AFAD-Sen Genel Başkanı Çelik'ten Toplu Sözleşme Açıklaması

AFAD Çalışanları Sendikası (AFAD-SEN) Genel Başkanı Ayhan Çelik, 3 Ağustos’ta toplu sözleşme görüşmelerinin başlanacağını belirterek, sözleşmede olması gerekenlerle ilgili bazı önerilerde bulundu.

AFAD-Sen Genel Başkanı Çelik'ten Toplu Sözleşme Açıklaması
3 Ağustos 3015 tarihinde toplu sözleşme için tarafların bir araya gelmesi beklendiğini açıklayan AFAD SEN Genel Başkanı Ayhan Çelik, ancak şimdiden basın yayın organlarında dile getirilen taleplere bakıldığında pekte kayda değer bir sonucun çıkmayacağının şimdiden belli olduğunu söyledi.

Çelik, “Afad kodro cetvelinde görev yapan enformasyon memurlarının teknik bir unvan verilmesi için toplu sözleşme masasında öncelikli karar almaları gereken konuların başında olması gerekmektedir. Genel anlamda sorunlara değinecek olursak. Tek memur maaşıyla kira, yol parası, yemek parası, okuyan çocuk gibi giderleri memur maaşıyla karşılamak çok zorlaştı” dedi.

Görüşmelerle ilgili afad çalışanlarına yönelik taleplerini açıklayan Çelik, “Memur maaşına yüksek oranda bir zammın çıkması gerekmektedir. Refah düzeyimiz için yıllık izinlerde değişiklik yapılması zaruridir. 10 yıla kadar 20 gün olan yıllık izin süresi kademeli olarak değiştirilmeli. Mesela 5 yıllık memura 25 gün yıllık izin verilebilir. 40 yaşından sonra yıllık 50 gün izin verseler bile borç harç için okutulan çocuklarımız olursa bırakın tatile gitmeyi bayramlarda bile büyüklerimizin ellerini öpmeye gidecek maddi imkanlardan mahrum kalınabilir. Herkes bilmektedir ki, memurun ticaret yapma yasağı bulunmaktadır ve çoğu memur arkadaşımız, farklı isimler altında ticarethaneler işletmektedir. Bunun düzenlenmesi gerekmektedir. Emekli olan bir vatandaşımız ticaret yapmaya devam etmesi halinde maaşından belirli bir oranda kesinti yapılmakta. Bize de buna benzer maaş kesintisi veya farklı bir formülle bu sorun çözülmelidir. Memur sendikaları daha aktif hale getirilmelidir. Sadece yetki döneminde elinde çantalarla memuru ziyaret eden bir anlayıştan uzaklaştırılmalıdır. Memuru araştırmaya geliştirmeye yönelik planları devlet kontrolünde yapacak şekilde yetkilendirilmelidir. Sendika üst yöneticilerinin siyasete girmeleri yasaklanmalıdır. Sendika yöneticisine siyasete girmesi yasaklanmadığı müddetçe, sendikacının her zaman masa başında gizli anlaşmalar yapması kaçınılmazdır ve hepinizde biliyorsunuz bunun en yakın örneği 2013 yılında yapılan toplu sözleşme masasıdır” ifadelerini kullandı.

Memura siyasi partiye üye hakkı tanınması gerektiğini kaydeden Çelik, “Memura siyasi partiye üye hakkı tanınmalı. Bunun sınırları çizilmelidir. Üye hakkı tanınmıyorsa seçim dönemlerinde adaylık için istifa edenler geri dönmemek üzere memurluktan çıkarılmalıdır. Bütün memurların çalışma koşullarının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Kimi memur arkadaşımız kahvelerde bile kullanılmayan sandalyelerde ve masalarda çalışmalarını sürdürmekte. Fiziki koşullarda sözleşme kapsamına girmelidir. Merkez ve taşra çalışanlar arasındaki adaletin giderilmesi gerekmektedir. Servis yemek gibi sosyal imkanlar. Aradaki sosyal dengesizlik maddi olarak giderilmelidir. Nöbet vardiyasında olan (7/24) personel, vardiya ücreti ve 3 öğün yemek bedeli ödenmeli. Sağlık Bakanlığı’nda vardiya nöbeti tutan personele ek ücret verilirken birçok kurumda vardiya ücreti ödenmemektedir. Dini bayramlarda görevli personellere fazla çalışma ücreti ödenmeli” şeklinde konuştu.

Toplam 8 maddeden oluşan taleplerini açıklayan Çelik, olumlu bir sonuç beklediklerini vurguladı.
Kaynak: İHA