Bursalılar Btm'de Mars'a Uçuyor

Bursa Bilim Teknoloji Merkezi’nin düzenlediği Mars’a Yolculuk Sergisi, 7’den 70’e herkese 100 yıllık mars tecrübesini yaşatıyor. 28 ayrı düzenekten oluşan sergide, Mars’ta hayatın tüm detayları uygulamalı olarak anlatılıyor.

Bursalılar Btm'de Mars'a Uçuyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK işbirliğinde Bursa’ya getirilen Facing Mars (Mars’a Yolculuk) Sergisi, Bursalılara uygulamalı olarak Mars’ta yaşamayı gösteriyor. Bilim Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Avukat Rıfat Bakan, Facing Mars Sergisi’nin dünyaca ünlü sergilerden biri olduğunu belirterek, “Şu ana kadar Amerika’da, Meksika’da, Kanada’da, birçok ünlü müzede sergilenen Facing Mars, artık Bursa’da sergileniyor. Bu sergi Bursalılar ve Türkiye için büyük bir şans. Alışılmışın dışında bambaşka bir sergi. Bir taraftan görsel olarak bazı şeyleri öğrenirken, diğer taraftan yaşama fırsatı veriyor. Yani zihnen bir uçak mekiğinin içerisinde yolculuk nasıl yapılıyor? İki kişinin karşılıklı uzun bir mesafede beraber yaşamak zorunda olduklarında ne tür problemler çıkabiliyor? Gerçekten bunların anlatıldığı harika bir sergi” dedi.

MARS’I ANLATMIYOR, YAŞATIYOR

Facing Mars Sergisi’nin Kasım ayına kadar Bursalıların beğenisine sunulacağını, bundan sonra da Kayseri’de sergileneceğini ifade eden Bakan, “Sergide kitabi olarak aldığımız bilgileri hem görsel, hem de zihinsel olarak öğreniyoruz. Bunların nasıl olduğunu, ortamların ne tür etkilere açık olduğunu, gerçekten uzayda yaşamak isteyen bir insanın veya bir astronotun ne tür problemlerle karşılaşabileceğini ve bu sorunlara dair çözüm yollarının neler olabileceğini bize hissettirmeye, yaşatmaya çalışan bir sergi. Uzayda yer çekimsiz bir alan var. Bu nedenle hareketlerimiz oldukça kısıtlı. Hareketsiz bir alanda nasıl yürüme gerçekleştiriliyor? Bunun anlatıldığı bir bölüm var. Beslenme, gıda nasıl oluyor? Mars’ın getirmiş olduğu doğadaki zorluklarla baş edebilmenin yollarını anlatan birçok uygulama var. Uzayda bitki yetiştirilebilir mi? Bütün soruların cevabını bu sergide yaşayarak öğreniyoruz” diye konuştu.

“SADECE ÇOCUKLARA DEĞİL, BÜYÜKLERE DAHA ÇOK HİTAP EDİYOR”

Çocukların astronot olma hayali bulunduğuna işaret eden Rıfat bakan, “Astronot olmanın o kadar kolay olmadığını, ciddi tecrübeler ve birçok testten sonra astronot olunabildiğinin anlatıldığı bölümler bulunuyor. Farklı bir yolculuğa çıkmak isteyenler Bursa’daki Bilim Teknoloji Merkezi’ne mutlaka gelmeleri lazım. Sergimiz sadece çocuklar için değil, aslında büyüklere daha çok hitap ediyor. Ben kendim de birçok şeyi burada öğrendiğim gibi, üniversiteden hocalarım da buraya geldiklerinde ‘Biz bunu bu kadar düşünememiştik’ dediler. En küçükten en büyüğe kadar toplumun her kesimin gezebileceği bu sergiye tüm Bursalıları bekliyoruz. Bu serginin Bursa’ya gelmesinde katkısı olan TÜBİTAK’a da teşekkür ediyorum” diye konuştu.

1 AYDA 5 BİN 500 KİŞİ MARS’A YOLCULUK YAPTI

Doktor Astronom Bülent Yaşarsoy ise, Facing Mars (Mars’a Yolculuk) Sergisi’nin 22 Mayıs’ta Bursa’ya geldiğini, bugüne kadar 1 ay içerisinde 5 bin 500 kişinin bu sergiyi gezdiğini söyledi.

Yaşarsoy, “Sergimiz ‘Mars’a gitmek ister misiniz?’ sorusu ile başlıyor. Sonunda yine ‘gerçekten Mars’a gitmek ister misiniz?’ sorusu ile bitiyor. Çünkü içeride bulunan 28 deney düzeneği aslında uzaya yolculuğun o kadar kolay olmadığını, bunun için çok çalışmanın gerektiğini, bu çalışmalar sonucunda gerçekten direnciniz kırılmadan bunları geçebilirseniz Mars’a gitmenin o kadar da zor olmadığını görebileceğiniz düzeneklerden oluşuyor” dedi.

MARS YÜZEYİNDE PLANÖRLE SEYAHAT FIRSATI

Serginin en çok ilgi çeken kısmının Mars’ta yürüyüş düzeneği olduğuna dikkat çeken Yaşarsoy, “Mars’ta yürüyüş düzeneğinde Mars’ın yer çekimine uygun ağırlığınız düşürülüyor. Platform üzerinde Mars’ta yürümeyi dünya yüzeyinde taklit etmiş oluyorsunuz. Dünyada 100 kilo gelen bir insan Mars’ta sadece 38 kilo geliyor. Onun için Mars’ta bazı hareketleri yapmak kolay olmuyor. Uzayda en zararlı ışınlar, güneş tarafından yayılan radyoaktif ışınlardır. Onlardan korunmanın yollarını da burada öğreniyorsunuz. Sergimizde ayrıca dünyaya düşen Mars taşımız da bulunuyor. Uzay araçları tarafından 3 boyutlu görüntülerle Mars’ın yüzeyinde planörle seyahat ediyormuş gibi altınızda 3 boyutlu Mars görüntüleri akarak bu gezegende dolaşabileceğiniz düzenek de büyük ilgi görüyor. Uzay yolculuğu 3 yıl sürüyor. 3 yıl içerisinde çok kısıtlı bir alan içerisinde neler yapabileceğinizi anlatan Mars’a Yolculuk Sergimize herkesi bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA