Yozgat'ta Uranyum Arama Çalışmaları

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Mehmetbeyli, Temrezli ve Akoluk köyleri arasında özel sektör tarafından uranyum arama faaliyetlerine yönelik yaklaşık 8 yıldır yürütülen sondaj ve fizibilite çalışmaları sona erdi.

Yozgat'ta Uranyum Arama Çalışmaları
Adur Madencilik yetkilisi Cevat Er, Mehmetbeyli köyü camisi altında bulunan salonda köylülere yönelik bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Sorgun'a bağlı Mehmetbeyli, Temrezli ve Akoluk köyleri arasında uranyum arama faaliyetlerine yönelik yürütülen sondaj ve fizibilite çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Maden Teknik Arama (MTA) tarafından köylerde 74 bin metre derinlikte 507 kuyu açtığını anımsatan Er, "Daha sonra bu bölge ihaleye çıktı. 2007 yılında şirketimiz ihaleyi kazanarak burayı devraldı. MTA'nın bulduğu rezervleri biz teyit ettik. Ardından projeleri yeniden gözde geçirdik. Şu anda tüm gerekli izinler alındı, ÇED raporları tamamlandı. Bu konular hakkında toplantıya katılan vatandaşlarımıza bilgiler aktardık" dedi.

Sorgun'da, Çözelti Madenciliği ve Konsantre Tesisi Projesi uygulaması denilen son teknoloji ile yeraltındaki uranyumun yeryüzüne çıkartılacağına dikkati çeken Er, şöyle konuştu:

"Üretim faaliyetlerine kısa sürede başlayacağız. Bunun için burada tesisler kurulacağız ve üretime yönelik 3 bin 739 adet sondaj çalışması yapacağız. İlk etapta 150 kişi daha sonra ise 200 kişiye istihdam sağlayacağız. Ayrıca bu sistem sayesinde çalışan işçiler hiçbir şekilde radyasyona maruz kalmayacaklar. Çünkü bu sistemde yer altındaki uranyum üç kattan oluşan borularla, su basarak yer yüzüne çıkarılacak ve yine çok emniyetli borularla tesislere taşınacak. Orada sarı pasta haline getirilen cevher, daha sonra çelik varillerle santrallere gönderilecek. Türkiye'deki uranyum rezervi 9 bin ton. Bu rezervin de yaklaşık 6 bin tonu Sorgun'da bulunuyor."

Maden şirketine danışmanlık hizmeti veren firmanın elemanlarından Vural Uluyurt da bölgedeki havanın, suyun, floranın, tarım alanlarının incelendiğini, bunların kalitesinin yapılan laboratuvar araştırmalarıyla saptandığını ve bir rapor halinde ilgili bakanlığa sunulduğunu kaydetti.

Projenin bütün olumlu ve olumsuz etkilerinin o rapor içerisinde yer alacağını belirten Uluyurt, "Bizim dışımızda da kurumlar çalıştı hatta Amerika'dan firmalar gelip incelemeler yaptılar. Üniversiteler çalıştı. Bu sahadaki bitkilerin ve hayvanların türlerinin belirlendiği çalışmalar yapıldı. Radyoaktif partiküller, radon gazı yoğunluğu gibi araştırmalar yapıldı. Bunlar bir rapor halinde bütün ilgili bakanlık ve kurum müdürlerine gönderilecek" diye konuştu.

Toplantıya Mehmetbeyli, Temrezli ve Akoluk köylerinden vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA