Suriye'de Güvenli Bölgenin Oluşturulması

Suriye'de diktatörlüğe son vermek ve demokratik bir sisteme geçmek amacıyla Mart 2011'de çıkan olaylardan kaçarak Lübnan'a sığınan Suriyeliler Türkiye'nin gündeme getirdiği "güvenli bölge" fikrine destek veriyor.

AA muhabirine konuşan İdlibli Ebu Hilal, "Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması fikrini destekliyorum. Güvenli bölge ilan edilir edilmez vatanıma geri dönmek ve akrabalarımı ile sevdiklerimi görmek istiyorum" dedi.

Savaşın başladığı andan bu yana Suriye halkına desteğini esirgemeyen Türkiye'ye teşekkür eden ve alacağı her türlü kararın Suriye halkının menfaatine olacağına inandığını belirten Ebu Hilal, "Türkiye'nin bu desteğini, Arap ve İslam ülkelerinden görmedik" diye konuştu.

Suriye'deki krize siyasi çözüm bulunması çağrısında bulunan Humuslu Ebu Bedve Abbas ise uçuşa yasak bölge ilan edilmemesi durumunda Suriye halkının güvenli bölgede de mülteci durumuna düşmesinden endişe ettiğini kaydetti.

Abbas, güvenli bölgeyle ne kastedildiğinin ve Suriyelilerin oraya nasıl döneceğinin netleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Güvenli bölge ilan edilir edilmez ülkesine geri döneceğini söyleyen Ummu Zeyneb de, "Burada yabancı gibiyiz, ne olursa olsun vatanımda olmayı tercih ederim" dedi.

Lübnan Sosyal İşler Bakanı Reşid Derbas, Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan İnsani İşler Koordinatörü Ross Mountain ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye'nin önerdiği güvenli bölge fikrinin, Lübnan için umut ışığı olduğunu ve kendilerini rahatlatacağını söylemişti.

Lübnan'da BM rakamlarına göre 1,2 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor.

Kaynak: AA