Tunceli'de Projeye Uymayan Elektrik Üretim Şirketine Ceza

Elazığ-Tunceli-Bingöl illeri sınırları içerisinde bulunan Peri Suyu üzerinde faaliyet gösteren Darenhes Elektrik Üretim A.Ş'ye "Pembelik Barajı, HES ve Malzeme Ocakları Projesi"ndeki sözleşmeye uyulmadığı gerekçesiyle 19 bin 372 lira idari para cezası uygulandı.

Tunceli Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, proje kapsamında baraj sahası çevresinde bulunan vatandaşların mağdur edilmemesi yönünde sözleşme imzalandığı ancak şirketin taahhütleri yerine getirmemesi sonucu Nazimiye ilçesi Ilısu mezrasında yaşayan bir ailenin mağdur edilmesi nedeniyle şirket yetkilileri hakkında işlem yapıldığı belirtildi.

Aileden gelen şikayetlerin değerlendirildiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu proje için hazırlanan nihai ÇED raporunda 'yaklaşık 25 kilometrelik bozuk asfalt yol Pembelik Baraj gölü altında kalacaktır. Bu yolların rölekasyonu inşaat aşamasında tamamlanacaktır. İnşaat tamamlanana kadar mevcut yollar kullanılacak, su tutulmaya başlamadan önce de yeni yollar tamamlanacağı için yöre halkı mağdur olmayacaktır. Şantiye ve ocaklar için açılacak yolla proje kapsamında toplam 30 kilometrelik yeni yol yapılacaktır' taahhüdünün yer aldığı ancak şikayete konu Tunceli İli Nazimiye İlçesi, Ilısu mezrasında bir konutun Nazimiye ilçesi ve Elazığ İli Karakoçan ilçesiyle bağlantı sağlayan yol ve köprünün, söz konusu baraj gövdesi yapımı ve su tutulması nedeniyle kesildiği tespit edilmiştir."

Taahhütnameye aykırı davrandığı gerekçesiyle şirkete 19 bin 372 lira para cezası uygulandığı bildirilen açıklamada, şirkete ihlalin giderilmesi için süre verildiği, bu süre zarfında taahhüt edilen hususlara uyulmaması halinde yatırımların durdurulacağı, yükümlülükler yerine getirilinceye kadar da durdurma kararının kaldırılmayacağı belirtildi.

Kaynak: AA