Bağdat İle Erbil Arasındaki Bütçe Anlaşmazlığı

Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Erdelan Nureddin, Bağdat'ın, Erbil'deki özerk yönetimin petrol satmasına karşı olmadığını belirterek "Bağdat, Kürdistan bölgesinin ekonomik bağımsızlığına göz yumuyor. Eskiden olduğu gibi sorun haline getirmiyor. Hatta Kürdistan'ın ekonomik bağımsızlığını desteklediğini de söylemek mümkün" dedi.

Bağdat İle Erbil Arasındaki Bütçe Anlaşmazlığı
Nureddin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bağdat, Erbil'in petrol satmasına karşı değil. Ancak bunu diğer vatandaşların yanında dile getirmiyor. Özellikle de Basra ve Misan halkının bilmesini istemiyor. Erbil, petrolü kendisi satarsa çok iyi bir gelir elde eder ve ekonomik krizi de büyük ölçüde aşar" diye konuştu.

Bağdat ve Erbil'in, sorunları çözmek üzere karşılıklı heyet gönderme niyetinde olduğunu anlatan Nureddin, şunları söyledi:

"Çünkü iki taraf da petrol anlaşması, bütçe payı ve harcırahlar konusunda diyalog halinde olarak sorunları çözmek istiyor. Kürdistan bölgesi, bir süre önce heyet göndermeye karar vermişti. Irak Petrol Bakanlığı'ndan bir heyet de Erbil'e gitmeye hazırlanıyor. Daha önce yapılan anlaşmadan iyi bir sonuca ulaşılması hedefleniyor."

Nureddin ayrıca Erbil'in, Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) kontrolünde anlaşmada belirtildiği miktarda petrol ihraç ettiğini ancak Bağdat'ın buna rağmen Kürtlerin bütçedeki payını göndermediğini kaydetti. Bu nedenle birbirine güveni azalan tarafların yeni bir anlaşma imzalamaya hazırlandıklarını dile getiren Nureddin, "Kürdistan bölgesi, Bağdat ile yeni bir anlaşma yapılması gerektiğini düşünüyor. Bağdat, gönderilen petrol miktarının tutarının yarısı kadar para gönderdi. Bu da Erbil'i şaşkına uğrattı ve yapılan anlaşmaya olan güvenini azalttı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA