İki Ayda 8 Orman, 100'Ün Üzerinde Anız Yangını Oldu

Adıyaman Orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi, iki ay içerisinde 8 orman yangını, 100’ün üzerinde ise anız yangını olduğunu dile getirdi.

İki Ayda 8 Orman, 100'Ün Üzerinde Anız Yangını Oldu
Vatandaşların dikkatsizlik ve ihmali nedeniyle yangınların meydana geldiğini ifade eden Mehmet Harbi, anız yangınları konusunda ise vatandaşları bir kez daha uyardı. Hasat sonrasında anız yakılmasının milli kayba neden olduğunu, doğanın dengesinin bozulduğunu aktaran Mehmet Harbi, anız yakmanın hiçbir faydasının olmadığını söyledi.



Mehmet Harbi, verim artışının sürdürülebilirliği için doğaya zarar vermeden kaynakların bilinçli kullanılması gerektiğini dile getirerek, “Son iki ay içerisinde 8 orman yangını meydanı gelirken, 100’ün üzerinde anız yangını meydana geldi. Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden oluyor. Organik maddenin yok olması ile toprağın doğal verimliliği azalmaktadır. Ormana sınır alanlarda, orman yangınlarına sebep olmaktadır. Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Bağ-Bahçe ve diğer ürünlerin yanmasına sebep olmaktadır. Hava Kirliliği oluşmaktadır, karayolları civarında meydana gelen yangınlar sonucu oluşan duman, karayollarını kaplayarak ve trafik kazalarına sebep olmaktadır. Elektrik ve telefon direklerinin yanmasına sebep olmaktadır; toprak üzerindeki mikroorganizmalar ve yaban hayvanları yok edilmektedir. Dolayısıyla doğal denge bozulmaktadır” dedi.

Kaynak: İHA