Magnezyum Eksikliği, Pekçok Hastalığın Nedeni Olabilir

İnsan vücudu için hayati önem taşıyan minerallerden biri olan magnezyumun enerji gerektiren tüm metabolik işleyişin yürütülmesinde başrol oynadığı, eksikliğinin ise birçok hastalığın sebebi ya da destekçisi olabildiği bildirildi.

Magnezyum Eksikliği, Pekçok Hastalığın Nedeni Olabilir
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfiye Füsun Saygılı, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, magnezyumun enerji yapım aşamasında çok önemli bir enzim olduğunu, magnezyum olmadan vücutta enerji dönüşümünün sağlanamayacağını, dolayısıyla vücudun tüm işleyişine etki ettiğini söyledi.

Saygılı, magnezyum eksikliğinde kas krampları ve kasılmaları, bacaklarda uyuşma, seğirmeler, uyuşukluk, yorgunluk, aşırı stres, sinirlilik, depresyon, oryantasyon bozukluğu, zihinsel bulanıklık, iştah kaybı, kalp ritminde bozulmalar, kalpteki koroner damarlarda kasılma gibi semptomlar görülebildiğini belirtti.

Magnezyum eksikliğinin özel hasta gruplarında daha da öne çıktığını belirten Saygılı, diare (kronik ishal), bağırsak hastalıklarında, tansiyon ilaçları kullananlarda semptomların artışı görülüyorsa magnezyum eksikliğini düşünmek gerektiğini dile getirdi.

- Sağlıklı yaşamın anahtarı

Saygılı, kan şekerinin ayarlanmasında önemli bir rolü olan bu mineralin eksikliğinin insülin direncine, diyabetik bozukluğa sebep olabildiğini, aynı zamanda şeker hastalarında idrarla bu mineralin atılımının artmasından dolayı kanda magnezyum eksikliğinin çok sık görülen bir durum olduğunu anlattı.

Bu son derece hayati iyonun kalsiyum ve potasyum gibi minerallerin düşüklüğüne de yol açtığına işaret eden Saygılı, "Hücre içindeki kalsiyumu etkileyip hipokalsemiye neden olabiliyor. Dolayısıyla en çok kemiklerde bulunan kalsiyumun eksikliğinde magnezyumu göz önüne almak ve ölçümünü yapmak şart oluyor" dedi.

Saygılı, hamilelikte, emzirme dönemlerinde, yaşlılarda ve sporcularda magnezyum ihtiyacının arttığını da söyledi.

- Eksikliği nasıl saptanıyor?

Magnezyumun eksik olduğunu saptamanın çok kolay olmadığını, semptomlardan, bulgulardan yola çıkıp kan testiyle ortaya çıkarılabilecek bir bozukluk olduğunu kaydeden Saygılı, "Çünkü magnezyum hücre içinde bulunan bir iyon, bu kısım ölçülemiyor. Ancak yüzde 1 kadarı kanda bulunuyor ve kan testlerinde bu yüzde 1'lik bölümün ölçülebiliyor" dedi.

- Günlük ne kadar magnezyum gerekli?

Prof. Dr. Saygılı, başka bir hastalığın olmaması durumunda, günlük magnezyum ihtiyacının 280-300 miligram olduğunu, hamilelerde bu ihtiyacın 350-400 miligramın üzerine çıkabildiğini kaydetti.

Dengeli beslenen kişilerde magnezyumun düşük olmasının beklenmediğini ifade eden Saygılı, şu bilgileri verdi:

"Bol miktarda gıdalarla alınabilecek bir iyon. Yeşil yapraklı sebzelerde, meyvelerde, tahıllarda, ette, kuruyemişlerde bol miktarda bulunuyor. Bizim gibi beslenme spektrumu geniş, sebzesi bol olan bir mutfağa sahip toplumda magnezyum eksikliği pek de mümkün değil. Ama emilimiyle ilgili ya da atılımında sorun yaratabilecek bir hastalığa sahip olunduğunda, böbrek hastalığı, sıvı atılımını arttırıcı ilaçların kullanımını gerektiren hastalık durumlarında, hamilelikte ve özellikle de yoğum bakım hastalarında magnezyum vücutta eksiliyor."

Saygılı, tek tip bir beslenmeye dayalı diyetlerle kilo kaybının hedeflenmemesi gerektiğini de kaydederek, ileri düzeyde magnezyum eksikliğinde doktor kontrolünde olmak kaydıyla ilave takviye almak gerekebildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA