ADÜ Çocuk Nefroloji Bilim Dalı, Hastalarının Yüzünü Güldürüyor

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, kurulduğu 1998’den bu yana eğlendirerek çocuk olduklarını unutturmadığı 7 bin miniği sağlığına kavuşturdu.

ADÜ Çocuk Nefroloji Bilim Dalı, Hastalarının Yüzünü Güldürüyor
ADÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, çocukları eğlendirerek tedavi ediyor. Hasta minikleri çocuk oldukları unutturmadan, hayattan koparmadan ve en önemlisi hastaneyi evi gibi benimseyerek gülen yüzlerini soldurmadan tedavi eden Hastane, çocukları renkli etkinliklerle sadece bedenen değil ruhen de iyileşme sağlıyor. Kimi zaman resim yapan, müzik dinleyen kimi zaman ders çalışan kimi zaman ise odalarındaki televizyondan çocuk programlarını izleyebilen çocuklar, palyaçolarla oyunlar oynayıp yüz boyama etkinliklerine katılıyor.

Özellikle uzun ve yorucu bir tedavi gerektiren nefroloji ve diyaliz hastası çocuklara büyük özen gösterdiklerini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Başkanı Prof. Dr. Ferah Sönmez, hastanede yatış veya poliklinikte bekleme sırasında hasta çocukları birbirinden renkli etkinliklerle eğlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Gönüllülerin de kendilerini yalnız bırakmadığını kaydeden Sönmez, “Çocukların yüzünü güldürmek için Kız Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri onlara makrome yaptırıyor. Veterinerlik Fakültemizin binicilik kulübü ata bindiriyor. Gönüllü topluluklar tarafından psikodramalar hayata geçiriliyor. Her yıl Mart ayının üçüncü perşembe günü kutlanan Dünya Böbrek Günü’nde ise Türk Tıp Öğrenci Birliği gönüllüleri hasta çocuklarımızla gün boyunca hoşça vakit geçiriyor” dedi.

7 BİN ÇOCUK NEFROLOJİ HASTASI TEDAVİ OLDU

Aydın’da 1998 yılından beri çocuk nefroloji hastalarını izlediklerini açıklayan Prof. Dr. Ferah Sönmez, “Sürekli ve Aletli Ayaktan Çocuk Periton Diyalizi Ünitesini 1999 yılında ve Çocuk Hemodiyaliz Ünitesini ise 2000 yılında kurduk. Bu güne kadar yaşları 0-18 yaş aralığında değişen 7 bin civarında böbrek ve idrar yolu hastalığı olan çocuğumuzu yatarak veya ayakta tedavi ettik. Çocuk Nefroloji Bilim Dalında bir profesör ve bir yardımcı doçent, bir çocuk nefroloji uzmanlık öğrencisi, diyaliz hemşiresi ve diyetisyenden oluşan ekibimizle yan dal uzmanlık eğitimi de vererek, şimdiye kadar dört çocuk nefroloji uzmanı yetiştirdik” diye konuştu.

AYDIN VE MUĞLA’NIN TEK ÇOCUK DİYALİZ ÜNİTESİ ADÜ’DE

ADÜ Hastanesi’nin Aydın ve Muğla bölgesinde Çocuk Diyaliz Ünitesine sahip tek sağlık kuruluşu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sönmez, şunları söyledi: “Çocuk Hemodiyaliz Ünitesinde çocuklara akut ve kronik hemodiyaliz uygulanıyor veya ilçelerdeki hemodiyaliz ünitelerinde hemodiyaliz uygulanan çocukların çocuk nefroloji uzmanı tarafından olması gereken aylık kontrolleri yapılıyor. Periton diyalizi yapılmasına karar verilen çocukların annelerine veya uygun bir aile bireyine periton diyalizi işlemi, periton diyalizi hemşiresi tarafından verilen eğitimle öğretiliyor ve evde geceleri periton diyalizi işlemi çocuğun ailesi tarafından yapılıyor. Periton diyalizi uygulamasının çocuk hastalar açısından, günlük yaşamını normal olarak sürdürerek okula gidebilme ve işlem sırasında acı çekmeme, çocuklarda daha etkili olma gibi üstünlüklerinden yararlanılmış oluyor”

ÇOK YÖNLÜ HASTA HİZMETİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Çocuk Nefroloji bölümünde tüm böbrek, idrar yolu ve mesane hastalıkları ile böbreği etkileyen başka organ hastalıklarının izlendiğini beyan eden Sönmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Hastalar randevu ile her gün hizmet veren Çocuk Nefroloji polikliniğinde bakılıyor. İlk başvurular da geldikleri gün bekletilmeden Genel Pediatri Polikliniği ve çocuk acil servisinde Çocuk Nefroloji Uzmanlarının bilgisi veya gözetimi dahilinde değerlendiriliyor. Tüm hastalarımızın idrarları bölüm hekimleri tarafından değerlendirilip, gereken hastalara böbrek ve deri biyopsileri yapılabiliyor. Cerrahi girişim gereken durumlarda Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı gereken girişim ve ameliyatları yapıyor, bu tür hastalar ayrıca radyoloji ve nükleer tıp bölümlerinden de ilgili hekimlerin katıldığı konseylerce de tek tek ve yakından değerlendiriliyor”
Kaynak: İHA