Kuyumcular Bayram Sonrası Da İstediğini Bulamadı

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, düğün mevsiminde olunmasına rağmen Türkiye’deki olumsuz şartlar nedeniyle altın piyasasında bekledikleri hareketliliğin olmadığını belirtti.

Kuyumcular Bayram Sonrası Da İstediğini Bulamadı
Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, bayram sonrası hareketlenmesi beklenen altın piyasaları hakkında açıklamalarda bulundu. Özman, geçen senelere oranla bu sene düğün sezonunda vatandaşların altın piyasasına çok rağbet göstermemesinden yakındı. Vatandaşların sadece ihtiyaç duyduğu kadar altın aldığını belirten Özman, parası olan vatandaşların ise Türkiye’nin içinde bulunduğu karışık ortamda paralarını ceplerinde tutmak istediklerini söyledi.



Geçen senelere oranla daha az iş yaptıklarını belirten Özman, “Ramazan ayı ve öncesi işlerimiz durmuştu. Ramazan’dan sonra bir beklentimiz her zaman oluşuyordu. Bu mevsimlerde düğün ve sünnet gibi olaylar yüzünden işlerimiz ramazan sonrası artıyordu. Şuan için geçen senelere oranla daha az bir hareketlilik yaşanıyor. Bu haftadan sonra işlerin daha çok açılacağını umuyoruz. Şu anda Türkiye’de bir olumsuzluk var. Ülkemizde bir karışıklık ve güvensizlik ortamı da ortaya çıkmış durumda. Bu da bizim ve tüm ticaret erbabını olumsuz yönde etkiliyor. Bu durumda düğünü olanlar sadece alışveriş yaparken, turistik olarak hediye almak isteyen vatandaşlar altın almaktan vazgeçiyor. Hükümetin henüz kurulamaması da bir olumsuzluk havası getiriyor. Bütün bunar bir araya gelince insanlar cebindeki parayı tutma tercihinde bulunuyor. Bu da bizim satışlarımızı olumsuz yönde etkiliyor. Bu son yurt dışından gelen saldırılar, Türkiye içinde yaşanan canlı bomba olayları ve hükümetin kurulamaması önümüzde bir soru işareti olarak duruyor. Bu karışıklıklar olmadan önce altın sektöründe çok olumlu hadiseler yaşanıyordu. Biz tüketicilere önceki açıklamalarımızda müjde vermiştik. Dünyadaki altın fiyatları düşüyor diye. Tam da altın fiyatları aşağıya doğru düşerken hükümet kurulması sürecinde güvenlik zafiyetinden dolayı Türkiye’de döviz fiyatları arttı. Bu da altın fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Aslında çok müjdeli bir ortam vardı ama bu son yaşanan olaylar ortamı tam tersine döndürdü. Tüm bu olumsuzluklara karşı bir hükümet kurma olayı başarılırsa döviz kurları aşağıya doğru düşer. Bu da altın fiyatlarının düşmesine neden olur” dedi.

“UZUN SÜRELİ AK PARTİ-MHP KOALİSYONU PİYASALARI OLUMLU ETKİLER”

Uzun süre devam edecek olan bir koalisyon hükümetinin piyasaları tekrar canlandırabileceğini belirten Özman, “Artık Türkiye’de herkes tek parti iktidarı olmayacağını gördü. Piyasalar da bunu fiyatladı. Artık herkeste bir koalisyon beklentisi var. Türkiye çok uzun koalisyon hükümetlerinden sonra tek parti hükümetiyle yönetiliyordu. O tek parti dönemlerinden koalisyon hükümeti dönemlerine geçilecek. Buna insanlar alıştı. Koalisyon kiminle olursa olsun Türkiye’de olumlu bir harekettir. AK Parti burada birinci unsurdur. AK Parti, CHP ile de hükümet kursa MHP ile de hükümet kursa Türkiye için olumlu bir gelişmedir. AK Parti’nin içinde olduğu bir koalisyon ortaklığı Türkiye piyasalarını olumlu yönde etkiler. Bana göre AK Parti-MHP hükümeti daha uzun soluklu bir hükümet olur. İş çevreleri belki daha farklı değerlendirebilir bu durumu ama sosyolojik olarak bakarsak AK Parti’nin tabanı ile MHP tabanının seçmen kitlesi birbirine daha yakın. Birbirleri arasında geçişgenlik daha çok olduğu için AK Parti-MHP hükümeti yeni bir seçim dönemine kadar ayakta kalabilir diye düşünüyorum. Uzun süreli koalisyon olması Türkiye piyasaları için olumlu bir gelişme olur” diye konuştu.

Salih Özman, altın fiyatları hakkında şu bilgileri verdi: “Bugün itibariyle altın fiyatları şöyle: Çeyrek altın 166 lira, yarım altın 332 lira, tasarruf için değerlendirilen kulpsuz Ata lira 685 lira, bileziğin gramı 95 lira, gram altının bir gram fiyatı 97 lira.”
Kaynak: İHA