Saz Kedileri İçin Koruma Planı

Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'ndaki popülasyonu son çalışmada 71 olarak tespit edilen ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için avlanmaları yasaklanan saz kedileri için "tür koruma eylem planı" hazırlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü ile WWF Türkiye'nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ortaklaşa yürüttüğü çalışmayla hazırlanan planda, Türkiye'nin suda avlanabilen tek yabani kedisi türüne yönelik koruma tedbirlerinin geliştirilmesi, türün bölge halkına tanıtılması ve üreme periyotlarının izlenmesi hedefleniyor.

Vakfın Doğa Koruma Yönetmeni Ayşe Oruç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saz kedilerinin deniz, göl ve nehir sistemlerindeki sazlıklarda, çalılık ve ormanlık alanlarda yaşadığını, yavrularını ağaç kovukları, sık çalılıklar veya tilki, porsuk gibi hayvanların terk ettiği yuvalarda sakladığını söyledi.

Saz kedilerinin, kuş, sürüngen, kurbağa, böcek, tavşan, domuz yavruları ve bazen de çürümemiş leşlerle beslendiğini ifade eden Oruç, diğer yırtıcı türlerden korunmak ve avlanmak için ağaçlara da tırmanabildikleri bilgisini verdi.

Gözlem ve çalışmaların devam ettiğini, son nüfus sayımında saz kedilerinin sayısının 71 olarak belirlendiğini aktaran Oruç, "Bu sene nüfus sayımı yapmıyoruz. Bölgede farklı çalışmalarımız var. Diğer yaban türlerini izlerken saz kedileriyle de karşılaşıyoruz ve fotokapanla onları da fotoğraflamaya devam ediyoruz" dedi.

Oruç, hazırlanan koruma planında, saz kedisi yaşam alanları ve alanlar arası geçiş koridorlarının çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik öneme sahip bölgeler olarak "çevre düzeni planlarına" işlenmesi gibi maddelerin yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Önemli saz kedisi habitatlarını kapsayan ve korunan alanların yaban hayatı yönetimi için detaylı protokollerin hazırlanması ve uygulanmasını hedefliyoruz. Yaralı bireylere ilk müdahale için acil müdahale noktalarının belirlenmesi ve saz kedisi dağılım, davranış, üreme periyotlarının izlenmesi gibi amaçlarımız da var.

Saz kedisi nüfusunun geleceğe yönelik değerlendirilmesi amacıyla popülasyon modellemesi ve dinamiği analizleri içeren araştırma projeleri hazırlanması ve yürütülmesi ile potansiyel yaşam alanlarının habitat uygunluk haritalarının hazırlanması ve alanların yapısal değişimlerinin izlenmesi de planımızda yer alıyor. Alanda tür için uzun dönemli izleme programları rehberi hazırlanması, beslenme, üreme alanları, alanlar arası geçiş koridorları için uzun dönemli izleme programları geliştirmesi de hedeflerimiz arasında. Ölü bireylerle ilgili veri toplama protokolü oluşturma ve ölü bireylerin ölüm nedenlerinin belirlenmesi için veteriner hekimlere ulaştırma ve verici takarak alan kullanımını izleme gibi maddeler planımızda yer alıyor."

Oruç ayrıca, türün tanınması ve korunmasına yardımcı olacak bilgilendirme çalışmaları da yapılacağını vurgulayarak, "Saz kedisi yaşam alanları çevresinde bulunan okullarda bilgilendirme çalışmaları yapmayı da hedefliyoruz. Hazırlanan planın saz kedisi popülasyonunu korumak ve arttırmak adına çok faydalı olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA