Tokat'ta Tiroit Hastalarına Radyoaktif İyot Tedavisi Hizmeti

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Nükleer Tıp Merkezi bünyesinde İyot Tedavi Merkezi hizmet vermeye başladı.

Tokat'ta Tiroit Hastalarına Radyoaktif İyot Tedavisi Hizmeti
GOÜ Nükleer Tıp Merkezi bünyesinde açılan İyot Tedavi Merkezi sayesinde Tokatlı hastaların çevre illere giderek sıra beklemesine gerek kalmadı. Halk arasında "atom tedavisi" olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisi, tiroit kanserinde ameliyatı takiben özel izole edilmiş odalarda yapılıyor.

GOÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Savaş Gül, yaklaşık 3 ay önce açılan iyot merkezinde hastalara radyo aktif iyot ablasyon tedavisi uyguladıklarını söyledi.

Hastalar için özel izole edilen odada iyot-131 denilen maddenin verildiğini ifade eden Gül, “Radyoaktif madde ağızdan kapsül şeklinde hastaya veriliyor. Böylelikle kötü ve iyi huylu bütün tiroit hücrelerini yok etmeyi amaçlıyoruz. Bu şekilde hastalığın sonraki süreçte yayılmasını önlemiş oluyoruz. Kan tahlillerindeki değerleri bu tedavi ile daha sağlıklı hale getirmiş oluyoruz. 3 aylık süreçte yaklaşık 25 hastayı tedavi ettik. Bu hastalarımızın takibini yapıyoruz” dedi.

İyot tedavi odasının özelliğinin özel olarak kurşunlanmış ve daha kalın beton kullanılmış duvarları olan bir oda olduğunu ifade eden Gül, “Hastalarımıza yüksek dozda radyo aktif madde verdiğimiz için geri kalan kişileri gereksiz yere ışından engellemek adına tasarlanmış bir oda. Bu oda da perde beton ve kurşun kullanılmıştır. Hastalarımızın ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri banyo ve tuvalet kısmı oda içerisinde var. Hasta tuvaletini yaptıktan sonra idrar ve dışkısı üzerindeki radyo aktif madde düşmeden kanalizasyon sistemine verilmiyor. Yaklaşık 2 gün hastalarımızı misafir ediyoruz. Bu süreçte kapalı devre kamera sisteminden hastamızın takibi yapılıyor. Günde 4 defa kontrol ediyoruz. Hastalarımızın canları sıkılmasın diye odasında internet bağlantısı olan bir bilgisayar var” diye konuştu.

Kaynak: İHA