Almanya İçişleri Bakanı Maiziere Açıklaması

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, ülkelerine yıl sonuna kadar 800 bin kişinin iltica talebinde bulunarak ya da sığınmacı olarak geleceğini beklediklerini bildirdi.

Maiziere, bakanlıkta yaptığı açıklamada, ülkeye gelen sığınmacı sayısının artmasından dolayı yeni ve pragmatik çözümler geliştirmek zorunda olduklarını belirtti.

"Bu yıl 800 bin kişinin sığınmacı olarak veya iltica talebinde bulunarak ülkeye gelmesini bekliyoruz. Bu, ilkbahar tahminimizin 2, geçen yıl gelen sığınmacıların da 4 katı" diyen Maiziere, bu gelişmenin federal hükümet, eyaletler ve yerel yönetimler için bir sınama olduğunu ifade etti.

Maiziere, temmuz ayında 83 bin, ağustos ayının ortasına kadar da 50 bin kişinin ülkeye geldiği bilgisini paylaştı.

Ege Denizi ve Balkanlar üzerinden gelen sığınmacı sayısının arttığını, kriz bölgelerinde de olumlu gelişme olmadığından sığınmacı sayılarına ilişkin tahmini düzelttiklerini belirten Maiziere, yeni çözümler üretme konusunda şimdiye kadar düşünmedikleri tedbirleri de almaları gerektiğini vurguladı. Maiziere, bir çok sığınmacının ülkede kalma perspektifi bulunmadığını ve ülkelerine geri gönderileceğini kaydetti.

Maiziere, eyalet ile federal hükümet arasında uyumu ve görev dağlımı konularını düzenlemesi için pazartesi günü göreve başlayacak bir koordinasyon masası kurulacağını da açıkladı.

- Gelenlerin yüzde 40'ı Balkan ülkelerinden

Almanya'da bu yılın birinci 6 ayında iltica talebinde bulunanların yüzde 40'ının Balkanların batı ülkelerinden geldiğini açıklayan Maiziere, "Bu kabul edilemez. Avrupa için de rezalet" ifadesini kullandı.

Maiziere, Balkan ülkelerinden gelerek iltica başvurusu yapanların ilk geldikleri sığınmacı kampında işlemlerini yapıp ülkelerine geri dönmelerini sağlayacaklarını kaydetti.

Her sığınmacının adil bir şekilde süreçten geçme hakkı bulunduğunu ifade eden Maiziere, sığınmacılara yapılan saldırılarda ve hakaret edilmelerine sert tepki verileceğini söyledi.

-Almanya tek başına bu kadar sığınmacıyı omuzlayamaz

Avrupa'daki diğer ülkelerin de sözleşmelere riayet etmesi konusunda çağrıda bulunan Maiziere, "Avrupa çözüm konusunda merkezi rol oynayacak" şeklinde konuştu.

Partnerlerin ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonun sorumluluktan çıkamayacağını, herkesin uygun bir şekilde çözüme katkı sunması gerektiğini vurgulayan Maiziere, "Almanya, Avrupa'ya gelen sığınmacıların ve ilticacıların yüzde 40'nı yalnız başına alamaz ve omuzlayamaz. AB Komisyonu taahhütlerini yerine getirmeyen üye ülkelere karşı çıkması lazım. Yürürlükte olan düzenlemelere sürekli bir şekilde aykırı davranılamaz" dedi.

Maiziere, sığınmacıların iltica başvurularını Avrupa'da ayak bastıkları ülkede yapmalarını öngören Dublin Anlaşması'nda reform yapılması ve mültecilerin eşit bir şekilde dağıtılmasına ilişkin düzenlemenin hızlandırılması gerektiğini belirterek, "Uzun vadede Dublin veya başka bir sistem olmadan Schengen olamayabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'nın gerçek bir iltica politikası olmadan uzun süre açık sınırların varlığını korunamayacağı uyarısında bulunan Maiziere, sınır kontrollerinin yapılmasını değil, serbest dolaşımı istediğini, ancak Schengen Bölgesi'nde sınırların açık olması için bu konuda Avrupa'nın çözüm getirmesi gerektiğini kaydetti.

Maiziere, 24 Eylül'de bir sığınmacı zirvesinin düzenleneceğini belirterek Almanya'nın bu gelişmelerin üstesinden geleceğini sözlerine ekledi.

Almanya'da daha önceki tahminlerde ülkeye bu yıl yaklaşık 450 bin kişinin geleceğini tahmin ediliyordu. Yeni tahminlere göre, bu yıl rekor sayıda sığınmacının ülkeye gelmesi bekleniyor. Almanya'da şimdiye kadar bir yıl içinde en fazla sığınmacı yaklaşık 440 bin ile 1992 yılında gelmişti.

Kaynak: AA