Afrika'da Barış Gücü Askerlerine Tecavüz Suçlamaları

Afrika'da farklı bölgelerde barış ve istikrarı sağlamak için konuşlandırılan Birleşmiş Milletler barış gücü askerleri, 11 yılda 6 farklı ülkede cinsel taciz ve tecavüz vakasıyla suçlandı.

Uluslararası Af Örgütü'nün hafta başında yayımladığı, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bir barış gücü askerinin 12 yaşındaki bir kıza tecavüz ettiğine ilişkin raporu, bu askerlerin daha önce de karıştığı benzer vakaları akla getirdi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde görev yapan Fransız askerlerinin 2013-2014'te başkent Bangui'deki M'Poko Havaalanı'nda bulunan mülteci kampında Orta Afrikalı çocuklara cinsel tacizde bulunduğu iddia edilmiş, bunun üzerine 14 asker hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Cinsel istismar olaylarına karşı "sıfır hoşgörü" politikasıyla yaklaşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, mülteci kampındaki cinsel taciz suçlarını nasıl ele aldığını tespit etmek için BM'den de bağımsız bir soruşturma açılmasına karar vermişti.

Yaklaşık 40'a yakın ülkeden gelen 12 bine yakın askeri bulunan Orta Afrika'daki BM İstikrar Misyonu (MINUSCA), 2'sinin öldüğü 4 kişiye güç kullandığı iddia edilen 20 barış gücü askerini geçen ay görevden almıştı.

Uluslararası Af Örgütü'nün son iddialarından sonra ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu'nun (MINUSCA) Başkanı Babacar Gaye istifa etmişti.

Afrika'nın farklı bölgelerinde 50 bini aşkın mavi berelinin görev yaptığı BM'nin Genel Sekreteri Ban-Ki-mun, önceki gün yayımlanan açıklamasında, böyle bir hatayı göz ardı etmeyeceklerini, iddiaları göz önüne alıp kapsamlı bir soruşturma açılacağına dikkati çekmişti.

- Liberya

BM İç Denetim Hizmetleri Ofisi'nin (OIOS) geçen ay hazırladığı raporda, bazı barış gücü askerlerinin para ve telefon karşılığında 18-30 yaşındaki 500'e yakın Liberyalı kadına cinsel istismarda bulunduğu belirtilmişti. Raporda, yasalarına aykırı bu olay kınanmıştı.

Ülkede 2003'ten bu yana BM İstikrar Misyonu'nda (MINUL) 5 bine yakın barış gücü askeri görev yapıyor.

- Mali

Ülkedeki BM İstikrar Misyonu'nda (MINUSMA) görev yapan bazı Çad askerlerinin, 2013 yılında 19-20 Eylül gecesinde ülkenin kuzeyindeki Gao kentinde bir kadına tecavüz ettikleri ileri sürülmüştü.

Misyon yazılı açıklamada, sağlık desteği sağlanan ve ifadesi alınan kadının iddialarının ciddiye alınacağını aktarmıştı. Kadın, 4 askerin tecavüze uğradığına ilişkin ifade verdikten sonra şüpheliler göz altına alınmıştı.

İstikrar misyonu olayı aydınlatmak için soruşturma başlatmıştı.

Mali'de 2012'de başlayan siyasi kriz sonrasında 2013'te kurulan MINUSMA'da 10 bine yakın asker görev yapıyor.

- Fildişi Sahili

Ülkede BM Fildişi Sahili Operasyonu'nda (UNOCI) görev yapan barış gücü askerleri 2 kez tecavüz iddialarıyla karşı karşıya kaldı. 2009'da Faslı barış gücü askerleri yapılan soruşturmanın ardından tecavüz, çocuklara cinsel istismardan suçlu bulundu ve ülkesine gönderildi.

Bir İngiliz sivil toplum kuruluşunun yayımladığı raporda, 2010'da da batıdaki asker ve polisler tecavüzle suçlandı. 10 çocuktan 8'i, yiyecek karşılığında Beninli barış gücü askerlerinin cinsel istismarına uğradığını kabul etti.

UNOCI'de, 50 ülkeden yaklaşık 8 bin asker görev yapıyor.

- Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Ülkede 2009'da BM Barış Gücü (MONUC) olarak göreve başlayan ve 2010'da BM İstikrar Misyonu (MONUSCO) adını alan barış gücü, Aralık 2004-Ağustos 2014'te tevacüz iddialarıyla sarsıldı. Bu dönemde barış gücü askerlerinin en az 140 tecavüz vakasına karıştığı öne sürüldü. 2009'da mağdurların şikayeti üzerine 4 Fas askeri cinsel taciz ve tecavüzden mahkum edildi. 18 bin askerin görev yaptığı MONUSCO'da tecavüzle suçlanan başka askerlerle ilgili soruşturmalar sürüyor.

- Burundi

Burundi'deki BM Misyonu'nda (ONUB) görev yapan, uyruğu açıklanmayan 2 asker cinsel istismarla suçlandı. Ayrıca 4 Etiyopya askeri cinsel istismardan tutuklandı.

Kaynak: AA