'Sakin Kent' Rüzgarıyla Da Turist Çekiyor

Uluslararası Yavaş Kentler Birliği Genel Sekreterliğince 2010 yılında "sakin kent" ilan edilen Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi'ndeki Akçapınar sahili, Avrupa'nın pek çok ülkesinden gelen rüzgar ve uçurtma sörfü tutkunlarına da ev sahipliği yapıyor.

Muhteşem bir doğaya sahip olan Akyaka Mahallesi'nde yer alan Akçapınar sahili, son yıllarda yerli turistlerin yanı sıra yabancı rüzgar sörfçülerinin de vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Bölgenin yılın her döneminde sörf için uygun rüzgar aldığının belirlenmesinin ardından Muğla Valiliğince "uçurtma sörfü alanı" olarak tescillenen sahildeki 11 özel okulda yerli ve yabancı ziyaretçilere rüzgar ve uçurtma sörfü dersleri veriliyor.

Rüzgar ve uçurtma sörfü alanında Avrupa'daki en iyi 8 sahil arasında gösterilen Akçapınar sahiline bu spor için yılda ortalama 15 bin sporcu geliyor.

Bölgeye özellikle mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında gelen yabancı sporcular, günün her saatinde esen rüzgarla sörf yapmanın heyecanını yaşarken, sahilde tatilini geçiren turistler de sporcuların adrenalin dolu gösterilerini izleme fırsatı buluyor.

Rüzgar ve uçurtma sörfü eğitmeni Ramazan Taş, AA muhabirine, Akçapınar sahilinin sürekli esen rüzgarı dolayısıyla sörf açısından dünyanın önemli merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi.

Muhteşem doğası ve elverişli hava şartları dolayısıyla Avrupa'nın pek çok ülkesinden sporcuların bölgeyi antrenman alanı olarak kullandığını anlatan Taş, "Son yıllarda özellikle Avrupa'nın pek çok ülkesinden rüzgar sörfü yapan ünlü sporcular da Akyaka'yı tercih etmeye başladı. Türk sporcuların da burayı tercih etmelerini istiyoruz" dedi.

Bölgede esen rüzgarın temel özelliğinin "termik" niteliği olduğunu vurgulayan Taş, "Yani burada sürekli rüzgarımız var. Yaklaşık 8-9 ay boyunca hiç durmaksızın rüzgar bu spora elverişli şekilde esiyor. Bundan ötürü buraya daha çok Avrupa'dan insanlar geliyor" diye konuştu.

- Hiç bilmeyen 3 günde sörf yapmaya başlıyor

Rüzgar sörfü sporunu öğrenmek için gelen misafirlerin 3 günde temel eğitimlerini tamamlayarak sörf yapmaya başladığını kaydeden Taş, şöyle konuştu:

"8 yaşından itibaren 40 kilo ve yüzme bilen herkes bu sporu rahatlıkla öğrenebiliyor. Rüzgar burada sürekli estiği için sporcuların ekipmanlarını değiştirmelerine gerek kalmıyor. Son yıllarda özellikle İngiltere, İsviçre, Rusya, Almanya, Hollanda ve Fransa'dan ciddi şekilde sporcu ve turist geliyor. Sezon içerisinde yaklaşık 15 bin kişi, Akçapınar sahilinde bu sporu öğreniyor ve yapıyor. Bu da bölgemizin spor turizmine büyük katkı sağlıyor."

- "Muhteşem doğası ve manzarasına hayran kaldım"

Uçurtma sörfü yapmak için Romanya'dan gelen Andria Angeloya ise İspanya ve İtalya'daki sörf alanlarında da bu sporu yaptığını fakat Akçapınar'ı daha güvenli bulduğunu söyledi.

Ailesinin birçok kez, kendisinin ise ikinci defa Akçapınar'a geldiğini belirten Angeloya, "Bana burayı babam tercih ettirdi. Akyaka'nın doğasına ve muhteşem manzarasına hayran kaldım. Arkadaşlarıma da tavsiye ettim. 9 yıldır da rüzgar sörfü yapıyorum" dedi.

Romanya'dan rüzgar sörfü yapmak için 6 yıldır gelen Boğdean Angeloya da Akçapınar'ın Avrupa'daki en iyi rüzgar sörfü alanlarından biri olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Uçurtma sörfü yapmak için Almanya'dan gelen Masia Rodwalisy de 10 yıldır rüzgar sörfü yaptığını, son yıllarda da profesyonel olarak yarıştığını anlattı.

Türkiye ve Akyaka'ya ilk defa geldiğini belirten Rodwalisy, Akyaka'da her zaman rüzgar bulabildiklerini, antrenmanlarında bunun kendisine çok büyük avantaj sağladığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA