Gönüllü Turizm Elçileri Sahaya İniyor

Fatih Belediyesi'nin hayata geçirdiği "Gönüllü Turizm Elçileri Projesi" kapsamında, İngilizce, Arapça, Almanca, Farsça, Korece ve Rusça bilen 432 öğrenci, Tarihi Yarımada'da hem turistlere yardımcı olacak hem de ülkenin tanıtımına katkı sağlayacak.

Fatih Belediyesi'nin bu yıl 6. kez düzenlediği Gönüllü Turizm Elçileri Projesi'ne 14-28 yaş arasında bin 240 öğrenci başvurdu. Yazılı ve sözlü sınavı başarıyla geçen 432 öğrenci, "gönüllü turizm elçisi" olmaya hak kazandı. Başarılı olan gençlere Tarihi Yarımada'da tarihçiler tarafından anıt eserler, tarih ve sanat konusunda eğitim verildi.

İngilizce, Arapça, Farsça, Almanca, Korece ve Rusça bilen öğrenciler, 9 Temmuz- 4 Eylül tarihleri arasında Tarihi Yarımada'da Sultanahmet, Ayasofya, Gülhane, Eminönü, Divanyolu ve Beyazıt'ta görev yapacak.

Üzerinde "free information" yazılı tişört giyecek olan gençler, Yarımada'yı ziyarete gelen turistlere, karşılaştıkları sorunları çözmeleri konusunda yardımcı olacak.

Projeye katılan gençler, yabancı dillerinin yanı sıra, farklı kültürlerdeki insanlarla da iletişim kurarak kendilerini geliştirme imkanı bulacak. Projenin bitiminde, Fatih Belediyesi tarafından gençlere katılım sertifikası ile Müzekart verilecek.

- "Ülkenin tanıtımına katkıda bulunacaklar"

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'un kalbi olan Fatih'in, turizm açısından önemli bir bölgeyi içerdiğini dile getirdi.

Fatih'e 2014 yılında 10 milyonu aşkın turistin uğradığını hatırlatan Demir, turizm zabıtası aracılığıyla gözlemledikleri turistlerin birçok problemle karşılaştığını gördüklerini ifade etti.

Buradan yola çıkarak, 6 yıl önce turistlere yardımcı olabilecek, karşılaşabilecekleri olumsuzlukların önüne geçebilecek, bu olumsuzluk sonrasında turistleri gerek polis gerekse zabıta ile buluşturabilecek bir ekip oluşturmaya karar verdiklerini ve Gönüllü Turizm Elçileri Projesi'ni hayata geçirdiklerini anlatan Demir, "Medeniyetimizi, kültürümüzü bilen ve bu misyon doğrultusunda hareket edebilecek, her yönüyle temsil kabiliyeti bulunan, dil bilen, misafirperverliğimizi de ön plana koyacak olan gençlerden bir ekip oluşturma arzusu içindeydik. Bunu da başardığımıza inanıyorum, çünkü geri dönüşlere baktığımızda iyi bir netice aldığımızı görüyorum. Bu projeyle ilgili dünyanın her yerinden mailler geliyor" dedi.

Gönüllü Turizm Elçileri Projesi'ne bu yıl, 14-28 yaş arasında bin 240 öğrencinin başvurduğunu, 432 öğrencinin düzenledikleri sınavları başarıyla geçtiğini anlatan Demir, bu gençlere tarih eğitiminin yanı sıra, kurum hassasiyeti ve nasıl bir misyonu temsil edecekleri konusunda bilgi verildiğini anlattı.

Mustafa Demir, gönüllü turizm elçilerinin ekip liderine bağlı olarak, belirlenen çalışma planına göre görev yapacağını, ayrıca kendilerine cep harçlığı olarak bir miktar ücret de vereceklerini söyledi.

Turizm elçilerinin, sıkıntı yaşayan turistlerin problemini çözmek için çaba gösterdiğini ifade eden Demir, hatta bazı turistleri kurdukları iyi iletişim sonucu evlerine davet ederek, aileleriyle tanıştırdıklarını aktardı.

Gönüllü Turizm Elçileri Projesi'ne katılan gençlerin belediyeyi temsilen Tarihi Yarımada'da dolaşacağını belirten Demir, bu projenin ülkenin ve İstanbul'un tanıtımına da katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA