Ayakkabı İmalatının 'Sultanları' Sektörde İddialı

Ayakkabı imalatında Türkiye'nin önemli merkezlerinden Konya'da, sektöre kadınların ilgisi her geçen yıl artıyor.

Türkiye'nin tahıl üretim merkezi özelliğinin yanı sıra tarıma dayalı sanayisi, inanç ve kültür turizmi ile ön plana çıkan Konya, ayakkabı üretiminde de adından söz ettiriyor. Konya'da ayakkabıcılar sanayi sitesinde 50 fabrika, 350'nin üzerinde orta ölçekli, 500'ün üzerinde de küçük ölçekli işletme bulunuyor.

Yıllık üretim kapasitesinin 80 milyon çifte ulaştığı Konya, Türkiye'deki erkek ayakkabısı üretiminde liderliğe oynarken, yurt dışında da etkinliğini artırdı.

Dünyanın en önemli pazarı olarak görülen Avrupa için ayakkabı imal eden yerli üretici, özellikle Konya ve Gaziantep'te yoğunlaşıyor. Bu kentlerde istihdama önemli katkı sağlayan üreticiler, son yıllarda kadınların iş gücüne katılmasından memnun.

- Ayakkabı imalatı kadınların gözdesi

Anadolu Ayakkabıcılar Derneği (ANAYDER) Başkanı Mustafa Lamcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörde kadın iş gücünün son yıllarda giderek arttığını söyledi.

Özellikle sayacılık ve yardımcı eleman konumunda kadınların daha aktif çalıştığını ifade eden Lamcı, ayakkabı imalatının kadınların en rahat çalışabileceği alanlardan biri olduğunu dile getirdi.

Lamcı, kadınların iş gücüne katılmasının önemine işaret ederek şunları kaydetti:

"Kadınların ayakkabı sektörüne ilgisi, çalışma ortamı iyi olduğu için son yıllarda ciddi anlamda artış gösterdi. Bazı mesleki eğitim ve kursları bitiren kadınlar, üretim içinde uzun yıllar çalışarak kazandığı tecrübeyle sektörde öne çıkan ustaların arasına girebiliyor. Bazıları da tezgah başında çalışıyor. Üretim yapan firmalar da bu durumdan memnun. Biz de kendi üretim alanımız içinde kadınların daha rahat çalışmalarına uygun ortam sağladık. Bunun başına da kadın ustabaşı getirdik."

- "Leyla usta" çevresindekileri şaşırtıyor

Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi'nde üretime devam eden bir fabrikada usta başı ve modelist olarak görev yapan Leyla Özçelik (23), sektörde çalışmaya 11 yıl önce başladığını bildirdi.

Mesleğe geçici olarak başladığını, sonrasında işi keyifli ve rahat bulunca devam ettiğini anlatan Özçelik, "Kademe kademe atlayarak usta oldum. Çalıştığım firmada iş ve elemanlardan sorumlu ustabaşı olarak çalışıyorum" diye konuştu.

Çevresindekilerin kendisine "Leyla usta" diye hitap ettiğini anlatan Özçelik, bu durumun kendisini tanımayanlarda şaşkınlığa neden olduğunu belirtti.

Özçelik, mesleğini severek yaptığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Ayakkabıya kadın eli değdiğinde farklı bir ürün çıktığını düşünüyorum. 'Erkekler her zaman her işi yapar' diye bir şey yok. Yeri geldiğinde kadınlar erkeklerden daha iyi işler de yapabilir. İşe geldiğimde mutlu oluyorum. Ayakkabıya sanatsal bir katkı sağlaması bakımında kadının daha iyi olduğunu düşünüyorum. Kariyer anlamında da fırsatlar sunuluyor. Zaman zaman ilerleyerek usta olabiliyorsunuz. Bu işletmede çalışan 90 kişinin 40'ı kadındır. Erkekler alınmasın ama kadınlar daha iyi çalışıyor ve daha hızlı ilerliyor. Mesleki ayrımcılık yapmıyorum fakat kadınlar adaptasyon ve özveri bakımından daha iyi."

- Aile ekonomisine katkı sağlıyorlar

İşletmede sayacı olarak çalışan Şerife Yeşil de mesleğe yeni başladığını ifade ederek "İşimden son derece memnunum. Arkadaşlarımız ve ortam çok iyi. Kızım da benimle burada çalışıyor" dedi.

Özlem Akgül (18) ise mesleğe "çırak" olarak başladığını, özverisi ve emeğinin karşılığını alarak, saya ustası olduğunu bildirdi.

İşe girdiğinde çok zorlandığını daha sonrasında mesleği sevdiğini anlatan Akgül, "Şu anda kendi alanımın ustasıyım. Çevremde 'Özlem usta' diye seslenenler var" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA