'Etçi Irk Hayvan Yetiştiriciliği Özendirilmeli'

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdal İlgü, Türkiye'nin et ihtiyacının karşılanması için etçi ırk hayvan yetiştiriciliğinin özendirilmesi gerektiğini bildirdi.

İlgü, yaptığı yazılı açıklamada, hayvancılığın ülkelerin geleceği için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Türkiye'de sığır eti ihtiyacının genellikle süt üretimi için yetiştirilen hayvanlardan karşılandığını aktaran İlgü, "Canlı ağırlık artışı yüksek ırklar veya bu ırklar ile diğerlerini melezleyerek verim artırılmalı ve genetik ilerleme sağlanmalıdır. Türkiye'nin et ihtiyacının karşılanması için etçi ırk hayvan yetiştiriciliği özendirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Hayvancılıkta girdilerin yüzde 80 - 85'lik bölümünü yemin oluşturduğunu belirten İlgü, şunları kaydetti:

"Ülkemiz için beklenen tarım politikası, dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldıracak üretimi sağlayacak politikalar üretmektir. Süt fiyatlarını en büyük girdi olan yem fiyatı ile sabitlemek, küçük işletmeleri destekleyerek göçü ve işsizliği önlemek, ülkesinin sağlıklı nesiller yetiştirmesini sağlamak, yaptığı fazla üretimi dış ülkelere ihraç etmeyi amaçlamalıyız. Yıllardır ülkemizde bunun hep tersi uygulanmaktadır. Dışa bağımlılığı azaltacağımıza tamamen dışa bağımlı hale geldik. Bu gün bir kilogram süt ile bir kilogram yem alınabiliyor. Buda süt üretiminden işletmelerin zarar ederek çekilmelerine neden olmaktadır. İşsizlik ve göç artmaktadır. Süt üretimi yapan dişi materyal kesildikçe, doğal sonuç olarak besi materyali bulunamamakta, bunun sonucunda et fiyatları yükselince de et ithalatı yapılmakta, üreticimiz değil yabancı üretici desteklenmektedir."

İlgü, et tüketiminde dışa bağımlı olmamak için üretimin tamamen yerli ve saf ırktan sağlanması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA