Azime'nin Örnek Alınacak Azmi

Görme engelli Azime Yılmaz, ortaokul ve lise eğitimini açıktan tamamladıktan sonra girdiği Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (EKPSS) başarılı olarak, Manavgat İmam Hatip Lisesi’nde memurluk görevine başladı.

Azime'nin Örnek Alınacak Azmi
Manavgat Oymapınar Mahallesi’nde hayvancılıkla uğraşan 8 çocuklu ailenin 7. çocuğu olarak dünyaya gelen Azime Yılmaz (31), doğduğunda yüzde 60 görme engelliydi. İlkokulu bitirdikten sonra, çevredekilerin, ‘Bu çocuk okumaya devam ederse tamamen kör olur’ şeklindeki sözleri nedeniyle ailesi tarafından okutulmadı. Okumayı çok sevmesine ve istemesine rağmen bunu ailesine söyleyemeyen Azime, 20 yaşına kadar evde ailesine yardım ettikten sonra çalışmaya karar verdi.

Azime’nin hayatının dönüm noktası Dr. Savaş Güneren’in yanında sekreter olarak göreve başlaması oldu. 4 yıl boyunca yanında çalıştığı Dr. Güneren’in kendisini okuma konusunda sürekli teşvik ettiğini ve her türlü desteği verdiğini belirten Azime Yılmaz, “Açıktan ortaokula başladım. Başarıyla tamamladıktan sonra Liseye başladım. Lise 2. Sınıfa devam ederken bir sabah kalkıp aynaya baktığımda kendimi göremedim. Çevreme baktım, renk ve desenleri seçemediğimi anladım. Hemen anneme koştum ve yüzümde bir şey olup olmadığını sordum. Bunun geçici bir durum olduğunu düşündüğüm için fazla kafama takmadım. İlaç tedavisinin ardından Antalya’da gittiğimiz bir özel hastanede artık göremeyeceğim gerçeğini öğrendim. Aynı gün Antalya’da Devlet Memurluğu için kura ile atamaya katıldım ama atanamadım. Liseye devam edip lise diplomasını aldım. Gözlerimin görmemesi beni günlük işlerimi yapmaktan alıkoymadı. Ev işleriyle ütü, yemek, temizlik, dikiş dahil her işi yapmaya devam ettim. Bilgisayarıma görme engelliler için program yükleyerek kullanmaya başladım. Derslere çalışmamda etkili oldu. 7 ay boyunca bir taraftan ev işlerini yaparken diğer taraftan düzenli olarak ders çalıştım ve EKPSS’de başarılı olarak devlet memurluğuna atandım. Atama sürecinde boş durmadım. Eray ve Hanife Bolat isimli 2 görme engelli kardeş ile tanıştım ve Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu’nun, Engelli Koordinatörü Guddusi Aydın aracılığıyla sağlamış olduğu imkanlar sayesinde önce kabartma yazıyı ve bağımsız hareket eğitimi aldık, ardından da Kur’an-ı Kerim okumayı öğrendik” dedi.

Bursa Vali Yardımcısı Emir Osman Bulgurlu’nun Manavgat’taki tüm engellilerin olduğu gibi kendi hayatında da önemli bir yeri olduğunu belirten Azime Yılmaz, onun sağladığı imkanlar olmasa belki de bugün bütün bu başarıları elde edemeyeceğini belirtti.

Engelli bireylere seslenen Yılmaz, “Kimse engelim var diyerek, engelli çocuğu olan aileler de engelli çocuklarını gizleyerek bir yere varamaz. Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılıp hayata küsmeyelim. Aksine hayata dört elle sarılalım. Benim başardıklarımı her engelli birey başarabilir. Unutmamalıyız ki her engel için mutlaka eğitim var. Eğitimle engelleri ortadan kaldıralım” dedi.

Kaynak: İHA