İmece Usulü İle Davul Çalıyorlar

Eskişehir’in Beylikova ilçesi Süleymaniye köyü halkı, uzun yıllardır ara verilen ve köyün eski geleneklerinden olan Ramazan davulculuğunu imece usulüyle tekrar canlandırdılar. Mahalle halkı bu geleneği tekrar gün yüzüne çıkararak barış ve kardeşliği geliştirmek istiyor.

İmece Usulü İle Davul Çalıyorlar
Beylikova ilçesine bağlı Süleymaniye mahallesi sakinleri tarafından, Ramazan’ın ilk gününden bu yana köy meydanında geniş bir katılımla iftar yemeği veriliyor. 40 hane ve 135 kişiden oluşan mahallede iftar yemeğinin tüm masrafları kendileri karşılarken geçmişte yapılan ve unutulmaya yüz tutmuş bir gelenekte bu Ramazan’da tekrar hayata geçirilmeye başlandı. İftar yemeğinden sonra köy meydanında saatlerce oturan mahalle halkı, Ramazan’da barış ve kardeşliği geliştirmek adına sahurda imece usulüyle davul çalıyor. 7’den 70’e herkesin destek verdiği ve her akşam başka birinin çaldığı davula, manici ve davulcu olmak üzere iki kişi çıkılıyor. Mani söyleyerek kapı kapı dolaşarak sahur için mahalle halkını uyandıran davulcular, unutulmuş bir geleneği böylece hayata geçirmiş oldu.

“BARIŞ VE KARDEŞLİK ADINA BÖYLE BİR GİRİŞİMDE BULUNDUK”

Köyde geçmiş Ramazan geleneklerini yaşatmak istediklerini ifade eden mahalle sakinlerinden Celal Önger, barış ve kardeşlik adına köy halkının katılımı ile iftar yemeği düzenlediklerini belirtti.

Organizasyonlarının çevre köylerden de destek bulduğunu aktaran Önger, geçmişteki bir geleneği tekrar başlattıklarını ifade etti.

Önger, “Gençlerimiz de geçmişte olduğu gibi Ramazan davulunu da imece ile çalmaktalar. Kapı kapı dolaşarak bahşişlerini de alıyorlar. Bir eğlence gibi oluyor. Barış ve kardeşlik havası içerisinde geçiyor. Köyümüzün bulunduğu yer bir tarafta Yunus Emre diğer tarafta Nasreddin Hoca gibi bu topraklara değer katmış insanların, değerli düşünürlerin olduğu topraklardır. Dolayısıyla barış, kardeşlik ve dayanışmayı geliştirmek için böyle bir girişimde bulunduk. Davul geleneği uzun yıllardan beridir, köyden kente göç olduğunda, bir ara verilmişti. Ancak yeniden gençlerimiz yavaş yavaş bunu tekrar canlandırıyorlar” dedi.

“ESKİ GELENEKLERİ YAD ETMEK ADINA BUNU YAPIYORUZ”

Büyüklerinin eskiden yaşadığı şeyleri kendilerinin de yaşamak istediğini anlatan mahallenin gençlerinden olan Enes Batır, büyüklerinden feyz alarak bir şeyler yapmaya çalıştıklarını belirtti.

Ramazan’ın başından bu yana iftar yemekleri de verdiklerini vurgulayan Batır, “Ramazan’ın başından beri bu tarz iftar yemeklerimiz de veriliyor. Gece olduğunda da sahurda davulumuz çalınıyor. Herkes uyandırılıyor. Kahvemizde de gece sahur yemeklerimiz veriliyor. Bu şekilde eski gelenekleri yad etmek ve köyü geliştirmek amacıyla bunları yapıyoruz. Eskiden nasıl köyden kente göç olduysa şimdi de kentten köye göç olmasını istiyoruz. Eskisi gibi herkesin birlik ve beraberlik içerisinde olmasını istiyoruz. Allah yüzümüzü kara çıkarmasın” ifadelerini kullandı.

“7’DEN 70’E HERKES BU DAVULU ÇALIYOR”

Davulu genç yaşlı herkesin çaldığını aktaran Batır şöyle devam etti:

“Köyümüzde davulumuzu da genci yaşlısı herkes çalıyor. Davula iki kişi olarak çıkılıyor. Bir kişi mani söylüyor, diğeri de davulu çalıyor. 7’den 70’e herkes bu davulu çalıyor. Davulumuz aynı şekilde imece usulü çalınıyor. Genelde gençlerin yaptığı bir organizasyon ama yaşlılar da bu organizasyona katılıyorlar.”
Kaynak: İHA