Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'nın Basın Bayramı Mesajı

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, basında sansürün kaldırılışının 107’inci yıl dönümü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Tuna, mesajında, 1908 Anayasasının yürürlüğe girmesinin ertesinde, 24 Temmuz’da çıkan gazetelerin gazeteciler tarafından sansür memurlarına gösterilmeden çıkarıldığını günü hatırlattı. Görevlerini tarafsızlıkla yerine getiren Eskişehir’deki basın-yayın çalışanlarını yürekten tebrik eden Tuna, mesajına şöyle devam etti:

“Çağdaş ve demokratik sistemin vazgeçilmez unsurlarından biri, saydam ve katılımcı yönetim ilkesinin temel taşı ve çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazı olan basın; kamuoyuna tarafsız, doğru ve hızlı biçimde haber vererek toplumu aydınlatmakta, meslek ilkelerine ve kişilik haklarına saygı çerçevesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Yazılı, işitsel ve görsel kanallar aracılığıyla haber verme, kamuoyunu doğru bilgilerle aydınlatma, kamuoyu oluşturma, yanlışlıkları sorgulama görevlerini yürüten basının her şart altında toplum yararını gözetme sorumluluğu vardır. Çünkü basın; haber alma, yayma ve ifade özgürlüğünün en etkili aracıdır. Bu yaklaşım halkımızın basına güvenini sürekli kılacağı gibi itibarını da daha yukarılara taşıyacaktır. Ancak eleştiri sınırlarını aşan, gerçeği yansıtmayan bilgiler ve mesnetsiz iddialarla haber ve yorumlar yapılmasının da basınının güvenirliliğine zarar vereceği muhakkaktır. Bu duygu ve düşüncelerle büyük bir özveri, toplumsal duyarlılık ve etik değerlere bağlı, sorumlu ve bilinçli gazetecilik anlayışıyla görevlerini yerine getiren kıymetli basın mensuplarımızın “24 Temmuz Basın Bayramı”nı en içten duygularımla kutluyor, meslek ve aile hayatlarında başarı, sağlık ve mutluluklar diliyor, hayatını kaybeden basın çalışanlarını da rahmetle anıyorum.”
Kaynak: İHA