Nefesini, Sivas'tan Dünyaya Üflüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı cam işleme sanatçısı Halil İbrahim Mert'in, Buruciye Medresesi'nde yüksek ısıda eritilen camı üfleyip şekil vererek yaptığı çeşitli aksesuarlar gurbetçiler aracılığıyla birçok ülkeye ulaşıyor.

Kendine özgü tasarımları olan Sivas Kangal köpeği, Sivas ibriği, Nasreddin Hoca, Denizli horozu, semazen, eski Osmanlı ve Selçuklu şişeleri, antik şişeler, Alaaddin'in lambası ve Pegasus atı gibi figürleriyle bilinen Mert, birbirinden farklı rengarenk yaklaşık 500 hediyelik eşyaya ateş ve nefesiyle şekil veriyor.

Mert (40), AA muhabirine yaptığı açıklamada, cam sanatıyla uğraşmaya yaklaşık 20 sene önce İstanbul'da başladığını söyledi.

Sivas'ta 8 yıldan beri Buruciye Medresesi'nde cam üfleme sanatını icra ettiğini belirten Mert, "Burada kişiler, camın elde nasıl şekil aldığını, nasıl ateşte eridiğini ve aynı zamanda da özel bir hediyeye nasıl dönüştüğünü görüyorlar. Alacakları hediyeyi gözleri önünde bitirmiş oluyoruz" dedi.

Mert, yurt dışında düzenlenen sergilere gittiğini vurgulayarak, "Yurtdışında sergilerimiz oluyor. Geçen hafta Türkmenistan'daydık. Buralarda cam üfleme sanatını gösterdik. Yoğun ve güzel bir ilgi vardı. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın aracılığıyla oraya gönderildik, hoş tepkiler alıyoruz. Hem sanatımız hem ülkemiz adına orada bulunmak güzel bir duygu" diye konuştu.

Camdan yapılan çeşitli aksesuarları yurtiçi ve yurtdışından taleplerin olduğuna işaret eden Mert, "Yunanistan, Bulgaristan, Katar, Türkmenistan'dan çok iyi geri dönüşümler alıyoruz. Cam sanatını yaparken ilgiyle izliyorlar. Türkiye'de de İstanbul, Ankara, Bursa, İçel, Edirne, Trabzon, Antalya, Balıkesir'e gittik, sanatımızı oralarda da icra ediyoruz. Vatandaşların bizi ilgiyle izlemesi bizleri oldukça mutlu ediyor" ifadesini kullandı.

Mert, çeşitli aksesuarları hediye paketi olarak da gönderdiklerini söyledi.

Mert, "Sivas'ın gurbetçileri çok. Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya'dan çok gurbetçimiz geliyor. Oradaki yabancılara hediye götürecekleri zaman gelip bizden alıyorlar. Bizim ürünlerin oralarda çok ilgi gördüğünü söylüyorlar. Olumlu tepkiler alıyoruz ve hediye paketi yapıp gönderiyoruz" dedi.

- "Fuarlarda herkes bizi tanıyor"

Cam üfleme sanatının önemli bir meslek olduğunu aktaran Mert, şunları kaydetti:

"Cam üfleme sanatı, çok eski yıllara dayanıyor. Osmanlı ve Selçuklu döneminde çok yer bulmuş, çok güzel eserler var. İş yerimizde Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait şişelerimiz ve o dönemde yapılmış camlarımız bulunuyor. Cam üfleme sanatını artık çok az sayıda kişi icra ediyor. Yaşatmaya çalışıyoruz. Vatandaşların ilgisinden memnunuz. Bu sanatı yaşatmaya da gayret göstereceğiz. Çok güzel ve renkli bir sanat, renklerin içerisindesiniz, bu sanatın kaybolmasını istemiyoruz. İnşallah, bizden sonra da bu mesleği yaşatanlar olur."

Kaynak: AA