Yeryüzü Doktorları'nın Yardımları Sürüyor

Yeryüzü Doktorları Derneği (YYD), Suriye-Irak krizinde de tüm imkanlarını seferber ederek, bölgedeki yardıma muhtaç insanların yaralarını sarmaya devam ediyor.

Dernekten yapılan açıklamaya göre YYD, din, dil, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin dünyanın dört bir yanında yaşam mücadelesi veren insanlara yardım ulaştırmayı sürdürüyor.

Bugün 40 ülkede yardım bekleyen insanlara gıda ve sağlık yardımı götürmeye aralıksız devam eden gönüllü doktorlar, Suriye-Irak krizinde de tüm imkanlarını seferber ederek, bölgedeki yardıma muhtaç insanların yaralarını sarıyor.

Suriye'de beşinci yılına yaklaşan çatışmalar ve Irak'ta sivilleri tehdit eden DAEŞ terörü nedeniyle özellikle Şengal ve Kobani'den (Ayn el Arap) Türkiye'ye yönelen göç dalgasıyla birlikte YYD doktorları, bölgede mültecilere yönelik sağlık hizmetlerini artırdı.

Geçen yıl eylül ayından itibaren Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde hekim ve eczacılarıyla sağlık hizmeti vermeye başlayan Yeryüzü Doktorları, Suruç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda mart ayına kadar 8 bin Kobaniliye sağlık hizmeti verdi, aynı okulun kampında 20 binden fazla muayene hizmeti ve ilaç desteğini ücretsiz gerçekleştirdi.

Yeryüzü Doktorları ayrıca kırsal alana dağılan mültecilere yönelik başlattığı Mobil Sağlık Hizmetleri ile bölgede yaygın ve ücretsiz sağlık hizmeti sunmaya devam ediyor. Dernek, bölgede kalıcı psikologlar da istihdam edecek

- 12 milyon dolarlık ilaç bağışı

Açıklamada görüşlerine yer verilen YYD Başkanı Dr. Kerem Kınık, Irak'ın Şengal bölgesindeki kriz sonucu Türkiye'ye iltica eden Ezidiler için Kasım 2014'ten bu yana Şırnak'taki Maden kampında başlatılan birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamının genişletildiğini belirtti. Kınık, Diyarbakır Fidanlık ve Batman Beşiri kamplarında da mayıs ayı itibariyle çalışma başlatıldığını ve toplamda 7 bin Ezidi misafire kesintisiz sağlık hizmeti verildiğini kaydetti.

Verilen hizmetlere ilave olarak Yeryüzü Doktorları'nın psikososyal destek ekibinin de bölgeye giderek kamplarda görev aldığını ve saha araştırması yaptığını anlatan Kınık, bölgede psikososyal çalışmalara ne şartlarda ihtiyaç olduğunu tespit eden ekibin, kalıcı psikologların istihdam edilmesi için çalışmalarına devam ettiğini bildirdi.

Kınık, terör ve savaşın getirdiği acıyı azaltmak ve yaraları sarmak amacıyla Suriye'deki acil durum bölgelerine 12 milyon dolarlık ilaç gönderdiklerini aktardı.

DAEŞ terör örgütünün saldırısı sonrası Türkiye'ye sığınan Kobanililere sağlık hizmeti verdiklerini belirten Kınık, "Sadece Ezidiler için değil, Suriye ve Irak'ın içindeki Türkmen, Arap, Kürt bölgelerine ayrım yapmaksızın hizmet götürüyoruz. Kan kaybından hayatını kaybetme riski olan on binlerce insana kan durdurucu kitler, 20 bin ilk yardım kiti, milyonlarca su temizleme kiti ve tonlarca süt tozu sevk ettik" ifadelerini kullandı.

Kınık, Suriye'deki sahra hastanelerinde ağır koşullarda çalışan hekimlere maaş, hastanelere de işletme desteğini aralıksız devam ettirdiklerini vurguladı.

Kaynak: AA