri değilmiş gibi, sanki son çağrımıza kulaklarını tıkayan kendileri değilmiş gibi Anayasa'nın hükmünün uygulanmasına karşı ağır ithamlarla saldırıya geçtiler. Bu Anayasa'yı biz yazmadık. Bu Anayasa hepimizin kurmak için yemin ettiğimiz bir Anayasa'dır, 1961 Anayasası'nda var olan, 1982 Anayasası'nda tabir edilerek muhafaza edilen bir hükümdür" diye konuştu.

Davutoğlu, "Madem Cumhurbaşkanımızın böyle bir karar almasını istemiyordunuz, niye daha önceki aşamalarda birlikte bir çözüme 'evet' demediniz" diye sorarak, 7 Haziran'dan bu yana yaşananları herkesin izlediğini dile getirdi. Ağızlarından diğer siyasi parti genel başkanlarını rencide eden tek bir söz çıkmadığına, diğer siyasi parti mensuplarını rahatsız eden tek bir ifade kullanmadıklarına işaret eden Davutoğlu, "Meşruiyet çizgisinden tek bir an sapmamışızdır. Ayak oyunlarına hiçbir zaman tenezzül etmemişizdir" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, AK Parti ile ilgili gazetelerde "asılsız" haberler çıktığını kaydederek, AK Parti'nin bir ahlak hareketi olduğunu, hiçbir zaman siyasi hileye başvurmayacağını sözlerine ekledi.

(Sürecek)

Kaynak: AA