Ülke Ekonomisine 'Olta Balıkçılığı' Katkısı

Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay, "Türkiye olta balıkçılığı sayesinde milyonlarca lira kazanacak" dedi.

Türkiye'nin orta kesimlerinde bulunan yaklaşık 40 ilde yer alan göl ve göletlerde, 15 Haziran itibariyle sazangillerin avlanmasına başlandı.

Konuyla ilgili olarak AA muhabirine açıklama yapan İsmail Atalay, iç sularda balık avcılığının sadece sazangiller sınıfı için serbest bırakıldığını söyledi. Kış ve bahar döneminde etkili olan yağışlar sayesinde göletlerin doluluk oranının çok fazla olduğunu ifade eden Atalay, bu sayede balıkların yavru atması konusunda sıkıntı yaşanmadığını ve av sezonunun gayet verimli geçeceğini kaydetti.

Atalay, gelecek senelerde de verimli avcılık yapılabilmesi adına olta balıkçılarının kurallara uyması gerektiğini dile getirerek, "Orada kolluk görevlilerine de büyük iş düşüyor. Özellikle iç sularda yaşanan kaçak ticari balıkçılığın önlenmesi gerekiyor. Sazan balığı avcıları açısından sorun yok, kriterler belli. Gayet sağlıklı bir sezon açılışı oldu" diye konuştu.

Federasyon olarak, Ramazan Bayramı'nın ardından Kuşadası ve Marmaris bölgesinde bulunan iç sularda faaliyetlerini başlatacaklarını anlatan Atalay, ağustos ayında başlayacak avcılık faaliyetlerinin, çeşitli yarışma ve etkinliklerle yıl boyunca devam edeceğini ifade etti.

Atalay, av sezonunun ekonomik açıdan da çok verimli olacağını söyleyerek, "Son yıllarda, avcılarımız üzerinde modern sazan avcılığı denilen bir algı oluşmaya başladı. Dünyadaki avcılık örneklerinin aynısı ülkemizde de uygulanmaya başlandı. Bir olta balıkçısının sezona hazırlık maliyeti bin liranın üzerine çıktı. Türkiye'de milyonlarca olta balıkçısı olduğu düşünülürse bu durum mevcut sektöre büyük bir ekonomik katkı sağlıyor" şeklinde konuştu.

"Türkiye olta balıkçılığı sayesinde milyonlarca lira kazanacak" diyen Atalay, şöyle konuştu:

"Av sezonu, hem balıkçılık hem de ekonomik açısından çok verimli geçecek. Federasyon olarak yaptığımız hesaplara göre, yılda en az bir defa ava giden olta balıkçısı sayısı 3 milyon. Bunların bir çoğunun 2 kez ya da daha fazla ava gittiğini düşünürsek, avcıların sezona hazırlık harcamalarının Türkiye'ye 3 ila 5 milyon lira gelir getirdiğini söyleyebiliriz."

Kaynak: AA