Azerbaycan'ın 'Seyyar Kamu Hizmet Araçları' Bursa'dan

Azerbaycan'da, birçok devlet hizmetini tek çatı altında toplayan "ASAN Hizmet Merkezi"nin, hizmeti halkın ayağına götürmek için ürettirdiği özel donanımlı otobüsleri, Bursa'da bir firma modifiye etti.

Üzerindeki dev güneş panelleriyle kendi enerjisini üreten, internet bağlantısı, numaratörleri, güvenlik kameraları ve oturma düzeniyle içi tam bir ofis şeklinde dizayn edilen ve aynı anda 12 kişiye hizmet verebilen otobüsten toplam 6 adet üreten firma, son teslimatını bayram öncesinde gerçekleştirdi.

"ASAN Hizmet Merkezi" için modifiye edilen otobüsler, evlilik işlemlerinden nüfusa, trafikten noter işlemlerine, vergi, maliye, banka, sosyal güvenlik, tapu-kadastro, hukuk müşavirliği, sigorta, yeminli mütercimlik ve yabancılar için oturma işlemleri gibi birçok hizmeti verebilecek teknolojik altyapıya sahip olacak şekilde dizayn ediliyor.

Trimo Oto Dizayn Genel Müdürü Mustafa Hüroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da bir otobüs firması bayisinin, Azerbaycan'daki "ASAN Hizmet Merkezi" için "seyyar kamu hizmet aracı" dizayn ettirmek üzere kendileriyle temas kurduğunu hatırlatarak, müşterilerinin tesislerde gerçekleştirdiği incelemelerin ardından işi aldıklarını söyledi.

Hüroğlu, firma olarak tamamen boş şekilde gelen otobüslerin içini "seyyar kamu hizmet aracı"na dönüştürecek şekilde modifiye ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Araç son derece teknolojik bir araç, tavanda fotovoltaik güneş panelleri var. Bu güneş panelleriyle aküleri sayesinde de güneş enerjisini depoluyor. Şu anda arabada klimalarımız, bilgisayarlarımız, numaratörlerimiz, arabanın içindeki bütün elektronik donanım, şu an sadece güneş enerjisi kullanarak, hiçbir şekilde dışarıdan elektrik almadan bu hizmeti veriyor. Otobüs 24 volt enerjiyle çalışıyor. Burada tabii devlet sırrı olan datalar saklı. Aracın bagajında büyük bir server var, onun içinde bilgisayarlar var ve bu bilgisayarlar internet üzerinden direkt sisteme bağlı. Data alıp veriyor ve vatandaşın bütün bilgilerine buradan ulaşılıyor ve tamamen bunun enerjisi öncelikle güneş paneliyle, onun yetmediği durumlarda dışarıdan şebekeden 220 volt enerji alarak da enerjisi besleniyor. Şebeke alma imkanı olmayan köy ve saire uzak yerlerde de jeneratörümüz var."

Hüroğlu, otobüsün devlet görevlilerinin aynı anda 12 kişiye hizmet vermesine olanak sağlayacak şekilde dizayn edildiğini aktardı.

- "Çok özel, detaylı bir proje"

Azerbaycan için 6 araç hazırladıklarını bildiren Hüroğlu, bunlardan 2'sini daha önce teslim ettiklerini anlattı.

Son olarak 4 aracı da yola çıkardıklarını ifade eden Hüroğlu, "Kamu hizmeti ve bunu da halkın ayağına getiriyor, seyyar devlet dairesi, seyyar hizmet aracı. Uygulamada gördük. Hemen 10 dakikada kimlik çıkarabiliyor. Daha önce bunlar biraz daha uzun sürüyormuş. Çok özel, detaylı bir proje, bizim de çok ilgimizi çekti" değerlendirmesinde bulundu.

Müşterilerinin önce iki araç istediğini söyleyen Hüroğlu, memnun kalınca 4 araç daha sipariş verdiklerini belirtti.

Hüroğlu, diğer ülkelerden de böyle projeler gelmesini istediklerine değinerek, "Sonuçta döviz kazandırılıyor, yurtdışına yapılıyor. Arabalar Almanya'dan boş geliyor, içine tamamen Türkiye'de üretilen, Türk işçisinin, mühendisinin tasarladığı ürünler monte ediliyor. Bu da bir katma değer, ekonomimize de katma değer, bizim için de ayrı bir referans, ayrı bir mutluluk" ifadesini kullandı.

- 20'ye yakın ülkeye ihracat

Firma olarak sadece otobüsleri modifiye etmediklerini, minibüs, panelvan ve hafif ticari araçları da VIP'ye dönüştürdüklerini anlatan Hüroğlu, şunları kaydetti:

"Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Suriye, Katar olmak üzere Ortadoğu'ya, Rusya, Azerbaycan, Ukrayna, Almanya, Hollanda, Belçika, İsviçre gibi ülkeler, üst yapı yapıyoruz. Bursa, Türkiye'de otomotiv sanayinin merkezi ve Türkiye de otomotiv konusunda Avrupa'da çok iyi yerlere gelmeye başladı artık. Çok iyi yan sanayiler, konusunda uzman firmalarımız var. Biz bunların çok iyi kalitede ve Avrupa ile rekabet edebilir ürünlerini alıyoruz, yaptığımız tasarımlarla müşterilerimize sunuyoruz ve yüzde 60 yurtdışına gönderiyoruz. 20'ye yakın ülkeye hizmet ediyoruz."

Kaynak: AA