Selçuklu Ve İslam Sanatına İlgi Artıyor

Ebru, hat, tezhip, minyatür ve cilt gibi geleneksel İslam sanatlarıyla Selçuklu sanatına ilgi her geçen gün artıyor. Konya'da bu sanat dalları üzerine açılan yaz okuluna, yerli öğrencilerin yanı sıra farklı ülkelerden gelen yabancı öğrenciler ilgi gösteriyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite olarak bu yıl ilk kez "Yaz Okulu" eğitimine başladıklarını söyledi.

Eğitime katılanların çoğunun yurt dışından öğrenciler olduğunu aktaran Çaycı, başta Selçuklu dönemi olmak üzere İslam sanatı konusunda eğitim vermeyi amaçladıklarını dile getirdi. "Selçuklu'nun başkentindeyiz. Programımız da Selçuklu sanatı üzerine yoğunlaştı" diyen Çaycı, bu medeniyetin sanat ve kültürünü dünyaya tanıtmak istediklerini vurguladı.

Selçuklu sanatının yanı sıra İslam sanatının diğer unsurlarını da programlarına dahil ettiklerini aktaran Çaycı, "Bu kapsamda atölye çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Geleneksel İslam sanatlarından ebru, hat, tezhip, minyatür, cilt programlarını da dahil ederek çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

- "Amerika'dan iki katılımcımız var"

Çaycı, eğitim programında Türkiye'nin yanı sıra sekiz ülkenin üniversitelerinden katılımcı bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Amerika'dan iki katılımcımız var. Bu katılımcılar grafik tasarım alanında profesör. Bunun dışında Bosna Hersek'ten de iki misafirimiz var. İnternette İslam sanatı alanında yayın yapan bir ekibin editör ve yardımcısı. Yine Mısır'dan öğrencilerimiz var. İslam sanatı ve özellikle de Selçuklu sanatı üzerine çalışmak isteyen öğrenciler bunlar. Türkiye'nin güzide üniversitelerinde görev yapan ve sahasında oldukça başarılı akademisyen adayı öğrencilerimiz de yine eğitim programımıza dahil oldu."

Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde İslam sanatları alanlarında kendini yetiştirmiş çok değerli hocalar bulunduğuna değinen Çaycı, şunları kaydetti:

"Selçuklu'nun başkentinde bulunmanın avantajlarını çok iyi değerlendiriyoruz. Mimari zenginliklerimiz var. Bu yapıların bulundukları alanlarda bire bir uygulamalı eğitim veriyoruz. Hem teori hem de pratik olmak üzere iki boyutlu bir eğitim gerçekleştiriyoruz. Eğitimimiz sabah İlahiyat Fakültesi'nin sanat odasında teorik ders şeklinde başlıyor. Öğleden sonra ise saha çalışması şeklinde geziler düzenliyoruz."

- Kazı çalışmalarına katılacaklar

Çaycı, kent merkezinin yanı sıra Akşehir, Beyşehir ve Ereğli gibi Selçuklu eserlerinin çokça bulunduğu ilçeleri ziyaret ettiklerini dile getirdi.

Eğitim kapsamında Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden Çatalhöyük'te de incelemelerde bulunduklarını belirten Çaycı, "Üç yıldır fakültemizin kazı çalışmalarını yürüttüğü, Konya'da 'Takkeli Dağ' olarak da bilinen Gevele Kalesi de eğitim programımıza dahil edildi. Öğrencilerimizin alan uygulaması dahilinde kazı çalışmalarına katılımını sağlayacağız. Selçuklu sanatının güzelliklerini ve inceliklerini dünyaya duyurma çabası içindeyiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA