GRAFİKLİ-13 İlde Özel Güvenlik Bölgesi Bulunuyor

Vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ile güven ortamının sürdürülmesi amacıyla halen 13 ilde "özel güvenlik bölgesi" bulunuyor.

GRAFİKLİ-13 İlde Özel Güvenlik Bölgesi Bulunuyor
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, özel güvenlik bölgeleri "2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu" uyarınca oluşturuluyor.

Terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle meskun mahal dışında can ve mal güvenliğinin korunması bakımından girilmesinde sakınca bulunan yerlerde operasyonun devam ettiği süreyle sınırlı olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı veya İçişleri Bakanlığının göstereceği lüzum üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla ya da gecikmesinde sakınca bulunan hallerde vali kararıyla 15 gün ila 6 ay gibi sürelerle güvenlik bölgesi ilan edilebiliyor.

Özel güvenlik bölgesi, bölücü terör örgütünün yaptığı terör ve yıldırma eylemleri nedeniyle ilin sosyal ve ekonomik gelişmesinin olumsuz etkilendiği, bu eylemler neticesinde vatandaşların ekonomik, sosyal faaliyetlerini yürütme ve seyahat etme haklarını kullanmaktan mahrum kaldıkları ve günlük hayatları etkilenen vatandaşların büyük mağduriyet yaşadıkları gerekçesiyle ilan ediliyor.

Söz konusu bölgelerde vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ile güven ortamının sürdürülmesi, devlet ile milletin her türlü terörist tehdit ve saldırıdan korunması amaçlanıyor.

Kanunun kamulaştırma yapılabilmesine de olanak tanıdığı güvenlik bölgelerine izinsiz girilemiyor, buna aykırı hareket edenler hapis ve para cezalarına çarptırılabiliyor.

Buna göre Bakanlar Kurulu ya da valilik kararlarıyla güvenlik bölgeleri oluşturulan illerin 6'sı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, 7'si de Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor.

- 13 ilde 28 özel güvenlik bölgesi

Geçici güvenlik bölgesi ilan edilen bölgeler şunlar:

Diyarbakır'ın Silvan ilçesi sınırlarında bulunan Taşköprü Vadisi, Toklar, Kazandağı-Demirkuyu, Hatuni Deresi, Sarınç ve Fiğtarlası, Üçbasamak bölgeleri, Lice ilçesi sınırlarındaki Kayacık Kuzeyi, Balasi-Koca Tepe, Kuşlu Tepe, Toprak Tepe, Mizagüldağı Tepe, Dolapdere-Kerpiçören, Harabe Tepeleri, Horozivan Dağı ve Kıllıboğan Tepesi ve Kulp ilçesindeki Oberkan-Davderal, Simetok-Gülhermi, Yaylak Durşin bölgeleri ile Dicle ilçesi sınırlarındaki Kurşunlu ve Tir Sırtları bölgesi, 20 Ağustos-5 Eylül tarihlerinde 15 gün süreyle özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

Daha sonra Lice ilçesi sınırlarında bulunan Gökçe-Gömeç bölgesinin de (Kuzeyde Kutlamış Mahallesi ve Duru karakolu, doğuda Kayacık Mahallesi, güneydoğuda Goçkar Dağı, güneyde Gökçe ve Yazıköy mahalleleri, batıda Komelan Tepe, Yayvan ve Kırım mahalleleri arasında kalan alan) 18 Ağustos-3 Eylül tarihlerinde özel güvenlik bölgesi olması kararlaştırıldı.

Mardin'in Nusaybin ilçesi sınırlarında bulunan Dibek Dağı ve Kilisedüzü sırtı, Hemeşin Deresi ve Havşapkayası Tepe, Panavamira Tepe ve Variboşa Tepe ile Mazıdağı ve Kızıltepe ilçe sınırındaki Şengil Tepe mevkisi, 18 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde 15 gün süreyle özel güvenlik bölgesi ilan edildi ve vatandaşların söz konusu bölgelere girişi yasaklandı.

Siirt Valiliği, Pervari ilçesi Yazlıca Dağı ve Eruh ilçesi Yassıdağı bölgesinde yer alan alanları özel güvenlik alanı ilan ederek, 1 Mart-31 Aralık 2015 tarihlerinde bu bölgelere can ve mal güvenliği açısından girişlerin yasaklanmasını kararlaştırdı.

Şırnak Valiliği, Bakanlar Kurulu kararı ile Uludere ilçesi Şenoba beldesinde bulunan Kareşin ve Karaçalı Tepesini 31 Mayıs-31 Ağustos, Cizre ilçesi Küpeli Dağı ve Dağlıca-Pavan bölgesini 16 Haziran-16 Eylül tarihlerinde geçici askeri güvenlik bölgesi ilan etti. Valiliğin verdiği geçici güvenlik bölgesi koordinatları içinde kalan Bestler-Dereler, İncebel Dağları, Faraşin Bölgesi, Altın Dağları ve Cudi Dağı'nda PKK mezarlıkları bulunuyor. Şırnak'ta 4 bölge de daha önce geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edilmişti.

