DEİK'in Yeni Hizmet Binası Levent'te Açıldı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DEİK'in her ülkede faaliyetinin bulunduğunu belirterek, "DEİK, kendi düzenlemiş olduğu organizasyonlarla her gün bir ülkede yer alıyor" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) yeni hizmet binası Levent'teki River Plaza'da açıldı. Açılışa, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ile diğer davetliler katıldı.

Burada konuşan Zeybekci, Anadolu tüccarının, girişimcisinin ve esnafının 1980'li yıllarda Turgut Özal hükumeti ile birlikte uçaklara binerek dünyayı tanıdığını, dünyayı gördükten sonra da "evet ben de yapabilirim" diyerek bir yolculuğa çıktığını söyledi. Bu yolculuğun son derece önemli olduğunu vurgulayan Zeybekci, şöyle devam etti:

"O yolculukta 1986 yılında DEİK kuruldu. O dönemler 4,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olan bir Türkiye'den bahsediyoruz. Bugün 500 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmış bir Türkiye var önümüzde. DEİK'in hayalini kurup, onu bir proje olarak ortaya koyan başta rahmetli Turgut Özal olmak üzere emeği geçen herkesten Allah razı olsun. O günden itibaren bugüne kadar, geçtiğimiz sene DEİK'in yeniden yapılandırılması ile ilgili emeği geçen herkesten Allah razı olsun. DEİK hakikaten önemli bir görev üstlendi."

-"Kurumların hedefler doğrultusunda birlikte çalışması gerekiyor"

Ekonomi Bakanlığı görevine geldikleri zaman Bakanlık bünyesindeki bazı kurumlarla bir araya geldiklerini hatırlatan Zeybekci, burada ilk konuştukları işlerden birinin DEİK ve benzer kurumların yeniden yapılandırılması olduğunu belirtti. Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bakanlığımızı da yeniden yapılandırdık. Bakanlığımızın dış temsilciliklerini baştan aşağı yeniden yapılandırdık. Gelmiş olduğumuz noktada da Türkiye güzel bir yolda gidiyor. Türkiye'nin dış ekonomik ilişkileri, devlete bırakılmayacak kadar son derece önemli işler ama devletin de mutlaka ve mutlaka içinde olması zorunlu olan işler bunlar. Öyle bir düzen kurmalı ki, Türkiye'deki tüm kurum ve kuruluşların, ülkemizin toplam ticari ve ekonomi politikaları ile gelecek hedefleri doğrultusunda birbiriyle birlik içinde çalışması gerekiyor."

Türkiye'nin bugün itibariyle dünyanın en ücra köşesindeki ülkesine kadar yatırım, ihracat ve ticaret yapan ülke konumunda olduğunu dile getiren Zeybekci, ülke olarak bölgesini ve dünyayı dizayn edenlerden olması gerektiğini belirtti. Zeybekci, şunları kaydetti:

"Türkiye etken bir ülke olmak zorunda. Tarih ve coğrafya bize bunu yüklüyor. Her ülkede olmamız gerekiyor ve bunu birlikte yapmamız gerekiyor. İhtiyaç duyulan alanlarda kurmamız gereken bazı kuruluşlar, oluşturmamız gereken bazı gruplar var. Bunların üzerinde arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz.

DEİK'i son dönemki başarılı faaliyetlerinden dolayı tebrik ediyorum. Her ülkede faaliyeti ve etkinlikleri var. İlla bir bakanın gitmesine gerek yok. DEİK, kendi düzenlemiş olduğu organizasyonlarla her gün bir ülkede yer alıyor. DEİK'in ekipleri başka ülkelerde yer alıyor ve çeşitli faaliyetlerde bulunuyor. Farklı ülkelerdeki etkinliklerini TOBB, MÜSİAD, TMB, TÜSİAD ve bunlara benzer tüm kuruluşlarımızla birlikte yapmaları konusunda DEİK'i teşvik ediyoruz."

Bakan Zeybekci, DEİK'in yeni hizmet binasının hayırlı olması temennisinde bulundu.

-"Faaliyetlerimizi 5-6 kat artırmış vaziyetteyiz"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK'in yeniden yapılandırılarak başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), MÜSİAD, TÜSİAD, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD), Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) olmak üzere Türk özel sektörünün önde gelen tüm temsilcilerinin bir araya geldiğini söyledi.

DEİK'in yeni yapısıyla hiçbir kurumu hiçbir şekilde ayrı tutmadığını vurgulayan Vardan, "Bu yeni yapı, üstünden 1 yıl dahi geçmeden tam da beklendiği üzere hizmet eder hale büründü" dedi.

Vardan, DEİK'in yeniden yapılanmasını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin istediğini ve bunun gerçekleşmesi için çalışmalarda bulunduğunu ifade etti. Bakan Zeybekci'nin sahadan gelen biri olarak iş dünyasının sıkıntılarını çok iyi bildiğini dile getiren Vardan, şöyle devam etti:

"Ekonomi Bakanımız, dış ekonomik ilişkilerde çoklu ve karmaşık bir görünüm sergileyen, çoğu zaman hedefe ulaşmaktan uzak, eski yapı içindeki sorunları da çok iyi bilmekteydi. Bunun çözümünün de özel sektörün dış ekonomik ilişkilerinin, DEİK'in güçlendirilerek ve temsil kabiliyetinin de geliştirilerek oluşturulacak yeni bir yapıyla olacağını düşünmüştü.

Sonuç itibariyle bugün, DEİK, tam da Bakanımızın arzu ettiği bir yapıya kavuşmuş oldu. Bugün, sayısı 102'ye ulaşan kurucu kuruluşlarımızla birlikte bir önceki dönemde yapılan faaliyetlerimizi 5-6 kat, hatta bazı alanlarda 7-8 kat artırmış vaziyetteyiz. Bakanımızın iş dünyası tecrübesinden de kaynaklanan öngörüsü tam anlamıyla karşılığını bulmuş oldu."

DEİK'in bir kamu kuruluşu olmadığını, Türk özel sektörünün tamamının temsil edildiği farklı ve özel bir statüye sahip olduğunu kaydeden Vardan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bugün itibariyle DEİK, Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Ekonomi ve Dışişleri Bakanlarımızın dış gezilerindeki ve yurt içi kabullerindeki iş dünyasıyla ilgili tüm organizasyonları yapacak tek resmi kurum olarak yetkilendirilmiştir. Gerektiği hallerde, organizasyonlarımızı kurucu kuruluşlarımız ve aynı zamanda kurumumuzun başkan yardımcılıklarını da yürütmekte olan TOBB, TİM, MÜSİAD, TÜSİAD ve TMB ile de birlikte yapıyoruz. Tüm bu sistem, ancak ve ancak hep birlikte olduğumuz vakit çok daha iyi çalışıyor. Başarı hep el ele, kol kola olduğumuz zaman daha çabuk geliyor."

Kaynak: AA