Pakistan-Hindistan İlişkileri

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in Ulusal Güvenlik ve Dış İlişkiler Danışmanı Sertaj Aziz, Hindistan ile ancak Keşmir konusu masada olduğu taktirde görüşmelere başlayabileceklerini söyledi.

Aziz, başkent İslamabad'da bakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında Başbakan Şerif'in Rusya'nın Ufa kentinde düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptığı baş başa görüşmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Kendileri için Keşmir konusunun Hindistan ile diyalog müzakerelerinin vazgeçilmez başlığı olduğunu dile getiren Aziz," Pakistan ve Hindistan arasında Keşmir konusunun tartışılmadığı bir ajanda olmadan diyalog gerçekleştirilemez. Keşmir'in konuşulmayacağı bir ajandamız yok" dedi.

Başbakan Şerif'in mevkidaşı ile Ufa'da yaptığı görüşmede iki ülke arasında sorunların çözümünde kalıcı önerilerin tartışıldığını ve Şerif'in tüm konulardaki endişelerini dile getirdiğini aktaran Aziz, " Başbakan Şerif, Hindistan'ın ülkemizin Belucistan bölgesindeki isyancılara destek olduğu yönündeki iddialar hakkında endişelerini dile getirdi" ifadesini kullandı.

Şerif ile Modi arasındaki görüşmenin iki ülke arasındaki normal diyalog görüşmelerinin başlangıcı sayılamayacağını belirten Aziz, "Ancak iki komşu ülkenin birbirinin daha iyi anlayabilmesi adına iyi bir fırsat sunan bir görüşme oldu" şeklinde konuştu.

İki ülkenin üst düzey güvenlik bürokrasisinin öncelikle Yeni Delhi'de ardından da İslamabad'da toplantılar yapması konusunda anlaşıldığını hatırlatan Aziz, " Başbakan Şerif, Mumbai saldırılarının sorumlusu olarak görülen Zekiur-Rahman Lakhvi'nin davası hakkında Hindistan'dan daha fazla bilgi ve delil istediklerini Modi'ye iletti" dedi.

2008 yılı kasım ayında Hindistan'ın Mumbai kentinde ünlü Tac Mahal Otele ve şehrin tren garı başta olmak üzere 6 farklı noktaya aynı anda silahlı saldırılar düzenlenmiş ve 150'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Saldırının sorumlusu olarak Pakistan Keşmiri merkezli Leşker-i Tayyibe örgütü üyesi Zekiur-Rahman Lakhvi yakalanmış ve yargılanmasına başlanmıştı.

Ancak Lakhvi son olarak geçtiğimiz Nisan ayında delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştı. Hindistan, Lakhvi'nin serbset bırakılmasını sert bir şekilde kınayarak konuyu Birleşmiş Milletler Yaptırımlar Komitesi'ne taşımış ve Pakistan'a terörizme destek verdiği iddiası ile yaptırım uygulanmasını talep etmişti. Hindistan'ın bu talebi Çin'in vetosu ile reddedilmişti.

Kaynak: AA