Gaziantep Valiliği, Suriye sınırında güvenlik durumunun desteklenmesi, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, olası tehdit ve tehlikelerin bertaraf edilmesi amacıyla Köprübaşı Hudut Karakolu ile Karkamış ilçesi arasında kalan bölge ve Karkamış ilçesi ile Türkyurdu Hudut Karakolu arasında kalan bölgelerde 8 Ağustos-22 Ağustos tarihlerinde 15 gün süreyle özel güvenlik bölgesi ilan edilmesine karar verdi.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde de Suriye sınırındaki Yağmuralan-Tatlıca, Öncül-Arıcandere ve Esentepe Karakolu-Ziyaret Karakolu arasında kalan bölge 7 Ağustos- 21 Ağustos tarihlerinde 15 gün süreyle geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edildi.

Ağrı Valiliği, terör saldırıları nedeniyle 2 Ağustos'ta 15 gün süreyle Ağrı ve Tendürek dağlarında ilan ettiği "Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi" kararını, daha sonra 19 Ağustos'tan itibaren 15 gün uzattı.

Hakkari Valiliği ise Yüksekova ilçesi sınırlarında bulunan Dağlıca ve çevresinde Dikenpınarı mevkisi, Alandüz Mahallesi, Dilekli Yaylası, İkiyaka Dağları, Belkıstepe arasında kalan bölge, İki Yaka Dağları ve Sat Sivrisi'nde, Evretküme Sırtı, Gevenakurkitepe, Ömerkuyusutepe, Karanişritepe, Sernohola Sırtı, Şervinetepe, Lebaydektepe, Havretepe, Kahta Yayla mevkisi, Bozkaya Mahallesi batısı, Dağlıca Dağları ve Eşektepe arasında kalan kalan bölgeyi özel güvenlik bölgesi ilan etti.

Hakkari Merkez sınırları içerisindeki Meydanpürümüz'de Çanaklı köyü, Oğul köyü, Yoltepe mevkisi, Arsan Dağı, Katırgediği arasında kalan bölge de özel güvenlik bölgesi ilan edilen yerler arasında bulunuyor. Bu bölgelere 19 Ağustos 2015 günü saat 23.59'a kadar vatandaşların girmesi yasaklandı.

Hakkari'de ayrıca Yüksekova ilçesi sınırlarında bulunan Gürkavak bölgesi (Küre Tepe, Hazyen Mahallesi, Betalan Mahallesi, Rubarışın Çayı kuzeyi arasında kalan bölge) ve Varagöz bölgesi (Betalan Mahallesi, İkizlen Mahallesi, Havre Tepe, 2236 rakımlı tepe arasında kalan bölge) 13 Ağustos saat 00.01'den 27 Ağustos saat 23.59'a kadar özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

Kars Valiliği, 4 Ağustos'ta, Kağızman Çemçe-Madur Bölgesi ve Sarıkamış Boyalı Ormanları bölgesinde icra edilecek askeri operasyonlarda sivil vatandaşların zarar görmemesi için 15 gün süre ile geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edildiğini açıkladı.

Tunceli Valiliği, kent merkezi ile Kutu, Bali ve Laç dereleri ile Hozmerik, Kurutlu, Gözlek-Sepertek, Mezarlık bölgeleri, Ovacık ilçesinde Karadere, Sal Deresi/Piskik Taşı Tepe, Çemişgezek ve Hozat ilçeleri sınırlarındaki Aliboğazı, Kinzir Ormanları, Nazımiye ilçesinde Dokuzkayalar, Kayalı Tepe, Mazgirt ilçesinde de Şişik Ormanları'nın 4-19 Ağustos'ta özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini duyurdu.

Van Valiliğince Çaldıran ilçesi sınırlarında yer alan Tendürek Dağı bölgesinde son günlerde artan terör olayları nedeniyle operasyon düzenleneceğinden vatandaşların zarar görmemesi için söz konusu bölgenin 15-29 Ağustos tarihlerinde 15 gün süreyle özel güvenlik bölgesi ilan edildiği bildirildi.

Erzurum Valiliği de Şenkaya ilçesi mülki sınırları içinde bulunan bölgeleri 17-31 Ağustos'ta 15 gün süreyle özel güvenlik bölgesi ilan ederek, vatandaşların girmesini yasakladı.

Ardahan Valiliği, Göle ilçesinde bazı alanları 21 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde 15 gün süreyle özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini bildirdi.

Kilis Valiliğinin özel güvenlik bölgesi ilan ettiği Öncü Hudut Karakolu ile İnanlı Hudut Karakolu arasında kalan bölge, Darmık Hudut Karakolu ile Çerçili Hudut Karakolu arasında kalan bölge, Gaziantep-Kilis il sınırı Çankallı ile Dağ Hudut Karakolu ve Dağ Hudut Karakolu ile Çobanbey Hudut Karakolu arasında kalan bölgelerdeki yasak ise 17 Ağustos'ta sona erdi.

Kaynak: AA