'Arşiv Belgeleri İle Moskova-İstanbul İlişkileri Tarihi' Sergisi

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal, "Tarihi gazetelerdeki haberler, hatıralar, anılar gibi birçok şey tarihi bilgilere ışık tutar ama doğru tarihi bilginin kaynağı ancak arşivlerdir. Dünyanın en önde gelen arşivleri Osmanlı ve Rus arşivleridir" dedi.

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile Rosarchive'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği "Arşiv Belgeleri ile Moskova-İstanbul İlişkileri Tarihi" sergisi, Kağıthane'deki Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'nda törenle açıldı.

Ünal, burada yaptığı açıklamada, Osmanlı Arşivlerinde aylık olarak sergi açıldığını fakat bu serginin birçok yönüyle farklı olduğunu söyledi.

Sergide yer alan belgelerin, özellikle 15. yüzyılın başlarında Osmanlı-Rusya arasındaki birtakım kültürel anlaşmalar ile ilişkileri ortaya koyduğunu vurgulayan Ünal, "Tarihi gazetelerdeki haberler, hatıralar, anılar gibi birçok şey tarihi bilgilere ışık tutar ama doğru tarihi bilginin kaynağı ancak arşivlerdir. Dünyanın en önde gelen arşivleri Osmanlı ve Rus arşivleridir. Osmanlı arşivlerinde 95 milyon belge, 400 bin defter bulunmakta" dedi.

Ünal, sergide 50 arşiv eserinin bulunduğunu, bu belgelerin savaşa rağmen Osmanlı ile Rusya arasındaki kültürel ilişkilerin hangi boyutta olduğunu gözler önüne serdiğini kaydetti.

Osmanlı arşivlerinin dünyanın ender arşivleri arasında olması nedeniyle doğru bilgiye buradan ulaşmanın mümkün olduğunu ifade eden Ünal, şöyle konuştu:

"Rusya ile birlikte ortak bir serginin açılmasından mutluluk duyuyorum. Özellikle bu sergi, birtakım anlaşmaları, kültürel ilişkileri, savaşları ve barışları ortaya koyduğu için farklı ve önemlidir. Bu serginin diğer özelliği, Osmanlı tarih sürecinde Rusya ile sürekli savaş halinde olmuştur. 17, 18 ve 19. yüzyıllara bakıldığı zaman Osmanlı-Rus savaşlarını açık bir şekilde görürüz. Bu savaşlara, acılara rağmen bu iki ülkenin barışına ve kültürüne ne şekilde katkılar sağlandığı tarihi belgelerle ortaya çıkıyor. Rus arşivlerinde ise çok eski dönemlere ait milyonlarla ifade edilecek belgeler bulunuyor. Buradaki eserler de bunun birer örneğidir."

Ünal, Osmanlı arşivlerinde tarihi doğru anlama ve öğrenme adına her türlü belgenin mevcut olduğunu vurgulayarak, "Tarihimize ışık tutan kültürel anlamda her türlü belgeyi ortaya koyma imkanımız var. 95 milyon belgenin ve 400 bin defterin bulunduğu Osmanlı arşivlerinin büyük bir kısmını tasnif ettik, sürekli olarak bunları dijitalleştiriyoruz. Zaman zaman tarihi belgeleri bu tür sergilerle kamuoyu ile paylaşmak ayrı bir duygu" diye konuştu.

Rus Arşiv Başkanı Andrey Nikolayeviç de ortak değerlerin bir arada bulunması ve bunun sergilenmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Türkiye ile bağlarının çok uzun yıllara dayandığını aktaran Nikolayeviç, "Bu sergi bizim bağlarımızın ne kadar derinde ve ayrılmaz bir bütün olduğunu gösteriyor. Kültürel ve barış anlamında birbirimizin her zaman yanında olduğumuzu bilmek, tarihi belgelerle bunu yansıtmak güzel" dedi.

Rusya Federasyonu'nun İstanbul Başkonsolosu Alexey Erkhov ise Türkiye ile Rusya'nın tarih boyunca birbirlerinin çıkarlarını koruduklarını, kültürel ilişkilerini üst düzeyde tuttuklarını ortaya koyan belgelerin yer aldığı sergiyi birlikte açmaktan onur duyduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından programa katılanlar birlikte sergiyi gezdi.

Kaynak: AA