Uzaktan Sulama Kontrolü Sağlayan Proje

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde Türkiye'nin uzaktan kumandalı sulamada örnek projesi ile 56 bin 860 dekar tarım alanı sulanabilecek.

DSİ Antalya Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Korkuteli Sulaması Rehabilitasyon Sistemi ile tarımda modern sulamanın yapılabilmesi amacıyla 56 bin 860 dekar alanda uzaktan kumandalı sulama projesi uygulanmaya başlandı.

DSİ Antalya Bölge Müdürü Turkay Özgür, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından 17 Şubat 2013'te temeli atılan 56 bin 860 dekar alanı sulayacak "Korkuteli Sulaması Rehabilitasyon Projesi"nin 24 bin 793 metre olan boru hattı döşeme işinin tamamlandığını ve hatlara ara ara su verilmeye başlandığını belirtti.

Özgür, 2014 ve 2015 yılında tamamlanan alanlarda yapılan sulama ile verimliliğin artması üzerine vatandaşlarca ilave alanların sulanmasının talep edildiği bildirerek, kurum olarak hazırlanan projeler ile ilave sahayı da sulayacak şekilde 68 bin 830 dekar arazinin sulanması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Korkuteli Sulaması Rehabilitasyon Projesi'nin Türkiye'de örnek proje olduğunu vurgulayan Özgür, şöyle devam etti:

"Sulama, uzaktan ve yerinden otomatik olarak işletilebilecek. Korkuteli ilçesindeki sulamanın tamamen modern sistemle, scada merkezinden uzaktan ve yerinden yapılacak. Korkuteli Sulaması Rehabilitasyonu Projesi genel müdürlüğümüz bünyesinde ilk defa yapılan bir uygulama olması sebebi ile büyük önem arz etmektedir. Türkiye'de ilk olması hasebiyle örnek bir projedir. Böylesi önemli bir projeyi uygulamaya koymak ve sonunda elde edilecek mahsulün bereketini ve kalitesini görmek bizleri memnun edecektir."

Özgür, projenin tamamlanmasıyla Korkuteli Barajı'nda anlık su kapasitesinin izlenebileceğine dikkati çekerek, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

"Ana boru hattının güvenli işletilmesi için hat vanalarının uzaktan kontrolü sağlanacak, hatta barajdan verilen anlık ve toplam su miktarı ölçülecek. Ayrımlardan ve hidrant çıkışlarındaki sayaçlardan elde edilen veriler ile kayıp kaçak oranlarına ait analizler yapılabilecek. Hidrant çıkışlarında bulunacak akıllı sayaç verileri kullanılarak otomatik faturalandırma yapılabilecektir. Sistemde meteroroloji istasyonu da olacak. Rüzgar hızı ve yönü, sıcaklık, bağıl nem, güneş radyasyonu, barometrik basınç, toprak nem değerleri ölçümlenerek scada merkez binasına aktarılacak. Scada Biansı ile Kontrol noktaları arasındaki haberleşme, birincil olarak GSM üzerinden gerçekleştirilecek. Doğal afetlerden veya GSM istasyonlarındaki arıza/bakım işlemlerinden kaynaklı yaşanacak iletişim kesintilerinde sistem için önem arzeden ana boru güzergahındaki kontrol noktaları, radio modem iletişime geçerek ana boru bir an bile kontrolsüz bırakılmayacak."

Kaynak: AA